Det er efterhånden noget tid siden jeg har skrevet fokuseret om bæredygtighed her på bloggen. Det er stadig et emne der optager mig mere og mere, men bæredygtighed herhjemme har fået en langt større betydning i vores hverdag. Derfor vil jeg i dag dele mine “5 bæredygtige tendenser for 2020” med dig, og måske vil du bagefter dele dine med mig og bloggen?
Siden jeg skrev om mit genbrugshjerte (læs evt her), og mine valg om at købe endnu mere genbrug end jeg gjorde i forvejen, er der sket meget i mit liv. Så en ultrakort opdatering er på sin plads:
Vi køber stort set kun genbrug eller bæredygtige mærker. Strømper og undertøj og enkelte items er stadig nyt, men vi besøger flittigt Lidkøb og Røde Kors i Hørsholm, som er mine to absolut favorit go-to-genbrugsbutikker. Jeg vælger dog mere og mere brands som arbejder med genbrugsmaterialer eller køber mine yndlingsdesignere brugt på facebook marketplace eller Trendsales. Jeg er en modedulle, det kan jeg ikke komme udenom, men jeg synes efterhånden jeg har fundet en god balance mellem lækkert dansk design og genbrug,
Vi spiser 80% plantebaseret hjemme hos os. Vi spiser lidt bacon, men slet ikke noget rødt kød mere, og jeg er faktisk holdt op med at kunne lide det. Vi spiser lidt kylling og laks af og til, men ellers spiser vi plantebaseret, og det føles virkelig godt.
Siden sidst har jeg solgt min bil, og skiftet den ud med en ladcykel (som jeg også har købt brugt og har sat i stand, jeg er næsten færdig, mangler kun at skifte kaleche på ladcyklen). Jeg har nu levet uden bil siden august sidste år, og jeg har ikke savnet den en eneste gang. Til gengæld får jeg langt mere motion nu end jeg har gjort i årevis, og pigerne ELSKER at drøne rundt i ladcyklen. Den er uden el og vi bor i et ret bakket område, så mine baller og lår er virkelig kommet på arbejde, men jeg elsker hver eneste tur med pigerne og vi er blevet så glade for offentlig transport. Når jeg skal have hentet ting til vores nye lejlighed, så har jeg søde forældre eller venner med bil der kan hjælpe, og et par enkelte gange har jeg fået bragt ting med Mover (ligesom Uber, bare med varetransport). Ladcykel har længe været en drøm, og vores hverdag med ladcykel er både bæredygtig, sund og fuld af nye oplevelser.
Det er i grove træk de største forandringer der er sket. Men hvad så med bæredygtigheden hjemme hos og i 2020? Hvad skal der ske? Her er vores 5 tendenser og fokusområder for bæredygtighed 2020:
Bæredygtige relationer. Apropos mit indlæg i går om at sætte sig ved det forkerte bord (læs det her), så er 2020 året hvor jeg investerer mere (offline) tid med mine relationer der løfter mig, og siger farvel til de relationer der dræner mig, eller hvor jeg konstant skal forsvare den jeg er. Tiden er ikke længere til usunde relationer. Ikke for mig i hvert fald. Jeg er helt med på at alle relationer indeholder konflikter og forskelligheder, men hvis man generelt ikke løfter hinanden og “spiller hinanden bedre”, så er det simpelthen ikke det rette match.
Hvilket bringer mig til næste punkt. Bæredygtige netværk. Jeg startede dette år med at lave et opslag i vores lokale Lyngby gruppe på facebook. Vi savner legekammerater i vores nærområde. Jeg troede ikke at nogen ville svare, men der er kommet overraskende meget respons, og vi har allerede afholdt vores første “playdate”, hvor 3 familier deltog. Det var SÅ fedt og jeg følte mig Så hjemme sammen med både børn og voksne. Sjovt som man kan møde fremmede mennesker i sin egen stue og føle at man har kendt hinanden altid. Så nu har jeg lavet en gruppe for Lyngby legekammerater hvor vi laver events og ting sammen. Og det her vil jeg lave mere af i 2020. Jeg vil ud og møde mennesker. Og her mener jeg ikke netværksevents eller business-relaterede ting. Nej. Jeg vil mere ud som “bare Frejamay” og møde “bare Susan” og “bare John”, og gerne mennesker i alle aldre. Inspireret af min fars situation (bor alene, ser ikke så mange mennesker), kunne det være jeg lavede en gå-klub for ensomme mænd der gerne vil have nye venner. I dont know. Men det er i hvert fald noget jeg er meget fokuseret på. Vi skal logge af computeren og vi skal møde hinanden meget mere på den anden side af skærmen, det er især noget jeg vil videregive til mine børn. Vi skal ikke være så bange for fremmede mennesker, de fleste er hammersøde og har gode livshistorier, og så lære vi os selv bedre at kende når vi er sammen med andre.
Bæredygtige madvaner. Vi er faktisk begyndt at spise antiinflammatorisk herhjemme. Jeg har alt for længe spist alt for meget sødt om aftenen, og udover at det har sat sig på min vægt, så sætter det sig også i min energi og på mit humør og overskud. Jeg har virkelig lyst til at spise mindre sukker og mere mættende måltider, drikke mere grøn te og i det hele taget være bedre ved min krop. Det gælder både pigerne og mig selv. Så det øver vi os på, og jeg har fået et par nye kogebøger jeg nyder at lave mad ud fra. Vi spiser næsten kun økologisk herhjemme, det har vi gjort i flere år nu, og det kommer vi til at fortsætte med. Jeg tror på at det vi spiser har utrolig meget med vores helbred at gøre, så det vil jeg gerne påvirke.
Indre bæredygtighed og selvkærlige valg. Stilen blev allerede lagt dagen efter nytårsaften, da jeg solgte vores spisebord og vores spisebordsstole. Læs alt om den beslutning her. Det affødte mange blandede reaktioner, flest positive, men det fik mig i kontakt med hvor vigtigt det er at vi står ved det vi mærker, også selvom alle andre måske synes det er mærkeligt. Jeg tror virkelig på at verden er på vej et nyt sted hen. Mange kalder det “krænkelseskultur”, at vi bliver ih og åh så krænkede over alt muligt. Jeg tror det det i virkeligheden handler om at vi går ind i en tid hvor vi simpelthen skal øve os i at behandle hinanden langt mere kærligt og respektfuldt end vi har gjort indtil nu. Men det kan vi jo ikke gøre før alle grænserne bliver mere synlige. Det startede med #metoo (som kun lige er begyndt), og nu kan jeg se virkningen af den bevægelse overalt. Jeg synes ikke det handler om at folk er sarte, jeg tror snarere det handler om at vi har skulle “toughen up” alt for længe, og har glemt at være i kontakt med vores sårbarhed og bløde værdier. Jeg så lige en video på IGTV om hvor svært det faktisk er at sætte grænser i en verden hvor vi tromler hinanden ned hele tiden, og jeg kan også mærke hvor svært det af og til er at holde fast i mig selv når (fremmede OG folk jeg kender) kommer og slår mig i hovedet med et baseballbat “fordi ytringsfrihed” og “jeg er jo bare ærlig”. Man kan sagtens have saglige debatter og kritik uden at skulle jorde hinanden. Tiden er en anden nu, vi skal lære at være ordentlige ved hinanden, at heppe på hinanden i stedet for at hagle de mennesker ned, der har det vi i virkeligheden også ønsker at have, eller som har modet til at træde deres egen sti. Vi må blive bedre til at tage ansvar for vores egen frygt og utilstrækkelighed, i stedet for at give andre skylden for at vi ikke rykker os nogen vegne. Og alt det starter hos os selv. At vi er vores eget største heppekor, at vi tager ansvar for vores egen lykke, taler pænt til os selv (især den indre dialog) og træffer beslutninger der løfter os selv. Også selvom de beslutninger måske sårer andre,
Bæredygtighed og ro. Pauser, offline, mindre skærmtid.Det er virkelig noget jeg personligt skal og vil have fokus på i 2020. Jeg synes skærmen har en tendens til at tage over igen og igen og igen, og jeg vil gerne indarbejde nye vaner når det kommer til skærmtid og hovedløs scrolling gennem feeds på de sociale medier. Jeg tvivler på at jeg er den eneste der har det sådan. Jeg synes jeg havde ret godt styr på det i en periode, men nu er jeg “røget i” igen. Jeg til tilmeldt mig Imran Rashid’s nyhedsbrev for at få hjælp til lige præcis det her punkt på listen.
Det er mine bæredygtige tendenser og fokusområder for mit og vores 2020. Hvis du skulle sætte 5 fokusområder for dit bæredygtige 2020, hvad skulle det så være?