3 Fantastiske børnebøger som går i hjertet på både børn og voksne (inkl. 5 geniale læsetips)
Vi ELSKER bøger herhjemme. Lydbøger, børnebøger, romaner, faglitteratur og billedbøger. I dag vil jeg dele mine og pigernes 3 yndlingsbøger, som vi læser igen og igen, fordi de er så fine og fordi vi stadig kan gå på opdagelse i dem. Det er alle bøger vi har været nødt til at købe, ellers er det synd for bibliotekerne at de aldrig kan låne dem ud til andre, fordi vi låner dem hele tiden. Rigtig god læselyst, og del gerne dine yndlings børnebøger i kommentarfeltet.
Mørkebarnet af Cecilie Eken
Mørkebarnet er på vores absolutte Top5 liste over yndlingsbøger. Den er både thriller-agtig, smækket med symbolik man aldrig bliver færdig med at dykke ned i, den fortæller en smuk historie om mørkebarnet og lysbarnet, og vi kan tolke så meget ind i historien og ud af historien, at bogen bliver ved med at være interessant. Selvom bogen indeholder monstre og store stygge skarpe tænder, er den også enormt kærlig og omfavnende og rørende, både for voksne og for børn.
Bogen er en sonetkrans, en smuk fortælling som forfatteren Cecilie Eken arbejdede på i 9 år, og det kan man som læser simpelthen mærke og opleve. Bogen er så gennemført, den er så smukt skrevet, så fint illustreret og hvis man, som jeg, har to børn der er anderledes og stikker lidt ud, så kan de i en tidlig alder genkende mørkebarnet i sig selv, ligesom den voksne (mig) både kan genkend mørkebarnet i mig selv, men også i mine to dejlige børn, som jo er så meget mere og andet end at sidde pænt ved borde og være godt opdragede.
Kæmpe anbefaling af dette mesterværk. Skulle der sidde en dansklærer med på linjen, eller en hjemmeskolemor eller far, så kan jeg anbefale dette link, hvor du virkelig kan arbejde i dybden med mesterværket.
Bogen kan lånes på biblioteket, eller kan købes her (* reklamelink). Denne bog er virkelig en god gave til fødselsdag eller jul, fordi det er en man vil have lyst til at have hjemme i sin egen bogreol.
Gulduret af Sarah Engell
Denne bog læste vi for et par dage siden. Vi har aldrig Ipads med på tur, men derimod altid en bog, gerne en biblioteksbog eller to. Vi havde pakket Gulduret i tasken, og den passede nærmest på minuttet til en 50 minutters bustur.
Bogen handler om Sophia. Sophia har fødselsdag, men har ikke meget at smile over, da hun lige har mistet sin bedstefar. Til sin fødselsdag får hun et guldur af sin bedstefar, og dette guldur er meget særligt. Hun får også en seddel hvor der en slags kode. Og så opdager Sophia at uret er magisk, og resten må du selv læse.
Men wow for en fin bog. En smuk bog i børnehøjde, som handler om tiden, om måden vi bruger vores liv på, om værdier, om hvorfor hverdagen er det mest magiske vi har, og hvad der kan ske hvis vi lader tiden går mens vi glemmer at leve vores liv, eller hvis vi lader os opsluge af alt det der ikke umiddelbart virker spændende eller glædeligt.
Udover at tage fine og vigtige emner op, så er bogen også skrevet enormt spændende, så da jeg var ved at blive tør i halsen af at læse op, og lige ville tage en pause, udbrød min store datter på 9 år “NEEEJ! LÆS VIDERE!”, og jeg tror også den unge pige på sædet foran havde slukket musikken i sine høretelefoner for at lytte med. Den er virkelig god, og jeg kom selv i kontakt med noget fint om livet mens jeg læste bogen op i bussen.
Bogen kan lånes på bibliteket, vores bibliotek havde 5 stykker stående, med god grund! Du kan også købe bogen lige her (*reklamelink)
Forglem mig ej af Jakob Agermose og Otto Dickmeiss
Denne bog har jeg anmeldt for forlaget Carlsen, og er sendt til os som anmelder-eksemplar. Hvis den ikke var det havde det også været en bog vi måtte eje. Bogen handler om William, der bor sammen med sin mor og far. En dag graver Williams mor et hul i køkkenhaven, der er så dybt, at hun forsvinder. Så må far ud og hive hende op igen. Williams mor har fået en depression, men det fortæller bogen aldrig, den fortæller derimod historien gennem det fineste billedesprog: visere der er røget af urskiven, og ligger og flyder under sengen, fødder der er blevet til rødder, spindelvæv, øjne der bliver tomme, mor der graver sig ned i et hul. Alt det der kan ses med barneøjne, som ikke forstår hvad “depression” er for en størrelse.
Bogen er kærlig, omsorgsfuld, smuk, poetisk, børnevenlig OG voksenvenlig, og den er en fornøjelse at læse, selvom emnet i sig selv ikke er særlig fornøjelseligt. Bogen giver noget meget svært og abstrakt et børnesprog, og et sprog du 1:1 kan anvende hvis du selv står i noget der kan være svært at tale om. Brug billederne og den fine symbolik og billedesprog fra bogen.
Begge mine børn elsker den, og jeg har allerede fortalt vidt og bredt om dette smukke mesterværk. Jeg håber ikke Jakob Agermose har tid til at læse denne anmeldelse, jeg håber han har travlt med at skrive flere børnebøger, for det glæder vi os i hvert fald til herhjemme.
Bogen kan bestilles hjem til dit bibliotek, hvis ikke biblioteket har den endnu, og ellers kan den købes lige her (*reklamelink)
Her er mine 5 små læsetips til dig:
Vælg bøger udenfor dit barns interesse. Vær modig og vælg bøger der ikke umiddelbart er dem dit barn plejer at vælge. Vær også selv modig når du går rundt på biblioteket og kigger på forsider. Vælg en bog med en forside der ser kedelig ud. Vælg en bog med illustrationer der ser lidt uhyggelige ud. Vælg en bog der er sort/hvid eller har abstrakte illustrationer, og gå på opdagelse i bogen alligevel. Det er gratis, og det værste der kan ske er at I afleverer den igen.
Vælg bøger om emner som sorg, død, krig, utilstrækkelighed, tvivl, frygt og drama. Alle de her ting lever i større eller mindre grad i vores børn allerede, og der er skrevet fuldstændig fantastiske bøger om disse emner i børnehøjde allerede. Bogen bliver et fælles tredje om de lidt sværere emner, og giver ofte et sprog eller billeder som gør det lettere for dig som voksen at tale med børn om noget der allerede bor i dem, men som mange voksne undgår “fordi de er børn”. Jeg har selv haft mange aha-oplevelser med hvad der egentlig foregår inde i mine børns hoveder, og hvordan de kan relatere til bøgerne og tungere emner, eller perspektivere til noget de kommer til at tænke på når de eksempelvis læser “Forglem mig ej” om en mors depression set med barneøjne.
Lav dialogisk læsning. Mange børn ved slet ikke hvad en forside er for noget. Forklar en bog og hvordan den er opbygget. Hvad tror du bogen handler om alene ud fra forsiden? Hvad kan vi se? Hvilke farver er der valgt? Hvorfor er den der ikke rød? Hvilken stemning fornemmer du ud fra forsiden? Hvorfor tror du det? Hvordan er stemningen i bogen nu? Hvad tror du det her betyder? Hvem er ham manden med den blå hat på billedet egentlig? Hvorfor tror du der løber en rød tråd rundt på hele billedet? Hvad tror du det betyder at den ene side af græsset er skygge og den anden side af græsset er lyst? Kan du se andre ting der er lyse og mørke på billedet?
Slip din indre skuespiller løs. Jeg elsker at lave stemmer og leve mig ind i historien, dramatisere. Pigerne synes det er sjovt og holder vejret når vi begæver os ind i bøgernes verdener.
Arbejd med perspektivering, også allerede fra dit barn er lille. Hvilken anden bog minder den her dig om? Har du også prøvet at have det som hovedpersonen har det? Hvornår? Hvordan var det? hvad gjorde du? Kender du nogen der har haft det på samme måde? Eller, vil du høre om dengang jeg prøvede noget der mindede om den her bog?
And also …
Gør det til en vane at have bøger med i tasken, eller lige gribe en bog på vejen ud af døren. Vi har altid bøger med på farten, og jeg elsker at læse højt i bussen, og pigerne elsker at læse i deres bøger når vi skal ud på både korte og lange busture. Når jeg kører alene i bus hører jeg ofte lydbøger men det at læse højt sammen, også i offentlige transportmidler, det er bare en dejlig måde at rejse på.
Rigtig god læsning! Og del endelig dine bedste børnebøger og dine bedste tips til læsning med børn i kommentarfeltet herunder.
Kh.
Frejamay