Anmeldelse af Havreris fra Fazer - fiberrigt og klimavenligt alternativ til ris og pasta
There is a new girl in town, hun hedder Havreris fra Fazer, og hende har jeg tænkt mig at fortælle en masse om i dag. Men hvorfor skal vi overhovedet revolutionere ris, Frejamay? Well, det skal vi nødvendigvis heller ikke, men hvis vi vil være klimavenlige, så er der en rigtig god grund til at kigge på ris, og vælge en mere klimasmart løsning. Vi har testet Havreris fra Fazer for dig, her er vores anmeldelse.
Indrømmet. Pakken stod i skabet en uge eller to før vi kom i gang. Det er altid svært at skulle vænne sig til nye produkter, når man hele sit liv har kogt ris på den samme måde. Og når man så er solomomboss til to og ikke aner om pigerne kan lide Havreris eller ej, så er motivationen for at komme i gang måske ikke så høj.
Mission klimavenlighed
Til gengæld har vi en mission om her i hjemmet, eller jeg har i hvert fald, om at vi hele tiden er nysgerrige på vores vaner og undersøger mulighederne for at leve mere klimavenligt og bæredygtigt. Derfor sagde jeg også ja til det her samarbejde med Fazer Havreris, fordi argumentet var godt. Det kommer her. Havreris dyrkes i Sverige og har kun 1/6 klimapåvirkning (lavere CO2 aftryk end ris ) sammenlignet med Jasminris fra Thailand. Havreris har et højt protein- og fiberindhold og de skal kun koge i 13 minutter, så er de klar (halleluja, sagde solomombossen). Havreris er et fiberrigt alternativ til pasta og ris, har et højt indhold af antioxidanter og sunde fedtsyrer. Men hvordan smager de?
Nemme at tilberede
Havreris er virkelig nemme at tilberede, ligesom ris er. Mål op, vand tilsættes, koges i 13 minutter. Jeg besluttede mig for at lave en helt traditionel orientalsk risret den de fleste af os kender fra Knorr pakkerne i gamle dage (aner ikke om de stadig findes). Jeg har ikke spist risret i mange år, men besluttede mig for at kaste Havreris ud i en masterclass med det samme. Så jeg lavede retten og var mildest talt spændt på om det bare ville smage af orientalsk pap eller om Havreris kan det som det påstår, nemlig være et godt alternativ til hvide ris.
Det kan de. Jeg har her til aften spist resterne fra min risret med Havreris, og det smager simpelthen så godt. Fyldig smag, mættende og fuldstændig som jeg husker det fra sidst jeg lavede retten for 10 år siden. Jeg lavede en skål Havreris uden noget til pigerne, og de spiste det som ris, uden at stille spørgsmålstegn.
Forleden da lavede jeg portebellosvampe med Havreris og lidt grøntsager i, og det smagte lige så godt. Jeg glemte desværre at tage billeder i min iver efter at få smagt herlighederne. Jeg tror successen ligger i ikke at narre sig selv til at tro at Havreris er fuldstændig det samme som hvide ris, men at det er et skønt og velsmagende alternativ til hvide ris. På den måde bliver du ikke skuffet, men holder dit sind og dine smagsløg åbne for nye muligheder og tillader dig at blive positivt overrasket over hvad det her klimavenlige alternative har at byde på. Sådan tænkte jeg i hvert fald selv, og Havreris er nu en fast del af mit basiskøkken. Og vi skal lave langt flere risretter.
Havreris, kcal og vægttab
Nu er jeg jo i gang med vægttab, jeg mangler stadig at smide 10 kilo. Derfor tænker jeg der er ndre interesserede i lige netop denne information. Kaloriemæssigt indeholder Havreris samme mængde kalorier som ris, nemlig 360 kcal pr. 100 gram. Jeg synes faktisk Havreris mætter noget mere end hvide ris, men det er sikkert en smagssag. Herhjemme er Havreris kommet for at blive, både for børn og for voksne. De er virkelig et lækkert alternativ til ris, OG et hit herhjemme.
Har du smagt dem?
Her er et par opskrifter du kan starte ud med, hvis du også gerne vil spise mere klimasmart og fiberrigt:
Stegte ris med grillede peberfrugter
P.S. På momstertest.dk vil du snart finde flere anmeldelser af Fazer Havreris