Solomor til to på minicruise med Oslobåden og DFDS Seaways

Sustain dailys julestafet: Bæredygtige juletraditioner i dit hjertemiljø

Glade jul, grønne jul 🎄 Ønsker du dig en jul med mere bæredygtighed, der ikke går på kompromis med hyggen, så er SustainDailys julestafet som skabt for dig! Hver dag åbnes en ny låge til masser af juleinspiration, så du dag for dag kommer tættere på en grønnere jul.

I dag. d. 12 december, har jeg fået æren af at gemme mig bag lågen i Sustain Dailys julestafet. Jeg har tænkt meget over hvad jeg skulle skrive, og hvordan det skulle kunne inspirere i forhold til ikke at gå på kompromis med hyggen. Jeg tænkte på at lave en liste over traditioner, og se om man kan gøre dem mere bæredygtige, og hele tiden kom jeg til at tænke på ting, altså ting. Forbrug. Materielle ting. Men det der fylder mest hos mig er den indre bæredygtighed når det kommer til traditioner, fordi julen er hjerternes fest, men det er også en tid for ensomhed, for sorg, her hvor alle dem der ikke er her længere, de popper op i vores hjertere, måske stærkere end de ellers gør resten af året. Julen er også en tid hvor konflikter (ofte) tager til og hvor det er svært at være til. Og det er jo ikke bæredygtigt.

Dette år har jeg valgt en helt anden jul end jeg plejer. Og faktisk er det ikke noget nyt. Lige siden jeg selv måtte bestemme, så har jeg stort set kun holdt jul på måder hvor jeg kunne have mig selv med. Jeg har eksempelvis holdt jul i New York alene, hvilket er den bedste jul jeg nogensinde har haft. Jeg troede, at fordi jeg har børn, så skal jeg holde julen på en særlig måde. Sammen med min familie, fordi børnene … Børnene skal jo … Og det er her vi skal stoppe os selv hvis vi skal have en mere bæredygtig jul. For børnene skal jo ingenting, og de skal i hvert fald ikke have ansvaret for at man får en lortejul. Børnene skal forhåbentligt bare have en rigtig hyggelig december, men ikke hvis det er på bekostning af julefreden.

Så. Jeg holder jul med mine piger, jeg bestiller mad udefra. Er det bæredygtigt? Ja, det er følelsesmæssigt bæredygtigt for mig, fordi jeg ikke kan være til stede og nyde julen med pigerne hvis jeg skal stå flere timer i køkkenet. Jeg er enlig mor til to, det er nu, som nybagt mor til to, at jeg skal lave bæredygtige juletraditioner som ærer MIN lille familie. Jeg skal fylde min trekløver op med energi og glæde på en måde som ærer og omfavner os, som dem vi er.

Her er årsagen til at det ikke bliver på andre måder. De sidste to jule har jeg misset en del af julemaden og min viljestærke datter har været ved at gå op i limningen over indtryk og mennesker og forventninger og brudte rutiner. Jeg har virkelig forsøgt at leve op til “traditionerne”, men den sene aftensmad og det med at “børnene må være længe oppe” det virker stikmodsat på min store pige, og hun bliver en vulkan i udbrud og jeg bliver en sur og træt mor, der føler mig alene i et selskab hvor jeg burde føle mig omgivet af kærlighed. Det er ikke nogen god jul. Det er ikke nogens skyld, sådan er det bare.

Derfor har jeg i år gjort børnenes og min jul langt mere bæredygtig for os, har droppet alle ideer om at vi skal på markeder og ud og juleshoppe. Vi har været i Lidkøb på Østerbro (loppesupermarked) og hamstre kalendergaver (mens pigerne ikke så det), min store pige har valgt lidt julepynt (genbrugt selvfølgelig), men vores traditioner er at gøre præcis som vi plejer, bare med lidt mere æbleskiver og lidt mere “flodmelis” (som Ems kalder sne-sukkeret man drysser over sine varme æbleskiver).

Jeg kan allerede læse sorgen over julen rigtig mange steder på de sociale medier. Ensomhed, forventninger der er for høje eller lave, familier der ikke taler sammen i andet end ikke-bæredygtige forventningskoder, ønskelister der minder om pluklister og gaver der starter på 1.000 kroner og opefter. Jeg tror det kunne gave alle at kigge lidt på hvilke juletraditioner vi slæber med os rundt, og om de passer til den familie vi er i dag, de børn vi er i dag og den mor og far eller mor og mor eller far og far vi er i dag.

Julen har altid været en stressende tid for mig, fordi den betød at jeg “svigtede” en af mine forældre uanset hvad jeg gjorde. Det var aldrig mine forældres mening, men det var den historie jeg lavede om mig selv. Jeg skulle altid ringe til min far, som sad helt alene, og jeg skammede mig over ikke at være hos ham og give ham en gave. Selvom min mor jo ikke gjorde noget som helst forkert. Det var bare sådan det var.

Derfor er jeg, i mit voksenliv, blevet bedre til at lytte til hvilke juletraditioner der er gode for mig, og hvilke der ikke er. Og efter to år med et top-overstimuleret barn juleaften, må jeg bare erkende at der er plads til at gøre julen markant mere bæredygtig for mine børn og for mig selv. Jeg vil også ELSKE at putte mig i seng med pigerne når pakkerne er åbnede og maden er spist, og klokken 18:30 er aftenen slut og vi ligger alle tre og sover.

Min pointe er ikke at vi allesammen skal holde jul for os selv. Overhovedet ikke, og jeg elsker min familie højt, julen skal bare strikkes sammen mere bæredygtigt for mine børns (og min) skyld. Min pointe er blot at vi kigger på vores følelsesmæssige juletraditioner, og spørger os selv om julen føles bæredygtig og rar for vores indre miljø (og vores børns, hvis vi har sådan nogle), og at vi, præcis som vi gør for miljøet, tager ansvar for vores juletraditioner, hvis de viser sig ikke at være så bæredygtige.

Her er nogle måder at skrue på

 • færre timer
 • flere kram
 • mindre udflugter
 • skift bilturen ud med en bustur (det har gjort vores transport langt mere bæredygtigt, både for miljøet og for vores indre miljø, da jeg ikke bliver stresset af at køre, Emmalia nyder oplevelsen og Selinna sidder tæt på mit hjerte)
 • Mere ud i naturen
 • Mindre skærm
 • Mere skærm (kan også hjælpe)
 • Ræk mere ud
 • Mindre tid med dem der sluger energi
 • Mere tid med din veninde Mona som ELSKER dine unger, og som ikke selv har nogen
 • Flere kys
 • Mistelten til børnene (jeg skal klart have en! Det havde jeg slet ikke tænkt på før nu, men det kunne være et sted vi gik hen for at blive gode venner igen)
 • Mere sang
 • Mere dans
 • Mindre oprydning
 • Mere rod
 • Lad ungerne selv vælge tøjet
 • Mere nissedrilleri (“Nej, hvem har sat alle skoene ud på gangen”)
 • Mere lyt til dit hjerte
 • Mindre lyt til forventningerne til dig
 • Mindre skal-tradition
 • Mere hjerte-tradition
 • Stjernekastere
 • Pebernødder
 • Mere nej (alt efter hvad der ville give dig mere indre bæredygtighed)
 • Mere ja (alt efter hvad der ville give dig mere indre bæredygtighed)

 

Så hvis du nu stopper op et øjeblik og kigger på den dag, den time, den situation i december måned, der stresser dig allermest, og du, præcis som du ville gøre hvis du tænkte på miljøet, skulle gøre den situation lidt mere bæredygtig. Hvad kunne det så være du skulle gøre lidt mere af eller lidt mindre af for at den situation blev opgraderet til en bæredygtig juletradition for dig (og din familie?)

Jeg ved det var et anderledes “take ” på bæredygtig jul og bæredygtige traditioner, men det var det mit hjerte havde brug for at sige. Og det er altid bæredygtigt at lytte til sit eget hjerte <3 Når vi begynder at være mere bæredygtige med os selv, så smitter det automatisk af på andre og på kloden. Det er jeg helt overbevist om.

Og i anledningen af denne julestafet, så har jeg i dag en rabatkode til dig. Hvis du ikke i forvejen kender Sustain Daily, så er det på tide du lærer dem at kende. Sustain Daily er en webblog/et webmagasin som gør bæredygtighed langt mere spiseligt end noget andet sted jeg er stødt på. Du finder inspiration til mad og livsstil og rejser og mode og der er bare rigtig god energi i deres artikler og udgivelser. De udgiver et magasin om bæredygtighed en gang årligt, og jeg sidder med det i hænderne her, et magasin fyldt med inspiration til en bæredygtig jul fyldt med nærvær, hygge og hjerterum. Der er både opskrifter og interviews, praktiske tips og motivation at hente. Og KUN i dag kan du købe magasinet hjem til dig selv med 20% rabat, hvis du bruger rabatkoden “FrejamayJUL” – Det er den perfekte mandelgave, eller lille gave til dig selv, eller store gave til hele din familie. Det er så fedt et initiativ, og jeg er vild med magasinet (som naturligvis også fås som e-bog her)

Koden virker som sagt kun i dag, så hvis du ønsker at bruge din stemme på mere bæredygtighed, men godt kunne bruge lidt kærlig inspiration til hvordan, så er løsningen hermed serveret <3

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

2 kommentarer

 • Hej Frejamay
  Sikke et fint og ærligt take på bæredygtighed. Jeg har ingen børn, men kender alt for godt meget af det du skriver. Næste år bliver nok også et stort brud med familien, men nok for mit eget bedste…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Tak for inspirerende læsning ❤️💕

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Solomor til to på minicruise med Oslobåden og DFDS Seaways