7 1/2 (aflivning af) myter om inkontinens og et råb om din hjælp

Er det ikke svært at leve bæredygtigt med børn?

Da jeg, for nogle måneder siden, besluttede at jeg fra nu af kun vil købe bæredygtigt (læs beslutningen, og hvorfor her), var jeg selv rimelig angstprovokeret over min egen beslutning. Mig der elsker Zaras børnetøj og sjove shops på instagram. Men der var og er ingen vej udenom denne beslutning, og i den forbindelse får jeg ofte spørgsmål som det jeg har fået i dag: “er det ikke svært at leve bæredygtigt med børn?” Det vil jeg gerns dele mine tanker omkring i dag og komme med nogle praktiske tips omkring.

For lige at svare på det sværeste spørgsmål først, så er der meget tvivl om hvad “bæredygtig” egentlig betyder. Og jeg tror det er et ord der bliver tolket en del på og drevet en del rovdrift på allerede. For mig er det heller ikke vildt nemt at finde ud af hvad “bæredygtig” egentlig betyder. Eksempelvis er der meget økologisk tøj i webshops, men der er mange versioner af “økologisk” materiale, som ikke er særlig bæredygtigt, det vil sige at det stadig belaster miljøet helt enormt, og der er sjældent taget stilling til hvilke vilkår dem der laver dit tøj, de arbejder under. Ved du f.eks om der er børnearbejde involveret? Ved du om dem der syer dit tøj er ordentligt lønnede? Er de udsatte for farlige kemikalier? Jeg gør ikke.

Ved at købe GOTS-certificeret tøj, så er du i hvert fald godt på vej miljømæssigt. Men det mest bæredygtige er klart at købe genbrug, at købe mindre og bruge det du allerede har købt længere tid.

Vi køber næsten udelukkende genbrug. Jeg er ved at lave en kæmpe liste med gode genbrugsbutikker og genbrugssupermarkeder, med bæredygtigt børnetøj og tøj til voksne, så byd endelig ind med din yndlingsgenbrug (og website og adresse) hvis du vil være med til at lave listen awesome!

Jeg er netop i gang med finsortering af vores klædeskab, og vi mangler jo ingenting. Så lige nu køber jeg bare ikke yt tøj til pigerne før de mangler. Der går dog ikke lang tid før Selinna skal have nyt igen, da hun skyder i vejret. Men så tager vi til Lidkøb eller Børneloppen og køber det tøj hun mangler. I gamle dage var genbrug ofte noget halvslidt tøj der lugtede. Det er det altså ikke mere, heller ikke i de traditionelle genbrugsbutikker. I dag finder du helt nyt tøj/børnetøj ganske ofte med prisskilte på endnu. I min lokale genbrugsbutik her i Brede/Lyngby, der hænger to par bukser fra Designers Remix som aldrig har været brugt og med prisskilte på. Der hænger flere bluser fra Baum und Pferdgarten som er fejlkøb og som også har prismærker på og så koster hver del ca 150 kr i gennemsnit.

Hvis jeg ikke finder det jeg har forelsket mig i ovennævnte butikker, så bruger jeg Trendsales, Facebook marketplace, den blå avis, reshopper, tradono eller nogen af de mange mange secondhand shops der bugner med udvalg rundt omkring (liste kommer). Det er endnu ikke sket at jeg ikke har fundet det jeg gerne vil have til mig eller ungerne. Og jeg synes faktisk ikke det tager længere tid end i almindelige webshops. De fleste er klar på en hurtig handel, jeg får ofte prisen 15-25% mere ned end den er sat til og alt hvad jeg har købt brugt er dukket op hjemme hos mig. De fleste sender med DAO i dag, selvom det klart er mere bæredygtigt at handle lokalt og gå hen efter varen eller tage med offentligt transport.

Det her er ikke et “løfte pegefinger” indlæg. Jeg har mange steder jeg skal og vil optimere min livsstil, men det gør mig glad i hjertet at jeg har taget denne beslutning om kun at handle bæredygtigt. Undertøj og sengetøj og håndklæder køber jeg dog ikke brugt, men GOTS certificeret, blandt andet hos Cam Cam copenhagen, og undertøj hos Underprotection eller Dilling underwear eller Woron. Jeg har som forbruger en kæmpe stemme, og hver eneste gang jeg bruger mine penge, så stemmer jeg på hvilken fremtid jeg ønsker for mig selv, for verden og for mine børn. Og det er jeg bare blevet enormt bevidst om.

Min personlinge udfordring er at finde mig selv lidt i midten. Jeg er ikke fanatisk, jeg er fashionista og jeg elsker at bruge mit klædeskab til at udtrykke mig og optimere min personlige stil, men ikke længere på bekostning af miljøet. Derfor prøver jeg at finde en vej igennem denne bæredygtige rejse, og der hvor jeg troede jeg ville lide afsavn, der har i stedet åbnet sig en kæmpestor verden af muligheder fashionmæssigt. Hold nu op hvor er der mange fede bæredygtige brands jeg aldrig ville have opdaget, hvis ikke jeg havde taget denne beslutning.

Selvom du måske ikke har lyst til at tage samme beslutning, så overvej at lav en “bæredygtig måned” og test det på, lidt ligesom hvis du låner en bil for at se om den kører sådan som du vil have. Og så kan du altid aflevere den igen hvis den ikke lige er dig. På denne måde er det ikke så “definitiv” en beslutning.

Det at jeg har taget denne beslutning og udelukkende at købe bæredygtigt gør at jeg altid tænker mig om når jeg bruger mine penge. Jeg har flere gange været på vej ind på Zaras webshop med en undskyldning under armen for hvorfor det er okay at bryde min beslutning lige nu. Men fordi jeg har beslutningen som en meget tungtvejende reminder, så går jeg alligevel altid lige på en af genbrugssiderne eller jeg beslutter mig for at vente 24 timer inden jeg køber, og så er trangen sjovt nok altid væk igen. Eksempelvis købte jeg to nye flyverdragter til pigerne, men de er begge GOTS certificerede og koster lidt mere. Til gengæld skal mine unger ikke rende rundt i skadelig kemi og det er god kvalitet.

Så hvad er det svære? Ikke rigtig noget synes jeg. Vi tager toget mere, fordi det også er en beslutning at bruge vores bil langt mindre, især de små ture. Vi har nogle fantastiske ture, og jeg slapper langt mere af fordi jeg ikke skal trøste baby, der ikke gider autostolen, og samtidig holde øje med trafikken med ammehjerne og kronisk for lidt søvn.

Alle kan starte et sted. Det kan være at du køber lidt mindre, eller at du bruger returneringstricket, ligesom jeg startede med at gøre for mange år siden. Jeg troede jeg havde brug for det der købe-rush, så jeg købte en masse, og så byttede jeg det igen ugen efter, fordi jeg godt kunne se at det var rush’et, og ikke selve varen jeg fik et kick ud af. Undskyld butikker. Til sidst gad jeg ikke turene mere, så jeg stoppede med at overkøbe, og i stedet nød jeg at gå en tur rundt i Magasin og se alle de fine styles. Og gå tomhændet derfra, måske lige med en enkelt pakke flødeboller fra Sommersby.

Det handler om at kende sig selv og sine vaner, eller begynde at lære dem ærligt at kende, og så finde ud af om de harmonerer med den måde du gerne vil have verden skal se ud på. Jeg har bare besluttet at starte med mig selv. På den måde påvirker jeg mindst 3 mennesker. Mig selv, og mine to piger. Men jeg kan se jeg påvirker langt flere i min omgangskreds ved selvfølgelig at snakke om hvad jeg gør og hvorfor jeg gør det, uden at blande mig i hvad andre gør. Bedrevidendhed og pegende fingre har vist aldrig inspireret ret mange mennesker, tænker jeg.

Hvad er dine små steps? Hvis du har nogen 🙂

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

6 kommentarer

 • Karin

  Fedt med de to Amager tips. Jeg må også lige dele UpCopenhagen 2 hand på Tycho Brahes Allé på Amager..lækker secondhand butik med fedt tøj til en brøkdel af prisen på nyt. Der blev det lige pludselig vildt sjovt at shoppe bæredygtigt da jeg opdagede den..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Michelle

  Jeg er helt sikkert ikke ligeså langt i fasen som dig men jeg affald sorterer så godt jeg kan, både plastik pap glas og bio affald. Jeg forsøger at handle mere genbrug eller ikke handle og så prøver jeg også at kigge efter GOTS certificeringen. Men jeg synes det er svært med (nyt) tøj til mig selv fordi jeg hurtigt synes de bæredygtige mærker er rigtig rigtig dyre (priserne er naturligvis helt fair. Vi har jo bare vænnet os til h&m of Zara priser) på SU, at ligge 1000+ kr på én gang det kan jeg ikke som min økonomi er nu. Så det er en udfordring jeg arbejder på. Så er jeg god til at tage min to go kop med med kaffe hjemmefra fremfor caféen og spørge på cafeer om jeg må få kaffen i min egen kop. Jeg forsøger altid at slukke for strøm jeg ikke bruger og jeg cykler eller tager tog næsten altid da vi ikke ejer bil. Jeg forsøgte at handle hos LØS market i Saxogade men det duer ikke rigtig i en travl hverdag med barn, for os, lige nu hvert fald for jeg er ellers helt vild med det. Nemlig får deres poser igen som de jo lige er begyndt på. Dejligt du deler ud og ikke på en hellig eller bedrevidende måde!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ane

  Jeg har to butikker lige om hjørnet her på Amager, der gør genbrug både nemt og lækkert. Til børnene bruger jeg Mødrehjælpen på Amagerbrogade. Og til mig selv – både sko, tasker, jakker og andet tøj – bruger jeg Kbh Deluxe, også på amagerbrogade. Tak for indlægget. Glæder mig til listen og ny inspiration

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Iben

  Må jeg slå et slag for gode gamle dba.dk
  For 5 mdr begyndte jeg at åbne skab efter skab. Har stået med hver en ting dem og konstateret om jeg vil beholde det eller det skal på genbrug.
  Jeg har endt med at sælge for en formue, alt tøj bliver brugt på ny med glæde et sted og de små finurlige figure eller saftpresseren har også fundet nye ejermænd der ikke har skulle belaste miljø på at købe et helt nyt.
  Super oplevelse!
  Fortsætter uden stempler/labels ala bæredygtig eller ligende. Bruger bare min sunde fornuft og optimere nytten af både penge og ting.
  Tak for stor inspiration!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cæcilie

  Jeg elsker genbrug og jeg lærer mine børn om det. Mine ungers tøj er 100% genbrug – pånær undertøj. Sko køber jeg gerne som fejlkøb på dba, eller næsten ubrugte. Mine unger er ligeglade, og så giver det mening for miljøet os os. Vi lever meget bæredygtigt, ville dog gerne mindske kød indtag, men ellers økologisk og mælkefri….. Min egen garderobe er også genbrug og min mands ligeså, det føles sgu så godt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg synes det er et rigtig fint indlæg – man kan sagtens komme med tips, uden at være belærende 😀
  Selv er jeg også stor fan af flere facebook grupper – de der “kom og hent” nogle, hvor man kan lægge billeder ind af tøj, legetøj og møbler, man gerne vil give væk, hvis nogle bare vil hente dem, har jeg brugt et par gange, så folk kan få glæde af mit aflagte. Jeg har også selv på vores blog tippet om, at der på Aalborg bibliotek er en stor “de trængenes jul” kasse. Der opfordres man til at aflevere sit brugte, fine legetøj, og så pakker kirkens korshær det ind, og videregiver det til mindre bemidlede familier (: Det er så sød en idé, og der kan alle være med – jeg giver altid noget til den hvert år.

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

7 1/2 (aflivning af) myter om inkontinens og et råb om din hjælp