Mød Avalon Khaan: En havfrue der giver dit hjerte mod og lærer dig at skrue op for livet:

7 1/2 (aflivning af) myter om inkontinens og et råb om din hjælp

Min nye hobby inkluderer spejle. Og det er ikke som du tror (trust me! It’s not!). Men min nye hobby bekræftede mig i, at det her samarbejde med Carepartner er rigtig godt, for vi ER mange der “er utætte” og som går rundt og lækker. Da jeg i går lancerede min nye hobby på instagram, nemlig at kigge på salgsannoncer med folk der forsøger at sælge deres spejle (bare gør det), så fik jeg omkring 100 beskeder tilbage fra mødre der skrev at de vitterligt tissede i bukserne af grin. Jeg måtte selv skifte bukser to gange i går fordi jeg var så græde/grinefærdig over de spejle (i shit/pee you not).

Nå, men det er slet ikke det vi skal snakke om i dag. For som altid, når jeg har et samarbejde med nogen, så går jeg og snakker med mine venner, blogkollegaer og bekendte om de emner jeg arbejder med. Og emnet “inkontinens”, som jeg sammen med Carepartner sætter fokus på, er virkelig noget mange kender til – i det skjulte. Jeg går og joker lidt med det, men personligt har jeg, efter jeg er begyndt at mærke efter og forholde mig mere til min egen inkontinens, fundet ud af at jeg både har skam og ubehag forbundet med det. Det skete blandt andet da jeg opdagede at der er bestemt tøj jeg ikke længere går i, fordi det vil være tydeligt at se at jeg har tisset i buskerne, hvis jeg har lige netop det par bukser på. Og det går jo ikke. Jeg har skrevet om hvad du så kan gøre, hvis du, ligesom mig, gerne vil være fri til at gå i lige præcis hvad der passer dig, lige her.

Gennem mine mange snakke, er jeg faldet over nogle myter, som jeg gerne vil være med til at aflive eller bekræfte, hvis de viser sig at være sande. Jeg har benyttet mit netværk (hvor jeg både har en del læger og sundhedspersonale, deriblandt en del jordemødre der kender til problemer med inkontinens, med min træner og så har jeg brugt google) til at finde frem til mine svar.

  1. Inkontinens er kun for ældre. 

Den kan vi vist med lethed aflive uden at google. Jeg er ikke “ældre” og jeg lider af inkontinens. Men unge mænd, kvinder og faktisk også børn lider af inkontinens, så det er absolut udbredt langt mere end “blot” ældre. 25 millioner amerikanere lider af inkontinens og en halv million danskere (jeg har lige læst at tallet menes at være 900.000, altså tættere på en million). Inkontinens kan komme af flere årsager, og kan være psykisk betingede. Så det er ikke bare at (se næste punkt) man skal huske at lave sine knibeøvelser. Eller blive yngre.

2. Man skal bare huske sine knibeøvelser

Den er jeg selv blevet lidt irriteret over at få smidt i hovedet, for jeg husker faktisk mine knibeøvelser. Og jeg drypper stadig. Og når jeg nyser (og ikke når at “knibe op” inden jeg skal nyse), så skal jeg vitterligt skifte bukser, for ellers går jeg og lugter af tis resten af dagen, og sidst jeg tjekkede instagram var tislugt stadig ikke moderne.

Nej. Men det er rigtigt at man kan træne sin inkontinens væk, eller i hvert fald så man ikke er plaget af det i samme grad længere. Jeg går selv til træning hver tirsdag, hvor jeg laver nogle meget specifikke øvelser med min bækkenbund og mit haleben, og det hjælper, kan jeg mærke, jeg bliver stærkere. Men at kalde dét for en knibeøvelse svarer til at kalde facebook for “another simple website”. Det kræver kvalificeret fokus at “ramme rigtigt” når der skal knibes og spændes op.

3. Inkontinens er en sygdom

Den her måtte jeg google mig til, for jeg kender ikke selv de forskellige begreber ned i detaljen. Så her er svaret og kilden kommer her. Jeg fandt dette gode svar: “Inkontinens er snarere en betingelse, der manifesterer sig sammen med forskellige sygdomme. Inkontinens kan opfattes som et symptom. Normalt forsvinder det efter behandlingen af ​​den underliggende sygdom, og det kan også være en midlertidig reaktion på en usædvanlig tilstand af kroppen på grund af graviditet eller forkølelse. Nogle gange er patienter overrasket over, at de anbefales ikke at slippe af med inkontinens, men fra en helt anden sygdom. Verdenssundhedsorganisationens holdning er for nylig, at inkontinens anerkendes som en offentlig sygdom. Det er med andre ord meget almindeligt blandt mennesker og komplicerer deres liv. ”  Netdoktor kalder inkontinens for “en tilstand” – læs mere her.

4. Der er ikke noget at gøre ved inkontinens

Det er der faktisk. Både den rette træning, som jeg har skrevet om ovenfor og hjælpemidler, som f.eks den her smarte dims som jeg tester for carepartner i øjeblikket (med stor succes, læs her), bækkenbundstræning, og gode drikke og vandladningsvaner. F.eks ved jeg at jeg skal tisse så snart jeg vågner og inden jeg skal sidde i bilen, ellers ender det galt.

5. Inkontinens om natten skyldes psykiske problemer og mistrivsel

Nej. Denne myte er især udbredt når det kommer til børn. Jeg har selv hørt den utallige gange, både brugt om kvinder, mænd og børn. Der ligger mere end 20 års forsking bag lige netop dette, og inkontinens skyldes i høj grad harmløse fysiske udfordringer. Der findes stress-relateret inkontinens, læs linket til netdoktor ovenfor. Jeg har mange mødre med på linjen her, derfor har jeg valgt at tage denne her med, fordi du ikke må dømme dit barn ude (og dermed også dig selv) bare fordi dit barn tisser i sengen om natten. Læs med stor fordel her.

6. Man skal bare drikke mindre

Det er en myte (kilde). Det er altid godt at drikke vand (og nej vi er ikke ude i en ny vandkurs-anbefaling her!), og kende sit væskeindtag og hvornår det er godt lige at få ladet vandet, men man slipper ikke for inkontinens ved at drikke mindre, til gengæld kan man høste en masse nye spændende skavanker hvis ikke man drikker nok, så husk at drikke vand.

 

7. Det er pinligt at snakke om inkontinens.

For mange er det. Og faktisk går der ofte alt for lang tid før man søger hjælp og råd, fordi det kan være svært at snakke om. Men jeg skriver det her nu, og jeg stiller mig frem sammen med dig for at fortælle dig at det IKKE er pinligt. Det er helt almindeligt. Det er også derfor jeg hele tiden sætter lidt tal på, for en ting er at jeg siger til dig at det ikke er pinligt, en anden ting er at læse at vi sådan helt faktuelt VIRKELIG er mange der går rundt og er utætte. Faktisk vil jeg gerne have din hjælp til lige netop dette, at bryde tabuet, det kommer jeg til lige om lidt.

7 1/2. For at bryde et tabu skal vi være mange der begynder at tale om det her med inkontinens

Derfor nytter det ikke noget det bare er mig. De fleste der kender min blog ved jeg bryder tabuer når jeg kan komme i nærheden af det. Derfor vil jeg virkelig gerne at du og jeg står sammen om at brude tabuet om inkontinens. Det kan gøres med humor, med billeder, med sange, med historier. På fredag udgiver jeg et blogindlæg med din historie, og alle dem der har lyst til at være med. Derfor har jeg en opgave til dig.

Hvis du nu fandt ud af at Mia, en super sød (næsten) nybagt mor fra Silkeborg, hun faktisk gik og tumlede med inkontinens. Hun turde ikke snakke med nogen om det for “hun er jo ung”, men hun er blevet bange for at gå ud, og hun er bange for at fortælle til nogen at hun lider af sådan noget “kun gamle damer lider af”. På fredag sender vi to sammen et link til bloggen til Mia, og så holder vi en fest og kaster en masse lys på det her emne, fortæller pinlige historier, sætter et link til youtube ind på bloggen, et sjovt billede, giver Mia en rigtig god følelse af sisterhood, skal vi ikke gøre det?

Og hvis du er helt tom for idéer, så skriv blot en kommentar her på bloggen og skriv #jegerutæt. Eller gør det på instagram eller facebook. Her på bloggen kan du gøre det anonymt. Vi er alle forskelige steder i vores “utætness”.

Det ville jeg synes var superfedt hvis du gad, sådan så vi får sat noget god og kærlig og humoristisk (uden at udskamme nogen) fokus på hvordan det er at gå rundt og lække, og så vi kan bryde et tabu der afholder alt for mange fra at søge god hjælp.

Jeg håber du har lyst til at være med. Du er naturligvis velkommen til at maile mig din (ultrakorte, medium eller lange) historie på freja@frejamay.com, og så skal jeg nok anonymisere den, hvis du ønsker det 🙂

Jeg glæder mig allerede til fredag, til at se hvad der kommer ind!

Lav en dejlig uge!

 

P.S. Jeg har skrevet om inkontinens her og her, hvor du kan læse mere om min egen historie.

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mød Avalon Khaan: En havfrue der giver dit hjerte mod og lærer dig at skrue op for livet: