Hej, jeg hedder Frejamay, jeg er digital junkie og mine børn taber til internettet

Minimalisme og oldtidsfund i min skuffe (OMG!)

“Det er bare løgn!” Jeg som har ryddet og ryddet ud og feng shui’et og er flyttet 18 gange (or so) og allerede har været igennem de første to runders minimering af mit hjem. Grovsortering 1. og 2. Og alligevel har denne dims (og dens venner fra samme tidsalder) overlevet, og i 2018 er den stadig i mit skab. Indtil i går hvor vi sagde farvel til hinanden. Hvad er det? Det fortæller jeg om et øjeblik.

Måske har du fulgt med i min rejse dybt ind i den minimalistiske måde at leve på? Hvis ikke, så kan du finde masser af inspiration her, hvor jeg har skrevet om at leve minimalistisk sammen med børn. Jeg er i fuld gang, og denne her rejse tager mig de vildeste steder hen.

Jeg har givet bøger videre, jeg har kørt to Toyota Yaris fulde med tøj op til Røde kors i Hørsholm, jeg har afleveret 2 ikeaposer med lækkert tøj til mit kollektive klædeskab The Organic Club (tjek det ud, det er SÅ awesome et koncept!). Jeg har givet Kählervaser til genbrugsen her i Brede. Og lidt bøger og andre vaser. Jeg har sorteret pigernes tøj og har givet til Mødrehjælpen. Jeg er ærlig talt skræmt over HVOR meget overforbrug jeg havde liggende samtidig med at jeg troede jeg var “en af dem der næsten levede minimalistisk i forvejen”. DET gjorde jeg ikke!

Emmalia og jeg har sorteret hendes legetøj i stuen, for jeg var ved at få pip af at der flød med legetøj over det hele. Interessant nok, så havde hun ingen som helst problemer med at sortere fra og putte i “i kælderen” posen. Vi sorterer fra og lægger i kælderen, og så må hun bytte, hvis der er noget hun mangler. Det er sket 2 gange, og det har ikke været noget problem at hun skulle finde en ting fra stuen som skulle byttes med en ting fra kælderen.

Jeg har i øvrigt skrevet et virkelig langt og godt og praktisk indlæg om at leve mere bæredygtigt, det kan du læse lige her. 

 

Nå. Men der sker simpelthen så meget på denne rejse at jeg ikke kan nå at få det hele med, og jeg er dybt fokuseret og jeg sorterer og sorterer, forholder mig til alle de gamle historier der kommer op og har mange dialoger med mig selv om hvorfor jeg beholder ting og hvad de gør for mig.

Jeg er nået dertil hvor jeg nu er nede på omkring 15 par sko (jeg havde mere end dobbelt så mange), og jeg kan mærke jeg gerne vil nærme mig 9 par, så der skal stadig laves et stykke arbejde. Men min sko-sortering betyder at jeg nu kan skille mig af med mine opbevaringskasser under sengene, og pludselig har jeg luft under sengen. Det er god feng shui, for så kan energien i rummet flow’e rundt. Har jeg lært.

Hele mit hjem føles mere luftigt. Lige pånær de forpulede bananfluer der mener de kan leve på klods her hos mig. Bananfluefælde-forslag modtages.

Ja. Så i går kom jeg til min make-up skuffe. Jeg er egentlig ikke så stor forbruger af make-up. Og jeg har lidt samme følelse når jeg køber make-up, som når jeg køber toiletpapir. Det er nødvendigt, men jeg finder ingen glæde ved det. Jeg er lidt ikke-dullet på det område, og jeg vil helst have en make-up dims der minder om en Scweizerkniv: mascara, læbestift, blush og foundation i én, tak! Men der er make-up industrien ikke helt endnu, og så må jeg lide (høhø).

Det første jeg tænkte, da jeg startede sorteringen, var at der umuligt kunne være ret meget jeg skulle af med, for jeg bruger jo ikke ret meget make-up og køber heller ikke ret meget make-up. Men jeg skulle blive klogere. Jeg besluttede mig for at prøve alle mine 29 læbestifte. Kun 8 af dem fik mig til at føle mig lækker og fik mit ansigt til at lyse op. Resten røg ud. Jeg havde både mørkelilla 90’er læbestifter og de der hudfarvede nogen fra dengang læber skulle gå i ét med resten af ansigtet.

Så kom turen til mascara’erne. Jeg havde 6. Og jeg bruger kun 1 af dem. Til mit forsvar vil jeg sige at jeg har fået ret mange i reklamegaver rundt omkring fra, og fra goodiebags, og jeg har tænkt “yay, gratis mascara!” – man er vel jyde? Men sandheden er at den jyde er skyld i at jeg har en masse crap i mine skuffer som jeg ikke bruger og som ikke skaber glæde i mit hjem. Så nu optager de plads for noget der kunne skabe glæde, eller, endnu bedre, de optager plads for free space. Noget jeg først lige er begyndt at værdsætte helt vildt.

For det er jo det der sker når man siger farvel til overforbrug. Pludselig er der luft, tomme hylder og tomme kasser. Det var simpelthen så angstprovokerende i starten, og jeg var parat til at kaste mig ud i min bil og drøne til Lidkøb og købe en flot vase eller noget andet jeg kunne fylde hullet ud med. Men jeg holdt mig selv i nakken og besluttede mig for at gå hele vejen igennem følelsen, og opdage hvad de tomme pladser, luften og ekstra rum det gør ved mig.

Indtil videre giver det mig ro og glæde. Der er langt færre ting i mit hjem der “kalder på min opmærksomhed”, og det bliver mere og mere tydeligt for mig hvor jeg skal sige farvel til endnu flere kasser og bunker henne. For jeg elsker den energi og det overskud som den her proces giver mig allerede.

Wow.

Så hvad var oldtidsfundet?

Jo, oldtidsfundet var i min æske til mascaras og eyeliner. Dér, midt i det hele, der stod en mørke-sølv eveliner fra Clinique. Jeg glemmer aldrig den dag jeg fik den med hjem. Mit første rigtige make-up. Min mor var med. Det var få uger før min konfirmation, og Matas tilbød gratis make-up lægning på kommende konfirmander, hvis man købte nogle af de produkter der blev brugt (et koncept alle i skønhedsbranchen kender). Min mor og jeg sad i Matas på Perlegade i Sønderborg, jeg har vel været 14 eller sådan noget, og der blev den famøse eye-liner købt.

Oh my so god!

Den eyeliner har overlevet og fulgt mig i mit liv ALLE de steder jeg har boet siden. Den har endda fulgt mig det år jeg boede på folks sofaer for at spare husleje, så jeg havde råd til min mastercoachuddannelse. Bum. Og jeg har måske sammenlagt brugt den 4 gange siden dengang på Perlegade. Hvoraf den ene gang var til selve konfirmationen.

Eyelineren ligger nu i min make-up skraldepose, og jeg er lidt i tvivl om hvor jeg skal smide den hen, og om man bare smider make-up ud eller om det kan gøre en positiv forskel et eller andet sted. Der er okay meget i forhold til at jeg troede jeg kun havde en enkelt indtørret mascara liggende der skulle ud.

Så, rejsen er i fuld gang. Jeg har gjort noget helt crazy. Jeg har købt en pensionist-telefon. Det betyder ikke at jeg skiller mig af med min smartphone, men jeg har opdaget en ret smart måde at om-arrangere mig på, sådan så det er mig der styrer smartphonen, og ikke omvendt. Jeg glæder mig til at fortælle mere om det når jeg har gennemtestet mit nye arrangement.

Kimono 40 kroner i Røde Kors

YT MED NYT!

Og så har jeg jo meldt ud at jeg kun vil købe bæredygtigt fra nu af. Det har affødt mange spørgsmål allerede, for hvad er bæredygtigt? Og det er et virkelig godt spørgsmål som jeg ikke kan svare på (endnu! Læs videre).

I mit hovede var det som udgangspunkt det her:

Slut med nyt, med mindre det er øko-tex eller fair-trade eller lign. Resten køber jeg brugt.

Men jeg har lært at øko-tex bare er laveste fællesnævner, og jeg kan mærke det ikke helt er nok for mig. Derfor har jeg allieret mig med 3 (måske 4) eksperter, som jeg skal interviewe her til bloggen, og som vil lære mig, og dig, hvordan vi som forbrugere kan være superbevidste om hvad vores tøjforbrugsvaner gør ved miljøet og vores børn (kemi i hjemmet osv), og hvilke certifikater vi skal gå efter når vi shopper. Jeg glæder mig helt vildt til denne rejse og til at bringe mine interviews. Har du allerede nu konkrete spørgsmål du brænder inde med, så send dem i min retning så vi får det hele med.

I starten blev jeg lidt angst, fordi mode alligevel har været, og er en ret stor del af den jeg er og det jeg elsker. Så jeg følte at jeg, ved at melde så tydeligt ud, havde sat mig selv i en ALT for lille kasse. Men igen tillod jeg mig selv at være frustreret, og bare gå igennem følelsen og alliegevl være nysgerrig på hvor den her beslutning kunne bringe mig hen. Og jawsar! Der er jo en enorm  verden af bæredygtighed der har åbnet sig for mig, og som jeg stadig er i fuld gang med at opdage. Man kan jo få de mest fantastiske ting til både børn og voksne, tøj med sjæl og personlighed, ikke anti-sexistiske budskaber på børnetøj, flotte farver og så er det hele produceret enten lokalt eller med respekt for miljø og med social ansvarlighed overfor de mennesker der fremstiller tøjet. Wow! Jeg er forbløffet og fuld af håb for fremtiden.

Så. Mit mål er at dele DET HELE med dig. Alle de brands jeg har opdaget, alle de eksperter og passionerede miljøbevidste mennesker jeg møder, alt. Så samtidig med at jeg selv er “under construction”, så forsøger jeg at nå at formidle det hele videre til dig også.

Det betyder altså at du ikke må slå mig i hovedet fordi det hele går lidt stærkt. F.eks kan jeg se at min blog stadig linker til boozt.com. Det går jo stik imod alt det jeg tror på nu. Men en ting ad gangen, jeg skal nok få ændret det link asap. Lige nu er jeg i gang med at teste min pensionist-telefon og samtidig rydde ud i mit hjem fortsat. Og så er jeg lige enlig mor oven i og og og.

Men hold nu og jeg synes det er fedt at dele denne rejse med dig! Jeg er top motiveret og begejstret og jeg elsker at høre fra dig hvad mine indlæg og din rejse giver dig. Del endelig! Især de sjove historier om oldtidsfund og sådan noget.

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

6 kommentarer

 • Alexandra

  Jeg synes, det er SÅ fedt, det du gør. Og jeg er så glad for, at der er en influencer der tager ansvar og handler. Det er SÅ inspirerende! Men det går også bare så hurtigt, hvilket er virkelig fedt for dig. Det er bare svært at følge med – i processen, når man gerne vil det samme, men ikke er helt så afklaret og hurtig til at handle. Men dejlig, dejlig inspiration. Jeg har i øvrigt også savnet en klaptelefon, siden den sidste jeg havde for otte år siden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Reden i Kbh tager imod make-up osv til kvinder i misbrug, prostitution mm. https://redenkoebenhavn.dk/content/donationer-til-reden-københavn

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Cille

  Hej Frejamay
  Der er faktisk mere end én Økotex standard – og selvom jeg er enig med dig i at, det ikke er nok i en bæredygtig sammenhæng, så tjek alligevel økotex1000 ud, den er mere seriøs. Det er dog oftest Økotex100-produkter man finder.
  I øvrigt, tillykke med dine nye valg! Jeg kan varmt anbefale at gå i genbrugsbutikker jævnligt, jeg gør det selv, og 90% af min garderobe er derfra. Når man kommer der tit er der større chance for de fede fund! Jeg får så mange komplimenter for mit kluns, for som du ved, så handler det bare om personlig stil, og ikke nyhedsværdi. 🙂
  Vh en urtekusse

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie Elsborg

  ÆJ hvor er det spændende! Glæder mig super meget at blive klogere på emnet i de kommende interviews!!
  Jeg har googlet og googlet efter bæredygtige brands, fx oeko tex og i børnetøjsbranchen var mange velkendte som nye (for mig) brands super godt med og et stort udvalg!
  Men jeg kan simpelthen ikke finde ét brand som matcher min “stil” – jeg har absolut ingen særlig stil, men jeg kan godt lide farver og mønstre og måske lidt klassiske snit. Jeg er 27, så også gerne smart/hipt. Jeg kan bl.a godt lide YAS. De brands jeg er stødt på, er tøjet meget ensfarvet og gerne i grå, beige, brun osv… så det mangler jeg stadig at finde…
  Jeg må Google videre, og måske jeg støder på det jeg søger herinde på et tidspunkt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eva

  Inspirerende! Virkelig! Jeg har et bananfluefældetip som du efterspørger. Tag en krukke, vase eller andet lidt højt og cylinderformet. Sæt en pose i (jeg bruger de grønne til bioaffald) læg skrællerne fra noget overmodet frugt ned i f.eks. vandmelon, mango eller hvad du oplever at dine fluer er særligt glade for…. nogle timer senere er alle fluerne samlet i bunden af posen i den cylinderformede beholder og du koncentrerer dig nu og lukker posen i et snuptag! Bang! Alle fluerne er fanget. Det dur ikke hvis du bruger f.eks. En magreteskål, for så er åbningen for oven for stor ift dybden. Så når de at slippe ud mens du lukker… noget dybt med en relativ smal åbning. Good luck!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hej, jeg hedder Frejamay, jeg er digital junkie og mine børn taber til internettet