Min jordemoder er blevet anmeldt for at føde med mig - er kvinder bare rugemaskiner?

Den ULTIMATIVE putteguide til at putte to små børn på en gang

 

Den ULTIMATIVE putteguide til at putte to små børn på en gang

Nu er det jo sådan at det allerede er lykkes mig at putte Selinna på 7 uger og Emmalia på 3 år samtidig hele tre gange siden Selinna kom til verden. Hvilket jo gør mig til en eller anden form for selvudnævnt ekspert-børneputnings-guru-type. Det er rart at have noget at falde tilbage på hvis alt det andet jeg laver på en eller anden måde fejler. Men ja, det ved alle. Når man har set lyset en gang eller to, så skal man skrive en børnebog og tage 2500 i timen for at lære andre det samme. Så betragt dette blogindlæg som min freebee.

Mange (2) har spurgt mig om jeg ikke vil nok vil lave en guide til hvordan jeg gør. Og det er klart jeg vil selvfølgelig gerne hjælpe andre med at skrue ned for de forfærdelige puttesceancer, og støtte nybagte forældre i at få en harmonisk aften, fyldt med fred og små børn der ligger helt fromme med hænderne over dynen.

Så her er den, min ultimative putteguide til dig der er mor eller far til to. Her er præcis hvad jeg har gjort.

 1. Gå i panik. Håb på det bedste.
 2. Når du har gjort det et stykke tid, så spørg om hjælp udefra. Og husk at spørge så mange eksperter på området at du til sidst fuldstændig har glemt at du selv har nogle evner og noget erfaring. Det er vigtig her at du VIRKELIG kommer til at tvivle på om du overhovedet duer til noget og om det nu også var så god en idé, det der må at få et barn mere.
 3. Når du har tvivlet og grædt lidt (meget. Tit. Hver aften) så få nogen til at komme og tage det ene barn mens du tager det andet barn.
 4. Det hjælper lidt, i hvert fald indtil du lige kan få snuden ovenvande igen.
 5. Begynd så, efter lidt tid med denne løsning, at overbevis dig selv om at du skal have din mor boende resten af livet, indtil dine piger er gamle nok til at flytte hjemmefra. For det her med at putte to børn på en gang, det kan du jo på ingen måde komme til at lære. Du er simpelthen uegnet.
 6. Når så din hjælp ikke kan hjælpe mere, så sørg for at stå alene med pigerne. Gentag punkt 1.
 7. Erkend at du er nødt til at prøve, ellers finder du jo aldrig ud af om du kan.
 8. Forbered dig grundigt. 50 % af successen ligger altid i en god forberedelse: drik et glas vin (og jo det må du gerne selvom du ammer).
 9. Få rimelig ro på dig selv, og beslut dig for at uanset om det lykkes i første hug eller om i ender med at græde (skrige) alle tre, så skal du have point for at prøve. Hvis din baby er 4 uger gammel, så er du også kun 4 uger gammel som mor til to. I skal øve jer i det her sammen. Og dit store barn skal øve sig med. Det bliver ikke sidste gang her i lavet at han eller hun skal øve sig på noget der virker umuligt eller svært.
 10. Sig evt højt til dine børn at nu øver vi os sammen, så kender de også rammen.
 11. Brug din kreativitet. Du kender dine børn bedst. Kan de lide at synge? Få læst historie?
 12. Accetptér at du ikke kan vinde hver gang. I går stod jeg og vuggede en grædende baby mens jeg sang en Vendsyssel-sang jeg kan. Til sidste spurgte jeg Emmalia om jeg skulle gå ud mens babyen græd (fordi Emmalia begyndte at holde sig for ørerne), hun sagde ja og jeg fik ondt i maven over at forlade hende, men kunne godt se situationen ikke var holdbar. Selinna fik ro på efter 15 min, og jeg gik tilbage til Emmalia (der havde bedt mig lukke døren efter mig). Hun sov helt fredfyldt.  Succes.
 13. Brug kroppen. Måske. Hvis det giver mening og det ikke får dine unger til at geare op. Jeg sang “Åh boogie woogie boogie” for pigerne forleden dag. Jeg havde lagt dem begge to på sengen, og jeg stod på gulvet. Jeg sang mest fordi jeg selv var bange for situationen, og derfor havde jeg brug for at vi alle tre fik en fælles platform inden vi gik i seng: grin! Og det virkede i hvert fald den aften.
 14. FEJRING! Husk at fejre de aftener hvor det lykkes. Gerne med vin eller med unicorndrink (se her )
 15. Husk at fejre at du holdt ud de aftener hvor det der med at lykkes var timevis undervejs. You did it.

There you go, nu har du læst den ULTIVAMETIVE guide til at putte unger. Du har sikkert også allerede googlet og ved at:

 1. et bad inden puttetid gør ofte underværker og skaber ro.
 2. faste genkendelige rutiner (også selvom det er weekend) skaber ro hos barnet.
 3. tryk på hele barnets krop skaber ro. Du må godt trykke lidt til og have et “fast greb”. Det samme gælder baby. Hold trykket i 30 sekunders tid (hvis de gider så længe), og flyt hænderne og tryk videre på kroppen.
 4. ingen skærme inden puttetid.
 5. dit bedste råd? (skriv i kommentarfeltet)

 

Del endelig med forældre i søvnunderskud så jeg kan få boostet mit ego som søvn-putte-guru-ekspert.

 

Det var så lidt!

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

3 kommentarer

 • Høreværn til Emmalia? Eller nogle med musik eller højtlæsning eller meditationer?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sarah

  What ever works! Mit eneste råd – virkelig godt ikke 😂 Jeg har tre børn, og den ældste kan kun sove alene, den mellemste kun med en der ligger og holder om indtil hun sover, og den yngste ved jeg ikke helt endnu – hun er fire måneder og ammes/vikles i søvn 🙄😊 Vi er heldigvis to de fleste aftener og når vi ikke er, så har jeg fulgt din guide😂😂 Det eneste jeg har lært på syv år som mor er, at det handler om, hvordan jeg får mest muligt søvn, og så er det fuldstændig lige meget, hvilke principper jeg troede, jeg skulle have!
  Og – hvis man vil tage en kamp og forsøge med en eller anden strategi (som jeg gjorde med den ældste), så er det en god idé at skrive et par stikord ned, så man efter et par uger (måske dage) kan se, at det faktisk går fremad 😀
  Tak for en grineren guide😂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Annica

  Læg dig ned og put sammen med dem, så falder de til ro, både pga dit nærvær men også fordi de mærker at du er rolig og søvnig og det smitter 😊 Ps. Det virker ikke hver gang!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Min jordemoder er blevet anmeldt for at føde med mig - er kvinder bare rugemaskiner?