Still not now ... gravid (og grumpy) uge 41

Gæsteblog: Terminsdato og gå over tid – et nyt perspektiv og en invitation til at se terminsdatoen med nye briller

terminsdato-og-ga%cc%8a-over-tid-et-nyt-perspektiv-og-en-invitation-til-at-se-terminsdatoen-med-nye-briller

Terminsdato og gå over tid – et nyt perspektiv og en invitation til at se terminsdatoen med nye briller

Gæsteblog af jordemoder Sophie Puck, fotografier ovenfor af dokumentarfotograf Greg McQueen

 

Hvad betyder ordet termin egentlig?

Hvorfor fylder dét at gå over tid så meget i vores ordvalg og snak omkring fødsel?

Og hvornår er du egentlig gået over tid?

Det kommer dette indlæg til at handle om. Jeg ønsker, at du, når du har læst det, vil føle dig mere informeret og jeg ønsker også, at du har fået noget at tænke på og måske inspiration til at begynde at medtænke flere faktorer når vi snakker om og vurderer terminsdato og eventuelt fastsætter; at du er gået over tid

For de fleste kvinder, bliver terminsdatoen fastsat ved den første scanning også kaldet nakkefoldsscanningen. Når terminsdatoen er blevet fastlagt oplever jeg, at der ikke længere bliver fokuseret på den enkelte kvindes cyklus, længden af den eller ægløsningstidspunkt. Ej heller kigges der på, om den enkelte kvinde rent faktisk ved, hvornår babyen er blevet til.

For mig er det problematisk.

Kvinder er cykliske. Om vi forholder os til vores cyklus eller ej, så er vi cykliske. Og kvinders cyklus kan godt være synkrone, men ingen cyklusser er ens. Alle kvinder har deres tidspunkt for ægløsning og deres længde for blødning. Der er sammensætning i cyklus, der er optimalt – men ærligt, hvor mange kvinder tror du, der tæller i denne gruppe?

skaermbillede-2018-04-30-kl-21-54-16

Når terminsdatoen bliver én dato fjernes fokus og autonomien over hver enkelt kvindes egen krop til fordel for fuld tillid til en maskine og teknologi, der ”har ret”. Jeg siger ikke, at det er forkert at forholde sig til en terminsdato. Jeg oplever blot, at når det bliver den dato, hvor det hele skal ske, så er der altså ret stor sandsynlighed for, at der opstår både utålmodighed og tvivl og frygt og ….. hvis man går over tid.

 

For lad os lige spole lidt tilbage.

Jeg er ret sikker på, at de fleste kvinder og gravide ved, at en normal graviditet varer mellem 37 fulde uger til 42 fulde uger. Selvom, den viden er tilstede, er vi mennesker er indrettet sådan at når noget bliver uhåndterbart og fluffy-agtigt at forholde sig til, så gør den logiske hjerne alt hvad den kan for at gøre det ukonkrete konkret. Der kommer terminsdatoen til undsætning – eller den giver i hvert fald en følelse af at kunne håndtere det uhåndterbare for en stund.

For hvor sikker er den teknologiske terminsdato egentlig?

For den gennemsnitlige kvinde, med den gennemsnitlige, regelmæssige menstruation er den nok ret sikker, men for alle andre, der skal der altså flere faktorer til.

 

  • Hvor lang er din cyklus?
  • Hvor lang tid varer din menstruation
  • Hvor regelmæssig er din menstruation?
  • Hvor meget elsker eller hader du din menstruation?
  • Hvornår har du ægløsning i din cyklus?
  • Hvornår havde i sex i forhold til din ægløsning?

Set i forhold til, hvor magisk og mirakuløst det er at skabe en baby, så bliver vi altså nødt til, for vores egen skyld at medtænke flere faktorer når vi snakker om termin. Vi bliver også nødt til at huske på, at en normal graviditets længde varer mellem 37 og 42fulde uger.

 

skaermbillede-2018-04-17-kl-13-24-07

I Danmark er det blandt gynækologer og fødselslæger blevet besluttet, at alle kvinder gerne skal have født inden fulde 42 uger.

Derfor tilbydes alle kvinder igangsættelse når de er gået omkring 10 dage over tid.

Denne beslutning har medført, at mange flere, både gravide og fagpersonale glemmer, hvad der i udgangspunktet er normal, fordi det gerne vil undgås, at der potentielt kan opstå en farer for, at babyen skal dø.

Årsagen til dette ”tilbud” er nemlig, at man gerne vil sikre, at både mor og barn overlever. Dette fordi man ønsker at moderkagen skal fungere optimalt hele vejen igennem. På et ellers andet tidspunkt i denne debat, er alle kvinder, rygere, dårligt ernærede, sunde og raske kvinder og alle andre gravide blevet slået sammen i en pulje. Når alle bliver beregnet over en kam, kan det ikke undgås at der sker overbehandling. At vi mister fokus og feeling med, hvad der egentlig handler om.

 

For langt de fleste moderkager fungerer helt helt briliant hele graviditeten. Hvis der er taler som faktorer som rygning, dårlig ernæring, stofmisbrug eller nogle former for sygdomme, så kan der være grund til at holde ekstra øje med moderkagens funktion. For raske gravide, med raske babyer må vi regne med et udgangspunkt, hvor moderkagen opretholder sin funktion indtil babyen er født.

Og når man som gravid og kommende mor, uden kendskab til fødsler eller fysiologi i øvrigt hører, at dette er baggrunden for igangsættelse, ja så er det svært at takke nej – for hvem ønsker, at medvirke til, at ens barn måske vil dø.

 

Igen vil jeg spole filmen tilbage og rette opmærksomhed på begrænsningen i de tilbud der gives.

Det kan virke tillokkende som tung og træt gravid at blive tilbudt en kendt slutdato for graviditeten, ligesom det kan være fordelagtigt for et system, at kunne beregne eventuelle fødsler og spidsbelastninger – bare sådan nogenlunde.

modelfoto

 

Jeg vil invitere dig som gravid til at overvej følgende;

  • Tænk over længden på din cyklus og antal dage fra din menstruation til ægløsning. Det har betydning for udregning af en realistisk termin.
  • Bekræft sig selv og søg støtte i at få bekræftet, at du er normal fødende og alt er okay. Når først vi begynder at frygte, at noget er galt, bliver vi lettere påvirkelig for intervention og kommer til at tvivle på kroppens magiske design. (dette gælder selvfølgelig kun graviditeter, der er helt ukomplicerede)
  • Sørg for, at du har nogle der kan holde dig i det vacum du kan opleve fra din terminsdato til du føder. Det er helt naturligt at du veksler mellem en følelse af, at kunne klare det hele og til på den anden side, at tvivle på, om det nogensinde vil få en ende. Vi er ikke vandt til at være sårbare på den måde eller være i situationer og følelser vi ikke umiddelbart kan forcere, kontrollere eller planlægge. Se denne tid som en mulighed for at lære dig selv bedre at kende og træk vejret igennem det.
  • Positive bekræftelser virker i hjernen så du lever den virkelighed du også ønsker. Din underbevidsthed begynder at tro på det, du måske ikke tidligere troede var muligt eller som du kan blive i tvivl om. Brug positive affirmationer og ær dig selv.
  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Still not now ... gravid (og grumpy) uge 41