Her er min udførlige fødeplan for hjemmefødsel efter kejsersnit, overvejelser og detaljer

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-25-40

Fødeplan? Hvorfor skal man nu have en fødeplan?

Det skal man heller ikke, og jeg har mødt flere der har sagt at man jo bare risikerer at blive skuffet, hvis man planlægger for meget. Det vender jeg lige tilbage til om et øjeblik. I dette indlæg deler jeg min personlige fødeplan med dig (pånær enkelte personlige slides), og så kan du lade dig inspirere hvis du vil, og dele den med en kommende mama eller papa, hvis du kender en der kan bruge mit arbejde som inspiration.

At risikere at blive skuffet.

Da jeg var gravid sidste gang fik jeg en del kommentarer på min fødeplan. De fleste positive, men der var også nogle bekymrede læsere, der mente at man jo risikerer at blive skuffet når man laver en plan. Det er rigtigt. Det risikerer man. Og samtidig risikerer man også at man får det præcis sådan som man gerne vil have det, hvis man nu gør sig nogle tanker om hvad det egentlig er man gerne vil. Det gælder jo med alting i livet.

For mig er der en fin balance mellem at ønske og planlægge noget, og så at forvente at tingene bliver som jeg har sagt/planlagt. Det er nemlig ikke det samme. Jeg har gjort mig en helt masse tanker om min kommende fødsel, jeg har en masse drømme og ønsker jeg har skrevet ne, overvejelser jeg har gjort mig, og når alt kommer til alt, så er ingenting alligevel op til mig, og det har jeg totalt fred med. Men jeg ved også, at chancen for at blive mødt i mine drømme og ønsker, den er markant større hvis jeg siger drømmene højt, end hvis jeg ikke nævner dem for nogen. Det er, for mig, virkelig værd at gå efter.

Velkommen til min fødeplan for min hjemmefødsel efter kejsersnit:

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-25-49

Mit moodboard. Jeg havde det mest fantastiske babyshower, og den dag satte energien for hvordan min fødeoplevelse skal være. Power, urkraft, grin, glæde, dans og fællesskab. Så jeg har samlet nogle ord og billeder som skal støtte mig igennem fødslen, og jeg tror på at det gør en forskel når vi visualiserer det vi gerne vil opnå.

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-26-14

Her er en oversigt over nogle af de ting jeg er gået i dybden med i min fødeplan.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-26-28

I dag har jeg testet vores fødekar sammen med Emmalia, jeg planlægger nemlig at føde i vand. Det var en sand fornøjelse at lave testen, især fordi Emmalia smed mig ud af karret efter 15 minutter. Vi skal lige have forventningsafstemt hvem det kar er til for når den rigtige fødsel går i gang. I forbindelse med fødsel og kar er der en masse praktik der skal være på plads, og her er min tjekliste.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-26-44

Min datter skal være med til fødslen, men kun så længe det giver mening for alle parter. Derfor er dette punkt naturligvis også skrevet ind i min fødeplan.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-27-00

Ingen kender morgendagen, og derfor er det godt at være forberedt på forskellige scenarier. Og samtidig gider jeg ikke sende dårlige signaler ud til universet, så det her blev min måde at håndtere det på.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-27-13

 

Vigtigt emne, både for mig og for mit fantastiske fødeteam. Hvad skal vi spise? Jeg skal nok ikke spise ret meget under fødslen, men hvad med bagefter? Det er ikke lige 15 minutter efter en fødsel man har lyst til at tage en tur i Netto eller stå i køkkenet og lave mad. Så. Min mor har været i gang med lækker Broth og jeg er selv i gang med at fylde min fryser med nem mad.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-27-22

 

Hvor skal baby og mor lande henne? Det var Christina doula der snakkede om landingspladsen, og det havde jeg overhovedet ikke tænkt på, men det giver jo vildt god mening at beslutte hvor vi skal være når fødslen er overstået. Så det er hermed også noteret i min fødeplan.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-27-51

Da jeg lavede fødeplanen kom der helt naturligt nogle ting op. Tanker, frygt, følelser. Det er det gode ved at dykke ned i et emne og forholde sig til detaljerne. Man mærker meget mere, og de her to emner kom op da jeg sad og udarbejdede min fødeplan. Jeg har fået emnerne talt igennem med mit fødeteam nu, men derfor er det stadig vigtigt de står i fødeplanen, så de stadig er nævnt hvis nu noget skulle komme op igen undervejs.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-28-03

Jeg kender mig selv ret godt, og den mentale strategi er god at have på plads, også fordi den giver fødeteamet et godt indblik i hvordan jeg fungerer under pres.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-28-21

Tanker om fysikken.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-28-33

Den spirituelle del. Og underboen. Lille detalje.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-28-51

Andre ting jeg kom i tanke om undervejs da jeg udarbejdede planen. Gode detaljer at snakke igennem inden fødslen går i gang, så vi ikke skal bruge tid på det når baby er der. Jo flere klare linjer og udmeldinger vi har forholdt os til inden, jo mere tid er der til ro, fordybelse og nærvær.

 

skaermbillede-2018-04-13-kl-09-28-58

Og så mit yndlingsbillede og mit mantra. Som sagt så kender ingen vejen på forhånd, og det kan være jeg ender et helt andet sted end lige der hvor jeg har tænkt, og så er det sådan det skal være. Men det er virkelig en dejlig og sund proces at lave en fødeplan og gøre sig mange tanker om hvordan den rigtig gode fødselsoplevelse er for lige præcis mig. Hvad der er vigtigt og hvad der ikke er så vigtigt.

Havde du en fødeplan? Hvilke ting var de vigtigste for dig i din fødeplan?

 

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

12 kommentarer

 • Stine

  Sikke en dejlig og inspirerende plan. Jeg kan især godt lide tanken om at pakke en pusletaske i stedet for hospitalstasken, den er hermed noteret i min kommende fødeplan 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Catrine

  God plan. Jeg troede du skulle føde i vandet? Måske har jeg bare misforstået det med landingspladsrn. Lige et spørgsmål. Hvad skal du bruge malehalløj til?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Planen er at jeg skal føde i vand, men når baby er kommet ud skal man have et sted at være (de næste mange timer eller dage), og det bliver i stuen, i min sofa, som kan blive til en kæmpestor dejlig seng mens karret tømmes og der gøres klar til babylykke 🙂

   Malerhalløj er underlag til fødekarret. Det er sådan noget afdækning med gummi under så karret er beskyttet og hvis der plaskes med vand så bliver gulvet ikke vådt 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Sej plan – synes netop den gir mening, den er realistisk ikke optimistisk, for mig er der en forskel! Så er der netop en ret stor chance for, at man får det, som man ønsker det i de forskellige sinarier!
  Havde den bedste hjemmefødsel for knap 10 måneder siden, glæd dig til oplevelsen uanset om du er hjemme i noget af fødselen eller det hele!
  Og rigtig god ide med spottet til efter fødselen! Jeg havde et spot, ikke planlagt men det blev ligesom bare sådan, og det giver så meget mening!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Åh hvor lyder det bare skønt med en god hjemmefødsel <3 Jeg glæder mig til det hele og er allerede glad og taknemmelig over at have den her "hval-periode" herhjemme i stedet for på sygehuset. Jeg nyder bare at være hjemme, så uanset hvad der sker så er jeg allerede en glad højgravid mamma <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Sej fødeplan 🙂
  Jeg kan anbefale EvaJohanne’s e-bog om k-vitamin.
  Den kræver lidt fordybelse at læse. Meget info, men ridser så fint de forskellige muligheder op.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusind tak Mia <3

   Jeg har faktisk lige læst den i dag, og jeg ved ikke rigtigt endnu. Men min jordemoder tager dråberne med og så tror jeg bare vi tager beslutningen når baby er der. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Du er satme så vild… ❤️ Elsker af følge dig og jeres til tider og på jeres helt egen måde, “småskøre liv” i er skønne… glæder mig til at se lillesøster… ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

   PS. Ønsker og håber for jer alle 3 ( dig, emsen & lillesøster ) at i for en fantastik oplevelse.. ❤️ Var selv med, dengang min søster blev født.. ❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tusind tak Maja <3

   Det er også bare så dejligt at dele med søde mennesker <3

   Og fantastisk at høre at du var med til din søsters fødsel (og overlevede). jeg har haft et par MEGET bekymrede læsere der skrev at "der er en grund til at sygehuset ikke anbefaler at børn er med til fødslen". Men nu er der altså, i min verden, meget meget stor forskel på at føde på et sygehus og så føde hjemme i sin egen stue (hvor man bare kan gå ind og lege med sit eget legetøj hvis man ikke lige gider mere fødsel lige nu)

   <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Belinda

  Jeg ved ikke om dit powerteam har anbefalet dig ingefærklude? Som naturlig smertelindring? Jeg var rigtigt glad for det til min hjemmefødsel. Og så lige et kærligt kram med ønske om en fantastisk fødselsoplevelse 😊 fra en der synes det er fantastisk powerkvinde/urkærlighed at føde ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mød mit genbrugshjerte og få ideer til hvordan du kan gøre lidt mere for kloden, og samtidig spare penge med genbrug