En ubeskrivelig fødselsforberedende oplevelse med Tantra- og yonimassage (vaginal massage)

9 gode råd til barselsgæster der gerne gøre barselsbesøget ekstra fantastisk

barselsguide

Et af mine absolut mest læste indlæg på bloggen NOGENSINDE, er mit indlæg om de 9 råd jeg ville ønske mine barselsgæster kendte (læs her). Indlægget er udkommet i både norsk og engelsk presse og jeg røg ud i en mindre shitstorm, fordi der var en del der stejlede over at jeg kunne tillade mig at stille krav til mine barselsgæster. Til gengæld var der langt flere læsere der var rigtig glade for at blive inspirerede til selv at sætte nogle gode rammer op for det gode og kærlige barselsbesøg. Så nu gentager vi lige successen.

Jeg er så småt ved at være helt klar til fødslen, jeg mangler at hente fødekar og nogle andre småting, men eftersom jeg ikke ved hvornår babyen har tænkt sig at komme ud, så er tiden inde til at fortælle mine vidunderlige barselsgæster lidt om hvordan et barselsbesøg kan være dejligt for alle.

Som nybagt mor (også selvom det er anden eller tredje gang), er det stadig en af de største oplevelser i livet at bringe en ny verdensborger til verden, og for ikke at trætte den nybagte mor/familie, og for at barselsgæsterne ved hvordan de bedst skaber et lækkert besøg for dem selv og for familien, så synes jeg klart man skal melde ud hvordan man gerne vil have det. Det kan man heldigvis gøre på rigtig mange måder, og her får du den guide jeg lige har sendt ud til min omgangskreds i dag:

En god start på livet – en barselsguide (linket fører dig direkte til PDF-filen, den kan du bare downloade hvis du har lyst)

 

taqk1200

Og for en god ordens skyld tager vi lige de 9 råd igen, dem som skabte ramaskrig dengang Emmalia blev født:

9 gode råd til dig der skal på barselsbesøg (9 ting jeg ville ønske mine besøgende var klar over):

1. Duk aldrig uanmeldt op, med mindre det blot er for at aflevere mad eller en “pleasure-injection” (en lille pakke med det nyeste Elle, lidt frisk frugt og en lækker olie mor kan smøre sin krop ind i). Ring i stedet i forvejen og aftal et besøg.
2. Tag selv frisk kaffe eller the med, forvent ikke at blive budt på noget som helst. Jeg har en veninde der kom med frugt, hun gik selv i køkkenet og skar det hele op og lagde det fint på en tallerken, jeg skulle bare være, det var sindssyg lækkert og afslappende. Hun tog endda opvasken inden hun gik, så hendes besøg efterlod mig ikke med ekstra arbejde.
3. Gør barselsbesøget kort. For mig er 1 time maksimalt hvad jeg kan holde til koncentrationsmæssigt. For andre er 20 minutter rigeligt. Kom hellere igen nogle gange i stedet for at blive i lang tid.
4. LYT! De nybagte forældre har lige været igennem den absolut største oplevelse i deres liv. Lyt til dem, og bær over med gentagelser. Nik og smil, spørg ind. Spørg hvordan det føles, spørg ind til oplevelserne. Jeg er selv vildt dårlig til bare at knævre, og spørger hurtigt ind til andre i stedet for at snakke om mig selv (med mindre det er min mor jeg snakker med). Mine venner kender mig heldigvis godt, så de har under barselsbesøgene sagt “ved du hvad, det er ikke vigtigt hvad der sker i mit liv lige nu, jeg vil hellere snakke om din baby”. Jeg blev så glad, for det havde jeg egentlig også mest lyst til, jeg ville bare gerne være høflig og ikke kun snakke om mig selv. Men ved du hvad? Når man lige er blevet mor, så må det hele gerne handle om dig og din baby.
5. Spørg om der er noget du kan hjælp. Spørg gerne specifikt og gør det svært for forældrene at sige nej. “Ej, må jeg ikke have lov til lige at svinge en støvklud, så kan I sidde og nyde jeres lille baby imens?” eller “har du brug for noget? Jeg kan huske jeg aldrig kom i bad, skal jeg se efter din baby mens du får en dejlig varm tur under bruseren?” – det er ikke sikkert moderen siger ja, men hun vil huske dig for at have spurgt.
6. DROP skrækhistorierne. Lad være med at fortælle om amning der ikke fungerer, brystbetændelse eller vuggedød. Den nybagte mor er i sit absolut mest sårbare øjeblik nogensinde, træd varsomt derinde.
7. Forvent ikke at du bliver tilbudt at holde babyen. Jeg har personligt ingen problemer med at andre holder min datter, men jeg ved der er mange der har, og ikke har lyst til at give babyen fra sig endnu, heller ikke selvom det er et øjeblik. Nyd at I får lov til at se ham/hende, og nyd babyen sammen med den lille nye familie, du skal nok få lov at holde.
8. Medbring en barselsgave til moderen/barnet/familien. Det behøve slet ikke være dyrt. En af mine veninder har været i genbrugsbutikken, og har fundet det sødeste sæt tøj til Emma Jo, og den fineste lille kop med et hjerte på. Jeg blev så glad, der lå så meget kærlighed i den gave. Min bror kom med en frisk basilikums plante, fordi han vidste at jeg ikke havde duftet til frisk basilikum længe. Det var så fin en gave (han havde også en masse andet med, men denne betød rigtig meget). Alternativt, så er mad i plasticbøtter til fryseren et KÆMPE hit. Man får simpelthen ikke lavet mad – jeg gør ikke. Det vildeste jeg kan præstere er en rugbrødsmad med øko-postej og en skive agurk ovenpå. Eller drikker jeg bare vand og spiser digestive-kiks.
9. Luk dig selv ud. Du skal selv sørge for at lukke dig selv ud når tiden er gået. Du kan evt spørge den nybagte mor hvad hendes tidsramme for besøg er, men det er ikke sikkert hun ved det. Derfor kan du gøre hende en stor tjeneste ved kun at blive kort, og så lukke dig selv ud, så hun ikke skal bede dig gå. Igen, for mig er en time rigeligt, for andre er det kortere eller længere. Hellere tyve minutters fuld skure kvalitetes-tid end at du dræner moderen ved at blive hængende.

wsbc1152

Det var mine barselsråd tilbage fra 2015. De er stadig lige så aktuelle som dengang jeg skrev dem. Og jo, i sit eget hjem er man i sin gode ret til at sætte rammer op for hvordan man gerne vil mødes og have at tingene skal være. Tænk nu hvis det rent faktisk blev præcis som man ønskede det?

Dine egne råd ser sikkert anderledes ud, så brug dem af mine du synes om som inspiration, og smid resten væk. Der er ingen grund til at blive uvenner over at vi har forskellige ting der er vigtige for os.

Jeg synes det er helt utrolig vigtigt at værne om nybagte familier, mødre, fædre og søskende, at de får en så god start på livet som muligt og bliver badet i kærlighed og “velkommenhed”, ved at imødekomme barselsråd, eller selv hjælpe med at spørge om mor/far har gjort sig nogle tanker om den første tid (mange ved slet ikke at man kan få det sådan som man ønsker sig det).

 

Lad os i fællesskab skabe de bedste barselsbesøg i verden.

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

2 kommentarer

  • Trine

    Sejt!

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gode bud – uanmeldt besøg er uhøfligt i alle henseender. Man skal nemlig huske på, at den hjælp man skal give, er den hjælp og mængde selskab der ønskes, og ikke den man selv helst vil give, nødvendigvis (:

    – A

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

En ubeskrivelig fødselsforberedende oplevelse med Tantra- og yonimassage (vaginal massage)