Kål og kugler - et helt nyt møde med træning, og din krop og din hjerne

Blogtema: Hjemmefødsel efter kejsersnit

gravidmassage

Velkommen til dette blogtema om Hjemmefødsel efter kejsersnit.

Dette emne er virkelig et hjerteemne for mig, samtidig med at jeg godt ved at jeg prikker til noget ude i samfundet som allerede kastet reaktioner af sig, allerede i research-fasen til dette tema. De fleste ved at gravide frarådes at føde hjemme efter et kejsersnit, og jeg troede også at det var fuldstændig udelukket, derfor lukkede jeg ned for alle drømme om at føde hjemme. Hjemmefødsel var et land jeg aldrig ville få opholdstilladelse til, så hvorfor overhovedet prøve, når nu jeg fik akut kejsersnit sidste gang?

Men så mødte jeg min jordemoder Sophie. Og hun spurgte, som om det var det mest naturlige i verden at spørge om, hvad mine tanker omkring fødslen var. Jeg fortalte at jeg planlagde kejsersnit, fordi jeg ikke troede min krop kunne finde ud af at føde et barn, men jo mere vi snakkede og jo mere hun nysgerrigt lyttede til mig, jo mere kunne jeg mærke at kejsersnit-tanken var mit første kort i bunken, og at kortene var blandet med frygt, og ikke med inspiration og lyst og glæde.

2 timer senere, da mødet var slut, vidste jeg i mit hjerte at hjemmefødsel var tilbage på programmet, og det er den plan jeg går med nu og arbejder målrettet ud fra. Og i den forbindelse, i kølvandet på den beslutning for mig selv, har jeg haft brug for at komme i kontakt med kvinder der selv er gået den vej før mig. Jeg troede faktisk ikke det var muligt at finde nogen der ville stå frem og fortælle om deres oplevelser, men jeg skulle blive klogere.  Jeg har modtaget de smukkeste og mest tankevækkende historier, og jeg glæder mig helt vildt til at dele dem med dig.

Det er vigtigt at understrege at dette blogtema ikke er en opfordring til at alle bare føder på en pløjemark med en røgelsespind i røven. Formålet er at skabe et mere nuanceret billede af fødsler, graviditet, forberedelse og den fødekultur vi har i Danmark, som (er min oplevelse) i høj grad er bygge op omkring frygt og risiko-beregninger. Jeg vil bare gerne belyse at der er andre veje at gå, hvis man altså ønsker det, og at enhver kvinde skal tage udgangspunkt i den fødselsoplevelse hun ønsker for sig selv, i stedet for at lukke drømme ned baseret på en generel frygt, og ikke med udgangspunkt i den enkelte kvinde.

Da jeg snakkede med en jordemoder første gang under denne graviditet fik vi ligesom bare fastslået at hjemmefødsel var udelukket. Og jeg stillede ingen spørgsmål. “For fagpersonen siger det jo”. Men efter mit exit fra sygehuset og mit goddag til mit ret så seje fødeteam, er jeg begyndt at stille spørgsmålstegn ved de der “universelle sandheder” vi har ophøjet anbefalinger og statistikker til at være. Ikke at de er uden betydning, for det er de ikke, men vi skal generelt indarbejde langt mere tillid til gravide kvindekroppe og til fødeuniverset end jeg oplever vi har i dag. Jeg kan jo se på de beretninger jeg har fået at det faktisk er muligt at have en fantastisk hjemmefødselsoplevelse selvom man har et kejsersnit med i bagagen. Hvis det altså er det man ønsker.

frejamay november gravid

Det med statistikker kommer jeg mere ind på. Eller. Det gør jeg faktisk ikke, for jeg har allieret mig med nogle fagpersoner på området som er meget klogere end mig. Derfor kommer du i dette tema ikke kun til at møde de seje mamas fødselsberetninger, du kommer også til at møde nogle seje fagpersoner der kan perspektivere lidt og åbne vores horistont for hjemmefødsel efter kejsersnit.

Rigtig hjertelig velkommen til. Temaet løber over de næste 14 dage og send gerne spørgsmål ind til både mig, til fødselsberetningerne og til fagpersonerne undervejs. Jeg samler op løbende og skriver blogs om de tanker og spørgsmål temaet sætter i gang hos dig.

Og sidst men ikke mindst, har du selv en historie du gerne vil bidrage med så send mig en mail på freja@frejamay.com, så kan jeg nå at få den med under dette tema.

 

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

10 kommentarer

 • MajBritt

  Så dejligt og relevant blogindlæg <3

  Selv fik jeg akut kejsersnit med vores først grundet MEGET skæv hovedstilling. En meget traumatisk oplevelse, der endte i fuld narkose, da jeg kunne mærke indgrebet og lå og skreg på operationsbordet!
  Ved min anden fødsel var mit fokus at sigte laaaaang uden om et planlagt kejsersnit, for "Hey, min krop kan jo sagtens finde ud af at føde selv. Det har vi gjort i millioner af år!" Men lægerne sagde at gik jeg til 41+0 ville det ende i planlagt kejsersnit (ingen informerede mig om at det var anbefalinger og at man kunne takke nej). 40+0 kl 4 startede veerne. Og hold nu fast; fra jeg var 5 cm åben til baby var ude, gik der 13 min! Hvad sagde jeg? Min krop kunne sagtens finde ud at føde selv…
  Kan du gætte HVOR jeg drømte om at føde, da vores tredje vidunder meldte sin ankomst? RIGTIGT! Derhjemme, i rolige omgivelser og uden at skulle putte baby i tøj, autostol og bil efter fire timer <3
  I den søde ventetid endte jeg med at lægge øre til kommentarer fra fødselslæger og jordmødre, som "Er du virkelig villig til at ofre dit barn?" Jeg har siddet i bilen efter en konsultation ved egen læge og hulket så øjne og næse stod i ét…
  Fødslen endte så alligevel på hospitalet grundet for lidt fostervand 39+6 og da jordmoderen næste morgen tog vandet, var det sort. Så vi var det helt rigtige sted, selvom baby ikke var det mindste påvirket. Vandet blev taget kl 9, veerne startede 30 min senere og jeg fødte kl 11 og selve fødslen kunne min mand og jeg havde klaret derhjemme. Vi var så heldige at have en skøn jordmoder, der selv var mor til fem børn, hvoraf to af dem var født hjemme. Hun respekterede vores ønsker og var den skønneste kvinde nogensinde! Hun var fantastisk! Men hjemmefødslen lever fortsat i mig…

  I dag ville jeg ønske at jeg havde været bekendt med bl.a. rebozo og spinning babies, så kunne vi måske have undgået kejsersnittet i sin tid. At vi stadig ville været faldet uden for anbefalingerne, da børnene har vejet 4500 g, er en anden sag <3

  Tak for at belyse et meget følsomt emne!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Majbritt,

   Tusind tak for din deling af din historie. Det er faktisk præcis den retorik jeg også selv har mødt både under første graviditet, på barselsgangen og under anden graviditet.

   Da jeg lå på barselsgangen for komplicerede fødsler og en sygeplejerske kom og sagde at mit barn skulle have modermælkserstatning (og jeg lå og kom mig efter et akut kejsersnit) tillod jeg mig at spørge ind til hvorfor hun mente at min datter skulle have erstatning. Hun svarede ikke, men kiggede mig dybt ind i øjnene og forklarede mig at nu hvor jeg var blevet mor var det meget vigtigt at jeg lærte at sætte ine egne behov til side og mit barns behov først.

   Jeg var på ingen måde interesseret i betvivle hendes faglighed eller noget, jeg havde bare brug for at vide mere om hvorfor hun mente min datter skulle have modermælkserstatning, og hvad det evt kunne gøre ved amningen, sådan så jeg netop kunne træffe et informeret valg. Det blev IKKE vel modtaget. Jeg måtte simpelthen bede min mor om at kyle hende ud af stuen og sende en anden, jeg var så rasende over at blive mødt sådan. Det endte med at hun kom og undskyldte efter nogle dage, men oplevelsen har siddet i mig lige siden.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • MajBritt

   Ja tak, til velinformeret og selvstændige valg!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Hej Freja,
  Din blog hjælper mig virkelig meget i tiden. Min datter er 10 dage gammel – fødslen endte i et akut kejsersnit, og jeg har simpelthen følt mig så utilstrækkelig som kvinde/mor. Jeg har gået med mange tanker om jeg overhovedet tør at gå igennem en lignende situation igen, det er derfor opløftende at vide at man ikke skal holde sig tilbage og at første oplevelse ikke definerer den næste.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Line,

   Først og fremmest KÆMPE tillykke med din lille datter der nu er 10 dage gammel. Du er blevet mor <3

   Jeg forstår SÅ godt din følelse, og jeg ved der er rigtig mange der kæmper med den samme følelse. Nu skal du lige ovenpå (man er jo helt kvæstet efter sådan en omgang, medicin i kroppen og hvad ved jeg), og når du en dag føler dig klar til det, så vil jeg virkelig, med hele mit hjerte, anbefale dig at snakke fødslen igennem både med din jordemoder, og måske også med min jordemoder Sophie Puck eller min doula Christina Hedegaard.

   Det indlæg der kommer i dag er skrevet af Sophie, og det er simpelthen helt fantastisk, jeg satte det op i går og læste det igen, og jeg blev rørt helt ind i min inderste del af min womanhood. Jeg håber det rammer dig et kærligt sted også, for du fortjener så meget følelsen af styrke og urkraft. Du har stadig lige født et barn og skabt et lille liv.

   Kæmpe tillykke til dig, mama!

   Stort kram
   Frejamay

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Jeg endte med et aks til min første fødsel, og vil så gerne føde hjemme næste gang. Men jeg har ikke råd (jeg hjemmepasser, så det er ikke blot et spørgsmål om prioritering) til en privat jordemoder. Mit kompromis ender nok med at blive hospitalsfødsel med en doula (som er noget billigere end jordemoderen). Men daym hvor ville jeg gerne have dit seje fødsels-team <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Amalie,

   tusind tak for din kommentar. Fordi jeg kan genkende det du skriver, og fordi du langt fra vil blive den eneste der har det som du beskriver, og som kommenterer de næste 14 dage, har jeg på baggrund af din kommentar lige sendt mit kickass fødeteam din kommentar og spurgt om ikke de vil være med til at lave et blogindlæg til dig, hvor de giver deres allerbedste bud på hvordan en hjemmefødsel så kan se ud og hvordan man kan gå til fødslen så du kommer så tæt på dit ønske som overhovedet muligt.

   De har begge to sagt ja, så det kommer i løbet af de næste 14 dage også. Og FEDT du siger det højt, der er stadig plads til indlæg de næste 14 dage temaet kører, og det er jo netop kommentarer som din der giver anledning til nye vinkler eller uddybning af emner.

   Af hjertet tak <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Amalie

   Det vil jeg virkelig se frem til, og tror vi er mange der kan have glæde af sådan et indlæg! Tak til dig og dit hold <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kål og kugler - et helt nyt møde med træning, og din krop og din hjerne