De bedste børnebøger til 2 årige

Pottetræning 2 år og lidt om at blive fri for bleen

25578949_10154856880181503_274133417_o

Emmalia er startet på pottetræningen, og hun er 2 år. Og når jeg skriver at det er Emmalia der er startet, så er det altså hende, og ikke mig, der er startet. Hun begyndte pottetræningen for en måneds tid siden at tage bleen af når hun skulle sove. “Ble af mor”. Og selvom vi deler seng, så har jeg egentlig aldrig været særlig tis-forskrækket, så hvis hun nu skulle tisse i sengen i løbet af natten, ja, så er det altså bare tis. Børnetis. Ikke “hej, jeg har været på Rokilde festival og jeg er en mand på 39” tis.

Mit udgangspunkt med Emmalia har altid været at “følge barnets initiativ”. Den tilgang stammer fra Marte Meo metoden, og jeg er ikke uddannet Marte Meo terapeut, men det er min mor, og jeg var forsøgsperson dengang hun tog uddannelsen (og resten af livet bagefter), så jeg kan alle principper på celleplan, og det har egentlig altid været min tilgang til mødet med børn. Da jeg havd første møde med min nuværende sundhedsplejerske “så” hun med det samme min tilgang til Emmalia, og spurgte om jeg havde hørt om Marte Meo metoden. Det kunne jeg jo så bekræfte hende i, og da hun er selv uddannet Marte Meo terapeut, så det kom der en skøn snak ud af (en tiltrængt skøn snak i en meget svær tiden dengang).

25579126_10154856879966503_443138220_o

Anyways. Jeg har aldrig pushet noget ned over hovedet på Emmalia. Det har altid været meget vigtigt for mig at følge hendes initiativer, så vidt muligt at “se” hende, og så putte leg og læring på der hvor interessen har været og initiativet har været. Det gælder med alt lige fra spisning til leg til pottetræning til alt mulig andet. Selvfølgelig er der ting jeg bestemmer og ting vi har konflikter omkring, men grundlæggende udvikling tror jeg på kommer helt af sig selv og barnets egen naturlige nysgerrighed og stræben efter mere.

Derfor har jeg ikke googlet “pottetræning” endnu. Men eftersom hun selv er startet følger jeg bare hendes initiativ, og gør det let for hende at udforske det der med at tisse på potten og smide bleen, så det bliver sjovt, og vi er fælles om det. Så hver gang hun har lyst til at rende rundt i bar røv, jamen så får hun lov til det (så vidt vejr og omstændigheder tillader det). Hun henter selv potten når hun skal tisse, og hvis hun skal lave nummer 2, så beder hun om at få bleen på, så hun har selv styr på kroppen og mærker hvad den vil og lytter til det. Og det er det jeg gerne vil opnå; at hun selv mærker, og at det ikke er mig der dikterer.

pottetræning 2 år

Selvom hun sover med ble på de fleste aftener, så står hun stadig op om morgenen, tager selv bleen af og henter potten, sætter sig ind i stuen og tisser, og så skal vi heppe sammen. Det er totalt hyggeligt med den form for pottetræning. Så plejer hun lige at “tisse af” en enkelt gang eller to bagefter, og så vil hun gerne have ble på når hun skal i børneren.

Så nej, jeg har ingen gylden opskrift, andet end at følge barnets initiativ og bakke op og heppe. Men vi er startet, og jeg glæder mig til at følge Emmalias rejse med pottetræningen. For rejsen, den er hendes, ikke min. Jeg er bare pædagogisk-mor-heppekor, og det skal være sjovt at lære noget nyt, især når man selv tager initiativet.

Hvordan gør du hjemme hos dig? Eller har gjort hjemme hos dig?

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

6 kommentarer

 • Julie

  Herhjemme har vi en dreng der lige er blevet 3 år – og som synes pottetræning er særdeles uinteressant 🙈 I børnehaven kommer han vist på toilettet ved bleskift – hjemme har vi en regel om at gå på potten inden bad og så er han begyndt at sige når han har lavet lort.. Jeg har vitterligt ikke travlt med det og synes han skal være klar inden vi gør mere ved det ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susanne

  Enig Catrine 💪👍👏👏😍

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Catrine Kramer

  Du er så god en mor.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

De bedste børnebøger til 2 årige