Hvad skal der egentlig ske med dine børn hvis du dør?

SLUK DIY: Her er en genial idé til mere nærvær og mindre skærmtid i dit hjem. Mød nærværskassen

skaermbillede-2017-08-20-kl-15-06-50

Jeg havde faktisk tænkt på at sætte Nærværskasser lavet i træ i produktion, men tiden går og der sker ikke noget, og nu fik jeg lavet min egen lille prototype, og den er faktisk rigtig fin. Så her er gratis-versionen som de fleste har råd til (hvis man har råd til en mobiltelefon).

Måske har du fulgt debatten om vores (overfor)brug af skærmtid, og i særdeleshed vores børns (overfor)brug) af skærmtid. Læge Imran Rashid har været i mange medier, og han snakker om skærmbrug og hvor skadeligt det er. Jeg mødte ham i TV2 News, hvor jeg var med i en paneldebat om emnet. Mig der var den tomhjernede blogger-mor-gås mod den kloge læge.  Jeg holder nu stadig fast i mine pointer, og jeg har aldrig været uenig med Imran. Kun i den måde vi taler til forældre på i den offentlige debat… mit barn blev f.eks kaldt “bolleaffald” i en af debatterne. Flot, det skal nok højne niveauet.

Nå men altså, herhjemme er Emmas skærmbrug ikke noget problem, hun ser virkelig ikke ret meget skærm (youtube når det endelig er), og mit er egentlig heller ikke, men jeg har i længere tid reageret på lysten (fysisk lyst) til at sidde med min telefon, og behovet for at have den i nærheden. Og når jeg så lige skal tjekke noget, så ender jeg med også lige at tjekke facebook eller instagram eller mine mails. Hvilket jeg egentlig ikke har lyst til at tjekke særlig mange gange dagligt, hvis jeg skal være ærlig. Og det går ikke. For children see children do. Emma lærer en hulens masse af at kigge på sin mor (det samme gælder i øvrigt alle dem der kommenterer så nedladende i debatterne…), derfor er det nu der skal sættes ind på min egen adfærd, hvis jeg vil have en chance for at påvirke Emmas adfærd i en positiv retning.

I forvejen er min telefon kronisk på lydløs. Jeg hader at blive forstyret i det jeg laver, derfor tager jeg heller ikke ret tit telefonen første gang folk ringer. Til stor irritation for min omgangskreds, men til stor lettelse for min hverdag.

Til gengæld er jeg træt af at blive mindet om min telefons eksistens hele tiden. Og derfor har jeg udviklet en nærværskasse. Og nu har jeg testet den i en lille uge, og jeg kan allerede nu berette om meget positive resultater og jeg vil videregive nogle lessons learned.

Her er nogle af de ting jeg bruger min telefon til:

klokken

mails

musik

og så kommer de sociale medier oveni.

 

Her er hvad jeg har gjort for at løse mit telefon-cravings-problem:

Jeg har nu ure i alle rum, så jeg ikke skal gribe efter telefonen for at tjekke klokken.

Jeg har afsat tid til at tjekke mails på faste tidspunkter, og jeg tjekker dem på min computer og ikke min telefon, med mindre jeg afventer noget akut arbejdsmæssigt.

Jeg sørger for at have en bog i tasken når telefonen er med mig undervejs, sådan så jeg har et alternativ til telefonen hvis jeg skal sidde og vente et eller andet sted.

Jeg har lavet Nærværskassen. Tag godt imod den 🙂

 

dsc03657

 

dsc03658

dsc03660

Her er de foreløbige positive resultater:

 1. Ude af syne ude af sind! Der sker altså noget helt fantastisk når jeg kommer hjem, sætter musik på, sætter mine højttalere til over bluetooth, og sætter min telefon til opladning inde i nærværskassen. Jeg tænker ikke på den, for det behøver jeg slet ikke, jeg ved jo den hygger sig med de andre telefoner i nærværskassen (der er nemlig også plads til mine gæsters telefoner derinde). Det der med aktivt at “låse telefonen væk”, det gør en forskel. Herhjemme i hvert fald. Når du er på arbejde pakker du ho også din private telefon væk, og tager den frem i pauserne. Mange gør i hvert fald. Det virker også omvendt når man har en Nærværskasse. Og jeg tror ikke man skal undervurdere at have brugt lidt tid på selv at lave kassen, hænge den op, udvælge den rigtige kasse og lave de to huller der skal til før den virker.
 2. Jeg får læst mere.
 3. Når Emma er puttet om aftenen, så tager jeg et aktivt valg om hvorvidt jeg har lyst til at tage telefonen ud og være lidt online. Og faktisk… i flere tilfælde, efter jeg har taget telefonen ud af nærværskassen, så putter jeg den tilbage igen efter et kvarter, for det er ikke tidsspildet værd at scrolle ned over nogle temmelig ligegyldige statusopdateringer, frem for at læse videre i min bog eller male mit maleri færdigt eller male lidt sten eller se en god film… Eller putte mig ind og snuse lidt til mit sovende barn.
 4. Mine gæster og jeg får snakket om nærvær og skærmtid, og det har indtil videre været rigtig interessant

dsc03665

dsc03668

dsc03669

dsc03670

Sådan laver du din egen nærværskasse:

Køb en smuk kasse. Jeg har købt denne fra Ikea, som egentlig er beregnet til at være gaveæske, i hvert fald hvis man kigger på hvordan den er indekseret hos Ikea. Men jeg så den og tænkte “det er en god nærværskasse det der!”

Så kassen kom med hjem, og så fandt jeg et passende sted til ophæng, som blev ude i min entre. Jeg lavede et lille ful i bunden med en hobbykniv, så jeg kunne sætte en ledning op i kassen. En nærværskasse må gerne være en win win kasse, derfor er det jo ekstra nice hvis man henter en helt opladet telefon ud af kassen når man skal bruge telefonen.

Min telefon er ret stor, og jeg har lært at det måske havde været smartere for mig at lave hullet til kablet i siden af kassen, og ikke i midten i bunden, sådan så min telefon kunne ligge ned i bunden i stedet. Det kan jeg jo nå endnu, men det er i hvert fald lige en “note to self” i forhold til den videre produktudvikling. Så hvis du vil hjem og lave en nærværskasse, så prøv lige at mål din mobiltelefon ink det stykke af kablet der skal sidde indenfor i kassen, så kan du se hvordan din mobil bedst skal placeres ift. opladning.

 

dsc03677

nærværskassen

Mine gæster er allerede begyndt at benytte kassen. De spørger nysgerrig hvad det er for noget og alle der har været her indtil nu, har helt frivilligt lagt deres mobiltelefoner op i kassen. Det er jo super positivt. Jeg tænker faktisk at jeg vil investere i sådan et multiladestik, sådan så det ikke kun er min telefon der kan lades op, men derimod de fleste store fabrikanter. Og så har jeg overvejet at dekorere nærværskassen med miniature hyggeting (jeg selv laver). Måske et maleri eller et kortspil eller noget hvor mobilerne også kan “være nærværende” med hinanden. Mest for sjov for børnenes skyld, så vi har lidt at snakke om.

nærværskasssen

Jeg glæder mig til at høre fra dig hvis du også laver en Nærværskasse derhjemme, sende ENDLEIG billeder til mig, så kan jeg samle dem i et nyt indlæg og så kan vi måske sammen inspirere endnu flere til at lave Nærværskasser derhjemme <3

PS… nåja og hvis du sidder med sådan en “I guder, tænk at det overhovedet er nødvendigt”, så vær rigtig glad for at det ikke er nødvendigt hjemme hos dig, men forsøg at anerkende at der findes mennesker der har andre behov end du har. Her er en kærlig måde at lave en lille forandring på i hjemmet, som kommer alle til gode. Halleluja, halleeeeeee-lu-JA <3

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

1 kommentar

 • Howdy very nice website!! Guy .. Excellent .. Superb ..
  I will bookmark your site and take the feeds
  additionally? I’m happy to search out so many useful
  info here in the publish, we want develop more strategies in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad skal der egentlig ske med dine børn hvis du dør?