Hvad er anderledes ved at have sex når man er gravid?

Opdatering på ammestop nu med fiskebryster

ammestop

For 8 dage siden stoppede vi med at amme herhjemme. Kold tyrker og ammestop. Efter to år og to måneder. Du kan læse om beslutningen her. Det har været en rigtig hård uge, og Emma er en stædig lille dame, men det er hendes mor heldigvis også, og i dag vil jeg fortælle dig hvordan den første uge er gået.

“Det var da også på tide” var der et par stykker der skrev. Totalt uempatisk og uden respekt for den sorgporcess det er for et barn (og en mor) at stoppe noget der har været kilde til så meget nærhed og tryghed. Men det er åbenbart så helt enormt vigtigt for nogle mennesker lige at komme med deres egen personlige holdning, også selvom man så i samme omgang tramper på andre mennesker. Halleluja for ytringspligten i Danmark.

Ugen har uden tvivl været en af de hårdeste uger i Emmas liv. At skulle vinke farvel til sin første afhængighed er svært og fyldt med meget store følelser. Men hun har simpelthen håndteret det så flot. Hun har accepteret beslutningen og samtidig har hun været i alle de følelser der nu engang har været forbundet med sorgen.

Men i dag har vi allerede fået indarbejdet nye vaner, som vi hjælpes ad med at holde fast i. Emma får en sutteflaske med noget varmt om aftenen, og hun begynder at skelne sin sorg fra sult om aftenen, så hun nu ved at hun har lyst til solsikkekerner eller bacon i stedet for at hun bare er vred og ked af det. Og så står vi bare op og spiser igen. Hun skal jo lige lære at nu er maden altså ude i køkkenet og ikke noget man falder i søvn til inde i sengen. Til gengæld laver jeg en sutteflaske med noget varmt. I går var det kamille te med lidt økologisk rørsukker og honning. En anden dag var det varm soyakakao og en anden dag var det økologisk hyldeblomst med lidt honning i, også opvarmet.

skaermbillede-2017-08-16-kl-13-23-28

Om morgenen er hun også vant til at få “baba”, men nu slår hun i stedet øjenene op og vil gerne have lidt kakao. Så henter jeg kakao. Om natten er hun helt holdt op med at vågne eller græde i søvne. Hun sover bare. Hun har aldrig været et barn der er vågnet ret meget om natten, men omkring midnat eller når jeg kom i seng, har hun altid fået lidt bryst (i søvne), og det skabte lidt krise i sidste uge at der var plastre på begge brystvorter. Men jeg lå bare ved siden af hende og aede hende mens hun selv kom igennem krisen. Og nu er der ingen krise.

Jeg har stadig plaster på brysterne, og hver morgen og hver aften og nogen gange i løbet af dagen, kommer Emma lige og siger “kigge på baba”, og så kigger hun på dem og nysser dem helt ømt og aer dem lidt fordi de jo “har slået sig” – det er det der er historien herhjemme. Det er helt tydeligt at den historie har været en stor succes. Emma forstår hele “plaster” konceptet, og jeg tror det har hjulpet hende til at acceptere at “baba ikke virker mere”, i stedet for at det bare er en afvisning og “nej, du må ikke få baba mere Emma” eller “du er blevet for stor” eller hvad det nu måtte være.

For nogle år siden diskuterede jeg med en fellow-instagrammer om man skulle fortælle sine børn om Julemanden. Denne (kristne) kvinde mente at det var at lyve overfor børnene, og det kunne hun aldrig drømme om at udsætte sine børn for. Samtidig fortalte hun sine børn om Jesus og Gud.

Jeg går totalt ind for at lyve overfor vores børn, hvis det altså handler om at skabe magi (Julemanden, Tandfeen, Påskeharen osv), eller hvis det, som i dette tilfælde med ammestop, handler om at gøre en sorgprocess lettere. Da min Oma døde da jeg var 13 år gammel, lavede jeg min egen historie om at hun bor oppe i himlen, og selvom jeg i dag er 34, så “taler jeg stadig med hende” deroppe, gerne når jeg er på vej hjem fra noget om aftenen og kan se stjernerne. Den løgn gør mit liv lettere og det gør at sorgen ikke føles så barsk.

Emma spiser godt, hun spiser mere, hun er mere madinteresseret og vi krammer og holder om og nysser og hygger på hel nye måder, fordi det nu ikke er “baba” der er det centrale, men derimod kærlighedsbåndet og nærværet. Men altså, hvis jeg ikke skulle tage de hormoner, så havde jeg gladeligt fortsat amningen. Nu blev det bare som det blev og jeg føler vi får det bedste ud af det og at det faktisk går rigtig godt. Hun er mere “mor-syg” i øjeblikket, men det er der jo virkelig ikke noget som helst at sige til, så jeg støtter hende så godt jeg kan og så må tid også læge nogle sår for os begge to.

 

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

7 kommentarer

 • Mitzie

  Du er faneme bare SÅ sej.
  Hurra for dig ❤️
  Tillykke med dig 💕

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mie Mai

  Er du ikke bange for når du erstatter amningen med en sutteflaske at der også kommer et savn/sorg når den skal tage fra. Min tanke var ikke at erstatte med noget som over tid også skal fjernes. Og så måske slippe koblingen mellem mad og hygge. For at forhindre trøste spisning. Men respekt for dine valg. God vind.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Mie Mai,

   Tak for din kommentar. Nej det er jeg slet ikke bange for. Nogle aftener er det sutteflaske, andre aftener er det et glas vand, eller også drikker hun bare af min vandflaske (jeg har altid vand med ind i soveværelset når jeg skal sove).

   Emma er ikke vant til at skulle spise/drikke før sengetid, og jeg har den sidste uge oplevet at vi skulle op og have lidt mad efter vi var gået i seng, så hun blev ordentligt mæt. Jeg er heller ikke bange for at det bliver en vane, for de sidste par dage har hun spist ekstra godt til aftensmad og havde kun brug for lidt varmt at drikke før sengetid. Så jeg føler ikke jeg har erstattet amningen med sutteflasken, jeg føler bare sutteflasken er med til at “ease” en ny tid og en ny vane. Hun spørger aldrig efter sutteflasken og det er mig der tager den med ind. Forleden dag ville hun ikke have den, her til aften ville hun gerne.

   Jeg synes din tilgang lyder rigtig sund. Jeg ser det ikke helt på samme måde som dig, men respekt herfra også, det lyder som gode valg 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Så smukt hvordan I gør det, Jeg ammer min søn på 18 mdr og bliver inspireret af den omsorgsfulde tilgang din datter viser til brystet, og at du har så stor respekt for din datter. Det er musik i mine ører din historie. Tak for det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Bare lige som en info, hvis nu ikke du vidste det: Min søster fik at vide at sundhedsplejersken at soyakakao (og soyamælk, men det var kakaoen hendes børn fik ind imellem) er enormt hormonforstyrrende. En liter af det svarer til at tage en p-pille. Vi var begge meget overraskede over dette – det anede vi slet ikke. Ville bare lige give den viden videre og så kan du jo gøre med den hvad du vil. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • P

  Øj hvor har jeg bare følt med dig helt ind i sjælen! Vores piger er lige gamle, og jeg ammer stadig min. Jeg er gravid, og det er faktisk rigtig hårdt at amme oveni. Men at gå derfra til at stoppe noget hun elsker så meget – jeg kan ikke. Jeg håber inderligt at hun selvfravænner, at mælken forsvinder og hun afviser brystet. Jeg er begyndt at give hende sutteflaske med noget lunt når hun bliver hentet (der vil hun typisk ammes meget længe), og så ikke tilbyde og udskyde. Men hun elsker at blive ammet, og dybest set troede jeg også vi skulle tandemamme. Det er svært og sorgfyldt og forvirrende 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvad er anderledes ved at have sex når man er gravid?