Her er hun, her er den pige jeg vil skabe, og et svar på debatten om skærmtid, Ipads og børn

Bolle-affald, børn og Ipads

skaermbillede-2017-04-11-kl-21-01-21

En uges mini-shitstorm er forbi. I morgen er alt glemt. Jeg har både gjort mig selv uvenner med værten for Go’ aften Danmark, et par folk i mediebranchen og virkelig mange mennesker på facebook, det ændrer bare stadig ikke på min holdning til overfloden af eksperter der mener at alle råd er lige vigtige, og at jeg generelt mener at vi skal have tilliden til forældre tilbage igen.

Vi har aldrig haft mere viden indenfor børn, hjerneforskning og udvikling end vi har i dag, og forældre har aldrig skulle forholde sig til så meget viden som de skal i dag. Alligevel virker det som om (?) at al den massive viden ikke løser ret meget ude i de danske hjem. Hvordan kan det mon være?

Da jeg selv var gravid googlede jeg en hel masse information. Jeg kunne finde eksperter udtale sig i øst og vest. Det samme gjorde sig gældende da jeg stod med et nyfødt barn og det samme gjorde sig gældende da Emma var et år gammel. Nu gider jeg ikke google noget mere. Jeg gider heller ikke høre på hvad alverdens eksperter mener. Jeg snakker med min egen læge (som er ret fornuftig og altid tager en god snak) og det sundhedsfaglige personale vi møder og som jeg rådfører mig med hvis Emma har et eller andet jeg ikke lige selv ved hvad er. Udover det så bruger jeg min medfødte sunde fornuft. Her er hvad den siger om skærmbrug:

 1. For meget skærm er ikke godt for hverken børn eller voksne
 2. Lidt skærm, sammen med at hav af alternativer, det gør ingen skade
 3. Nogle dage er skærmtiden længere end andre dage, de er okay
 4. Emma skal lære selv at administrere skærmen (på sigt), og det lærer hun ved at få et sundt forhold til skærmen, apps, tidsfordriv, kedsomhed, ked-af-det-hed og andre følelser og tilstande der kunne bevirke at hun søger ind i skærmen. Præcis lige som alle os andre
 5. Skærmen er kommet for at blive, derfor er det vigtigere hun får et sundt forhold som hun selv kan styre, end at jeg forbyder hende skærmen. Det er vigtigt at hun lærer den at kende og bruger den og kan arbejde med den verden af muligheder som den jo også tilbyder
 6. Verden er ikke sort hvid. Nogle børn bliver hurtigere afhængige end andre. Som forældre har vi til opgave og kigge på vores barn og vurdere om der er noget der skal ændres når det kommer til skærmbrug. Hjemme hos os er der PT ikke. Emma har ikke det store behov for skærmen, og den er ikke en sutteklud for hende, det går rigtig godt, og fordi hun selv vælger, så vælger hun den slet ikke pt. Når det ændrer sig, så må vi forholde os til det igen.
 7. Children see children do. Jeg skal være opmærksom på mit eget skærmforbrug, både når jeg er sammen med Emma og når jeg ikke er. Bevidstheden om at der ligger potentielle farer og lurer fordi virksomhederne bliver mere udspekulerede i at gøre børn afhængige, har gjort at jeg for et halvt år siden ændrede mit eget skærm-forbrug, og lige nu er ved at sætte det endnu mere ned.

Jeg synes det er vildt nok at tilsyneladende intelligente mennesker med lange uddannelser simpelthen ikke forstår at hvis man gerne vil forandre verden med ekspertråd, så nytter det ikke noget at slå forældrene oven i hovedet. Nogle af de kommentarer jeg læser under debatterne denne uge lyder sådan her:

“Ja, forældre i dag gider ikke snakke med deres børn, det er nemmere bare at stikke dem en Ipad!”

“Ipad’en er blevet den nye barnepige”

“I gamle dage kunne man ikke stikke børnene en Ipad når man skulle i bad, hvad fanden ville hun gøre hvis hun ikke havde den?”

nåja og så lige den her. Det er godt at der er så saglige bidrag i debatten, så vi kan få flyttet noget derude:

 

skaermbillede-2017-04-16-kl-21-41-33

 

Folk læser stadig at jeg forsøgte at vinde en videns-penis-måling med lægen Imran, som udtaler sig overfor mig i TV2 News. Hvis man nu ser indslaget, vil man vide det ikke er det der sker, omend tv2 news har valgt en lidt sensationslysten overskrift (blogger-mor svarer igen – nej jeg gør ikke – jeg deltager i paneldebatten med min egen vinkel). Jeg siger at vi skal have tilliden til forældre tilbage, “nyheden” om at skærme er farlige er ikke en nyhed. Det er en gammel-hed. Imran har dog nogle vigtige pointer, og forældre der ikke kender til de farer han pointerer, de har godt af at høre den. Jeg er bare ikke sikker på at de køber hans bog. Desværre. Og det er det min anke handler om. Når vi drukner i ekspertråd og ekspertviden, så hører vi ikke efter. Ulven kommer, ulven kommer, siger Peter, men den dag ulven står der, så er folk ikke bange længere. Og det er farligt. Så. Vi må sætte os sammen, forældre og forskere, som f.eks Imran, og så må vi finde ud af hvordan vi løfter forældrene med den viden vi nu engang har. Løfter forældrene. Klæder dem på. ikke shamer dem.

Forældre bliver bashet lige så meget som kontanthjælpsmodtagere og muslimere, og ingen af delene forandrer noget som helst. Vi søger råd hos folk hvor vi føler os mødt, set og hørt, ikke hos folk der slår os i hovedet, derfor er der mange forældre der slet ikke har den samme åbne opmærksomhed overfor ny viden længere, fordi vi dagligt bliver mødt med bashing, med ny vigtig viden uden filtrering.

Hvis vi altså ønsker en forandring og ikke bare ønsker at sælge en bog eller et foredrag (ikke rettet mod Imran, men mod eksperter generelt). Jeg husker på et tidspunkt en artikel om endnu en forsker der udtalte at 1 million (1 million alligevel) danskere var i farezonen for forhøjet kolesterol, og bær derfor tage medicin for at nedbringe kolesterol. To dage efter kom det frem at han var sponsoreret af medicinalindustrien. Sund skepsis er sundt, kære forældre, også selvom du står overfor en ekspert, og som forældre kan du bare komme rigtig langt med din egen mavefornemmelse til at starte med. Det er et godt sted at starte.

 

Her er mine råd du ikke har bedt om:

Snak med det sundhedsfaglige personale du har omkring dig, det vil sige sundhedsplejerske, læge, jordemoder. Jeg har en fantastisk læge som tror på at man som udgangspunkt kender sig selv, sin krop og sin livssituation bedst, derfor spørger hun altid “hvad tænker du selv det kan være” når jeg kommer med et eller andet, og det er helt vildt rart at blive mødt med udgangspunkt i at vi mennesker kender os selv ret godt. Hun møder mig altid med respekt for de valg jeg træffer for mit barn og for mig selv og bidrager med relevant viden hvis det er nødvendigt.

En god øvelse er at finde ud af hvor du selv står først, det styrker dig som forældre og det er en god træning, især hvis man let bliver påvirket af alle ekspertrådene og alle debatterne, og kender til den usikkerhed der også kan følge med i kølvandet på en lang debat om hvad der er bedst for dine børn.

Og så kan mine krititere jo spørge sig selv om hvorfor flere og flere forældre søger ind og spørger en blogger til råds, eller foraer der er fuldstændig blottet for eksperter, i stedet for at gå til eksperterne direkte. Noget jeg ved jeg selv og mange af mine kollegaer i blogland oplever. Både når det kommer til børneopdragelse og valg af vacciner, altså spørgsmål af temmelig alvorlig karaktér. Jeg siger ikke at det er en god udvikling, jeg pointerer bare at den er der, og det må vi forholde os til hvis vi vil skabe en forandring der kan mærkes.

Og ja, Emma er vaccineret, det er åbenbart noget der bekymrer virkelig mange på facebook.

Tak for støtte op opbakning, tak for konstruktiv kritik og tak for undren og gode saglige debatter, for dem har der heldigvis også været, endda i en sober tone, så budskaberne ikke forsvinder.

 

  Følg os på Instagram og Facebook og kom tættere på hverdagen som solomomboss og selvstændig mamma. Her deler jeg de helt små og de helt store konkrete eksempler på de emner du finder her på bloggen. Vi ses derinde!

6 kommentarer

 • Tak for kampen. Debatten er simpelthen blevet så barnlig og uskøn. Men vi må ikke give op!;)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er altså utroligt så lidt tolerance der kan være, overfor at acceptere at være enige om, at være uenige. Vi behøver jo (gudskelov!) ikke at gøre det på samme måde hjemme i stuerne, og fordi man vil male blå på sine egne vægge, behøver man jo ikke hagle naboen ned for at male gul – det er jo ikke det samme hjem (;

  – A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Solveig Malvik

  Nemlig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Jeg har lyst til at skrige (!!!!), jeg er simpelthen så afsindigt enig med dig. Tak fordi du er så skarp i dine formuleringer, tak for dine fuldstændig spot on forklaringer. Tak for dig!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Her er hun, her er den pige jeg vil skabe, og et svar på debatten om skærmtid, Ipads og børn