Sådan går det med mit sundhedsprojekt - inkl overvejelser og tips til dig

Inspiration interview: Mød P for pernille, at være selvstændig er ikke altid svaret på frihed og lykke, så jeg fandt min egen vej

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-55-28

I denne lille interview-række, er jeg ude på at finde (helt) forskellige versioner af kvinder som lever drømmene, og som balancerer arbejde og familieliv, og får svar på hvordan og hvad der stadig er svært. Det er i mellemrummet mellem disse kvinder at der opstår muligheden for at der også er plads til dig og mig. For svaret er ikke kun at drømmene er at leve af at være selvstændig. Det er det for nogen, det er det ikke for alle, og for nogen er en mellemvej den løsning der giver julelys i øjnene, og denne uges inspirerende kvinde kan virkelig tale med om drømme der ikke var som de var blevet solgt ind. Mød P for Pernille til en snak om drømmelivet:

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-49-45

5165e3b9-3482-4552-aa0f-7b7197e0c255

Mit navn er Pernille, og jeg arbejder til dagligt som Category Manager på Boozt.com, hvor jeg er ansvarlig for Kids afdelingen. Primært består mit job i at købe de rigtige mærker og varer hjem. Tidligere har jeg været selvstændig med egen online webbutik med børnetøj, hvilket jeg fravalgte af flere grunde efter 4 år som selvstændig den vej. Siden da har jeg arbejdet hos 2 store e-commerce partnere med netop det der motiverede mig og fik mig igang som selvstændig. Jeg arbejder så at sige som selvstændig, men med et fast løn hver måned. Idag har jeg både mit faste job hos Boozt.com, men driver også selvstændig virksomhed med bl.a. min blog pforpernille.com.

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-47-35

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-46-45

Hvordan ser din hverdag ud?

Mit job hos Boozt.com er meget krævende og tager derfor største delen af min arbejdstid. Jeg er som person lidt af en iværksætter og er enormt motiveret af at bygge noget op. Jeg har ansvaret for indkøb af ca. 80 børnetøjsmærker og det betyder at min dagligdag går rigtig meget med at vedligeholde kontakten til dem, købe nye kollektioner ind, håndtere varer i sæson, løbende opfølgning på forretningen, mails og rigtig mange møder samt telefonsamtaler. Jeg er i Sverige, Malmø ca. 3 gange på en uge, hvor vi har vores kontor og bor ca. 1,5 times tid fra Malmø. Når jeg ikke er i Malmø er det fordi jeg har møder rundt omkring hos børnetøjsmærkerne.

Mine børn er efterhånden så store – Julius på 12 år og Lucas på 10 år, at det ikke er spørgsmålet om at hente og bringe fra institutioner der fylder så meget mere. I dag er det nærmere en større koordinerings problematik ”mit motherhood” består af.

Drengene går til noget mandag – torsdag, min mand træner badminton tirsdag og torsdag, mens jeg forsøger at træne mandag og onsdag. Vores dagligdag er en stor koordinering af madlavning inden sport, hvem kører hvem til træning.

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-44-11

Hvilke regler har du stillet op for dig selv for at have struktur/disciplin/overblik over din hverdag? 

Når jeg er hjemme arbejder jeg ikke for Boozt.com. Mit hjem er mit helle. Da jeg startede hos Boozt for 3 år siden, tog jeg en del leverandør møder i mit eget hjem. Både fordi det var nemmere for både jeg og leverandøren, men også fordi vi ikke havde lokalerne til at holde disponeringsmøder på kontoret. Flere af mærkerne har jeg samarbejdet med igennem mange mange år, og jeg følte derfor selv at det var en god løsning.

Nu har jeg måtte indse at det på ingen måde holder. Det kan godt være jeg har langt på arbejde når jeg skal møde ind i Malmø, men det er så meget bedre for mig at jeg er på arbejde ét sted og holder fri i mit eget hjem. Man kan meget hurtigt ende i en situation hvor man bare føler man er på arbejde altid. Da jeg holdt mine leverandør møder i mit eget hjem, gjorde jeg det til min arbejdsplads også. Det lyder simpelt, men det har simpelthen gjort en verden til forskel.

Min telefon har også slået alle notifikationer fra, både fra Facebook, Instagram – men også fra mine mails. Mine mails modtager jeg først i det sekund jeg aktivt åbner mit mail program. Jeg har kun én telefon, dvs. den fungerer både som min arbejdstelefon og privat. Modtager jeg opkald fra leverandører eller tlf. numre jeg ikke kender, så svarer jeg den ikke når jeg holder fri eller er hjemme. Det kræver en vis oplæring af de samarbejdspartnere man arbejder sammen med, men betyder så meget. Nogle gange har jeg pænt måtte bede leverandører om ikke at ringe eller sms’e mig i f.eks. weekender, men de fleste retter faktisk ind når de ikke får et svar når de f.eks. sms’er mig i en weekend og først får svar mandag morgen 😉

I starten af 2016 blev jeg ramt af stress – noget jeg aldrig troede skulle ske for mig fordi jeg altid har trivedes bedst med mange jern i ilden. Men måske lige netop derfor så knækkede filmen også for mig.

Derfor har min blog lidt en del i 2016, og jeg kæmper nu for at komme ind i en god blogrytme igen. Dog har det for mig været vigtigt at indlæggene skal komme fordi der oprigtigt er noget jeg har på hjertet og har lyst til at dele. Jeg gør det for min egen skyld og ikke fordi det forventes. Jeg prøver også at abstrahere fra læsertal, antal indlæg og indtjening for at finde ind til kernen af hvorfor jeg blogger og hvad det er JEG vil med bloggen.

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-47-05

Hvornår startede du med at blogge?

Jeg startede min blog op dengang jeg arbejdede for Smartkids.dk (i dag Stylepit). Jeg var igen i en situation hvor mit iværksætter gen satte ind, og jeg så et behov for en mere kommerciel blog om børnetøj end der på det tidspunkt eksisterede. Ofte blev der skrevet om alt det lækre og overdådige børnetøj som vi måske alle drømte om, men ikke om alt det som jeg kunne se vi rent faktisk solgte mest.

Samtidig savnede jeg lidt dialogen med kunderne, som man ikke rigtig har når man arbejder med e-commerce. Så min blog blev på den måde min løsning på en tættere dialog med kunderne samtidig med at jeg kunne få nogle budskaber ud som ellers var svært.

Jeg startede op på domænet www.boernetoejsindkoeberen.dk (Børnetøjsindkøberen).

 

Hvilke tanker/overvejelser gjorde du inden du startede som selvstændig?

Første gang jeg sprang ud som selvstændig var da jeg åbnede min egen webshop med børnetøj. Det gjorde jeg kort efter, at jeg var gået i gang med at arbejde efter endt barsel med vores første barn Julius. Det var jo ikke fordi der ikke var nogle webshops med børnetøj dengang for ca. 10 år siden, så jeg brugte en del kræfter på at finde ud af hvordan jeg kunne tilbyde noget som ikke alle de andre tilbød.

På det tidspunkt gik der lidt sport i, at mødre med deres første barn pludselig ville lave noget der havde med børnetøj at gøre uanset hvilken baggrund man havde. Men det var også som om at vi mødre åbnede en butik med børnetøj – gerne på nettet, fordi vi ville være mere sammen med vores børn og kunne arbejde hjemmefra.

Min motivation var en hel anden og sprang ud fra min baggrund med at arbejde med IT og det faktum at jeg reelt oplevede en mangel i markedet på det mere kommercielle plan. Jeg troede og var overbevist om at jeg kunne gøre en forskel her.

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-42-14

Hvad fik dig til at tage springet/slippe trygheden og den faste indtægt – hvad gav dig skubbet?

Jeg slap egentlig ikke rigtig trygheden med den faste indtægt, da jeg i starten beholdt mit fuldtidsjob. Men der lå en stor investering i at åbne butik, som på en måde var min måde at slippe trygheden på. Jeg investerede ret store summer på varelager, uden på nogen måde at have en sikkerhed for at varerne nu også ville sælge. Men det at jeg kunne gøre det samtidig med at jeg havde mit fuldtidsjob, gjorde at jeg turde.

I virkeligheden var det der gav mig skubbet min mor-rolle og mit forsøg på at finde en balance med fleksibilitet. Jeg var godt klar over at det ikke ville give mindre arbejde at være selvstændig, men jeg manglede fleksibiliteten i det job jeg sad i på det tidspunkt.

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-43-50

Hvor har du søgt hjælp henne undervejs fra start til der hvor du er nu?

Jeg husker at jeg forsøge at få hjælp fra det lokale erhvervsråd, men det hjalp mig ikke rigtig på nogen måde. For det første fordi de på ingen måde havde en finger på pulsen med hvad der rørte sig indenfor e-handel og de udfordringer der også kan være ved opstart af en webshop. Der hvor jeg fik mest hjælp og vejledning var fra folk der allerede selv var selvstændige. Den dag i dag, er det også igennem netværk jeg finder mest hjælp og vejledning.

 

Hvor er du stadig udfordret på den front?

Det er en konstant balancegang og som børnene bliver ældre og man lige tror man har fundet en god rytme, så opstår der nye behov. F.eks. har jeg måtte genoverveje min måde jeg eksponere mine børn på min blog. Når man brænder for det man laver, kan det også være rigtig svært at ligge for meget sjæl i det – og hvordan undgår man egentlig det?

Det øver jeg mig stadig rigtig meget på.

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-54-51

Hvad har været dine (e) vigtigste lessons learned i rejsen som mor og selvstændig fra du startede til nu?

– Man skal ikke blive selvstændig og tro at man dermed arbejder mindre og har mere tid til familie.

– Forsøg så vidt muligt at undgå at investere for mange penge i noget uden at have en sikkerhed for at pengene kommer ind i den anden ende. Skulle jeg i dag starte forfra, ville jeg aldrig kaste mig ud i livet som selvstændig med de store investeringer som jeg foretog mig dengang. Hvis det er nødvendigt at kaste mange penge efter projektet, så overvej om du evt. kan starte i mindre lag og bygge noget op stille og roligt.
I dag er den eneste investering jeg ligger i mit selvstændige erhverv min tid.

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-47-23

Hvilke 3 råd vil du give videre til den mor eller far der sidder derude nu og drømmer om at hoppe ud i livet som selvstændig forældre?

 

– Fleksibiliteten ved at være selvstændig er guld værd, men ”chefen” (dig selv) kan være verdens hårdeste chef med enorme forventninger til hvad der skal præsteres. Samtidig sættes du under et pres for at sørge for indtjening.

– Du kan lette det pres ved at have en plan for hvad du gør ved manglende indtjening. Sørg for at have en plan B klar.
– Første år er hårdt og der nu nok lærer allermest. Efter det første år begynder du at få nogle rutiner og erfaringer der gør det nemmere. Efter 5 år er du kørende, og jeg har altid lært at hvis du holder som selvstændig i 5 år, så har du fat i noget der er værd at kører videre på.

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-42-56

 

Og hvad skal de i hvert fald ikke gøre/tænke?

Man skal ikke tænke at livet på alle måder bliver nemmere og at man får mere tid med familien.

 

Hvad ville du ønske du havde vidst da du begyndte?

Jeg var ret naiv da jeg startede min webshop op, og forestillede mig ikke at det var noget jeg skulle involvere min daværende arbejdsgiver om da det jo var noget jeg byggede op og drev i min fritid. Det viste sig dog at det kom som lidt af en overraskelse for dem, og i og med jeg ikke havde involveret dem fra start virkede det som om det blev bevidst hemmeliggjort fra min side.

Hvis du har et arbejde du påtænker at blive i, selvom du starter som selvstændig – så involver dem fra starten og vær ærlig omkring projektet.

Det er ikke alle arbejdsgivere der ser positivt på at man driver noget ved siden af, men for mange er det jo en kæmpe kvalitet at have en medarbejder der besidder iværksætter genet 😉
Vigtigst af alt, du får ikke noget godt ud af at holde det for dig selv.

skaermbillede-2017-01-16-kl-12-42-36

 

Hvad gør du for at udvikle dig selv og din forretning?

Jeg holder mig opdateret på flere forskellige medier, og forsøger også at have fingeren på pulsen med hvordan markedet udvikler sig. Jeg tror på at dem der er forandringsparate og dermed villige til at rykke sig som markedet rykker sig, nok skal kunne holde deres virksomhed i gang.

Vi må ikke stå stille, og slet ikke som selvstændige.

I forhold til min blog, så forsøger jeg nu at komme ind i en god blogrytme igen ved at sætte det lidt i struktur. Jeg forsøger at lave en plan og noterer ned hvad det er jeg gerne vil lave et indlæg om og sætte det i en realistisk tidshorisont.

 

Hvor kan jeg følge dig henne? 

www.pforpernille.com

Instagram: pforpernille.dk

Facebook: pforpernille

Hvilke tanker åbner det op for, og er der noget hvor du kan se at det åbner en (måske lille) vej op hos dig?

skaermbillede-2017-01-09-kl-09-53-53

skaermbillede-2017-01-10-kl-13-08-42

 

 

 

4 kommentarer

 • Maria G

  Jeg er vild med den her serie og suger inspiration til mig.
  Men efter at have læst de første to ærgrer jeg mig lidt over én ting – nemlig at de to kvinder begge gør deres virkelig til den universelle virkelighed – hvad de har erfaret gælder alle.
  “Man skal ikke blive selvstændig og tro at man dermed arbejder mindre og har mere tid til familie” siger de begge. Og med al respekt for dem og deres erfaringer – det passer ganske enkelt ikke. Det kommer hundrede procent an på dine valg. Ja, hvis du vil have knap 100.000 følgere på Instagram og forretning derigennem, så kommer du nok til at arbejde en del.
  Men for nogen er målet med at blive selvstændig jo netop at arbejde mindre. Og det kan man, når man træffer nogle valg.
  Du kan arbejde mindre, hvis du kan leve med at tjene mindre. Og du kan tjene mindre, hvis du bor billigt, skærer ned på rejser, biografture, middage, gaver og alt det andet, som koster penge.
  Når det ærgrer mig, at de gør deres sandhed til alles sandhed, så er det både fordi, det ikke passer (for alle), men også fordi det kan virke afskrækkende for dem, der overvejer at blive selvstændige, når succesfulde selvstændige står frem og siger, at man godt kan glemme alt om mere tid med børnene, hvis man bliver sin egen chef. Og det findes der heldigvis MANGE kvinder, som har modbevist. Tjek fx bogen “Er der en mor til stede” eller de mange seje kvinder i Familiepolitisk Netværk på Facebook, hvoraf flere har valgt at blive selvstændige for at få mere tid med familien – og er lykkedes med det.
  Okay, det blev langt. Men det er også vigtigt. Det er vigtigt, vi ikke trækker vores egen virkelighed ned over andre, men i stedet siger “JEG har som selvstændig arbejdet rigtig meget, og det har ikke givet mere tid til familien” i stedet for at udbrede det som en leveregel for andre. Jeg glæder mig RIGTIG meget til at læse de kommende interviews, for de er mega spændende. Virkelig!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maria,

   Tak for din kommentar og dit vigtige indspark. Jeg er helt enig med dig, og når det er sagt, så er interviewet jo skrevet 100% ud fra disse kvinders perspektiv og lessons learned. De er endda blevet bedt om (af mig) at give deres lessons learned og råd videre – selvom jeg som udgangspunkt er imod råd – og din kommentar understreger fuldstændig min pointe om hvorfor vi ikke kan bruge råd til noget. Alligevel vil jeg respektere at der sidder nogen derude og ønsker råd, og så må vi andre filtrere lidt. Så jeg er helt enig med dig.

   Jeg vil ikke rette i deres tekster, så derfor retter jeg ikke “man” til “jeg synes”, men jeg kan sagtens se din pointe. Det er også derfor jeg har valgt så mange kvinder og forskellige historier, så, når serien er færdig, man som læser forhåbentligt sidder med 7 vidt forskellige sandheder, og på den måde (måske) kan finde plads til sin egen.

   Jeg tænker også, at hvis som ildsjæl og måske kommende iværksætter bliver afskrækket af en enkelt artikel, så er det nok ikke den vej man skal gå alligevel.

   Du har ret, din kloge kvinde, håber min kommentar også giver lidt mening. Og jeg glæder mig monstermeget til at dele de næste <3 Tak fordi du læser med!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria G

   Tak for dit svar – jeg er totalt enig i, det ikke giver mening at redigere deres svar, det er jo deres holdning. Jeg ville nok bare ønske, at de holdt sig på egen banehalvdel – ikke at du gennem redigering skulle få dem til det.

   Grunden til det nok trykker mig lidt på maven er, at jeg inden jul sagde mit virkelig fede, spændende og udfordrende job som magasinredaktør op, og derfor skal jeg i slutningen af måneden vinke farvel til mine overdrevet pragtfulde kollegaer, arbejdsopgaver og faste løn. Jeg skal nemlig være selvstændig, whoooaaaaa! Og en stor del af min motivation for at gøre det nu ligger i, at jeg vil have mere tid med mit lille mini-menneske på knap halvandet år. Som det er nu suser jeg ud af døren halv ni og tramper hjem halv fem hver dag. Jeg får ydertimerne med det vigtigste menneske i mit liv, og det er ikke nok. Jeg kan ligeså godt arbejde, når hun sover fx, og på andre måder tilrettelægge mit arbejde, så det frigiver flere timer i hendes vågne tid. Og nu er jeg bare mega spændt på, om det kan lade sig gøre. Om jeg rent faktisk kan få mere tid med hende ved at lægge mit arbejdsliv om. Det har været en KÆMPE stor beslutning at sige farvel til et job, jeg er så glad for, men jeg har også en ro i maven. Jeg tror på, det bliver godt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Maria.
   Rigtig meget held og lykke. Hvad mon du ska springe ud med.
   Jeg har endnu kun læst interviewet med Pernille og syns hun har rigtig mange punkter som jeg som selvstændig på 12 år selv kan relatere til. Samtidig har du ret i at man kan påvirke en del med at nedsætte materielle behov, men ens sikkerhed på indtjening gør det alligevel ind i mellem svært at holde arbejdstiden nede.
   Mit bedste råd er tro på det, se indad i digselv og mærk efter hvad der gør at du stadig ka sove roligt om natten (som man nu ka med en på 1,5 år 😉)
   Dbh Pia Saaby
   Og freja jeg glæder mig til at læse de kommende interview – fedt initiativ 👍

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan går det med mit sundhedsprojekt - inkl overvejelser og tips til dig