Kan jeg købe for 250 kroner lytte?

Når læsere overskrider grænser – et kig bag kulissen hos en blogger

skaermbillede-2016-12-04-kl-20-10-08

 

I går skrev jeg dette indlæg. Indlægget handler om at vi ikke er så gode til at lytte til hinanden, efter min mening. Det var der mange der kunne nikke genkendende til, og sikkert også mange der kan genkende at det er en svær disciplin at lytte. Jeg kan i hvert fald selv, og jeg hader når jeg kan mærke jeg faktisk ikke er rigtigt til stede, men jeg har endnu ikke lært at holde mig helt på min egen banehalvdel. Men i dag kammede kommentarsporet på facebook fuldstændig over, og efter jeg besluttede at blokere den ene bruger, så gik det helt galt.

Jeg ved faktisk stadig ikke hvad diskussionen handlede om, men det endte med at jeg fik en hel masse informationer og råd der intet havde med blogindlægget at gøre. Hele blog-mediet blev debatteret ind i tråden “hvorfor har man en blog hvis man ikke vil debattere” – jeg vil gerne debattere, men ud fra emnet, ikke ud fra mærkelige ting folk selv læser ind i blogindlægget som jeg slet ikke har skrevet. F.eks skrev hun “ja, og jeg har set det flere steder, du udøver censur fordi du skriver hvilke kommentarer du gerne vil have og ikke vil have, og det giver en ensporet diskussion og så dør bloggen og du skal også huske at det er en indtægtskilde”. Tak, men nej tak, lad mig bekymre mig om min blog dør eller ej, det er ikke dit ansvar. Når jeg sætter rammerne for en debat og skriver hvilke kommentarer jeg ikke ønsker (f.eks hadefulde og kristiske, eller at jeg frabeder mig råd fordi jeg ikke skal bruge dem), så gør jeg ikke anderledes end en ordstyrer eller en klasselærer eller når du beder folk tage skoene af hjemme i din dagligstue. Din stue, dine regler. Sådan er det også her på bloggen. Har man som læser et problem med det, så må man lukke sin galde ud et andet sted end her. Dette univers er ikke en skraldespand. Jeg tror netop at en af grundende til at debatterne her og generelt på facebook er sobre og ikke har personangreb (også selvom vi er uenige og vi kommer med respektfuld kritik), er fordi jeg faktisk går op i hvordan vi kommunikerer med hinanden, og sætter ret klare rammer op for hvad jeg vil være med til og hvad jeg ikke vil være med til.

skaermbillede-2016-12-04-kl-20-25-02

I dag blev det så til personangreb, og derfor trak jeg stikket til den pågældende læser. Jeg vil gerne debattere blogindlægget, men jeg gider ikke lægge øre til en masse ævl der intet har med blogindlægget at gøre. Det har jeg simpelthen ikke tid til.

Efter at jeg har blokeret vedkommende, sender hun mig sms’er i stedet. Der bliver en grænse overskredet for mig. Her er den første sms:

Jeg undrer mig meget over din håndtering af vores debat i dag ang bloggen og den censur du påkalder dig i forhold til hvad man må skrive og især ikke skrive på din tråd. Der er flere der osse har undret sig og skrevet til mig “bagom”. De skriver at du nok har en dårlig dag. Og det kan da godt tænkes. Du blev meget hurtigt meget defensiv – jeg undrer mig meget over hvorfor.

Jeg har anset dig for at være en professionel kvinde i forhold t hvordan du optræder i det offentlige rum

At slette mig på dine to FB konti er meget uproff Og en total overreaktion

Jeg har ikke skrevet racistiske ord på din tråd. Eller skrevet personlige nedgørende bemærkninger om hverken dig eller andre. De ovennævnte Eksempler plejer at være en gyldig grund til at folk udelukker andre fra en diskussion. Det er virkelig en Sandkasse reaktion du har udvist. Jeg undrer mig igen

Jeg driver en blog der har et læsertal der svinger mellem 10.000 og 15.000 læsere. Det her er simpelthen for meget, tænk hvis alle læsere var sådan. Jeg ville ikke gå ind i diskussionen, så jeg skrev:

“jeg har en skøn dag i dag. Med familie og venter. Tak for din undren. God dag Frejamay” og fik dette retur:

Det er godt at høre – at du havde en go dag. Det virker bare ikke sådan. Når man blir så defensiv på et kort øjeblik. Vi er flere af dine følgere som har undret os – sammen – på messenger. Og som blev alvorligt bekymrede Over reaktionen. Og finder det utrolig uprofessionelt at du sletter folk der ikke er nikkedukker og. Intetsigende jahatte . Men hvis det er det du ønsker med din blog – så værsgo. Og når en person indpakker et godt råd til dig om amning feks – i et spørgsmål. Så var det meget klogt. Amning af store børn – fastholder – som du selvfølgelig ved – den symbiose moren har med sit spædbarn. Og hvis behov er det egentlig man dækker ? Når man ammer et barn der har fået tænder og spiser rigtig mad .. Når man ikke er spæd mere – forhindrer symbiosen – barnet i at åbne døren til verden – og indgå nye relationer Derfor var det et rigtig godt spørgsmål / råd du fik der. Fordi det så vil være nemmere for din datter at knytte sig til andre voksne. Og på den måde åbne døren til sit nye liv …Det indpakkede råd – var derfor et godt råd – som ville  forhindre at man gør sit barn en bjørnetjeneste. Osse en god dag til jer

Stop så!

Alle ved jo at noget bliver mere sandt når bare man er flere…. jøsses!

Der er grænser for hvad jeg behøver at finde mig i fordi jeg er det hun kalder “en medieperson”. Men det forstærker jo sådan set bare budskabet med det oprindelige indlæg. Vi hører ikke efter.

Som blogger skal man gro sig en lidt tykkere hud. Det har jeg gjort, og jeg arbejder stadig på sagen. Og jeg har både deltaget i debatter, diskussioner og været modtager af shitstorme. Det er fair nok. Jeg synes debatterne er spændende, især dem der er lærerige. F.eks om affektkramper, eller om at sige “nej tak til barselsbesøg når man lige har født” eller nogle af de andre gode debatter vi har haft. Men nogen gange skal man lukke computeren og gå en tur, for man… jeg bliver også skydeskive for alt muligt der intet har med hverken bloggen, indlægget eller mig at gøre. Jeg har både haft læsere jeg måtte politianmelde for mordtrusler, jeg har haft en læser der udgav sig for at være psykolog og begyndte at sende mig laaaaaaange fortolkninger af mine blogindlæg (virkelig creepy), jeg har haft læsere der mente at min måde at være mor på ville give Emma psykiske lidelser (hun har det stadig helt fint, for the record) og jeg har haft læsere der mente at de vidste meget bedre om hvordan jeg skal drive min blog, end jeg selv gør. Sjovt nok har de aldrig en blog selv, eller også har den blog ingen læsere.

Men du vælger det jo selv? Nej det gør jeg ikke. Jeg vælger at blogge, ja, men jeg vælger ikke at du skal være en klaphat. Den har du helt selv æren for. Det er ikke mit ansvar at du sætter dig ned og sender galde afsted ind i mit univers. Det er dit.

Jeg elsker at blogge, det har været en del af mit liv i 10 år. Dette er min 4. blog. Det er et liv for sig selv, med ups and downs, og der vil altid være en dynamisk udskiftning i takt med at både bloggen og jeg udvikler os. Og det er kun sundt at nogen falder fra (eller skal hjælpes ud), og at andre kommer til.

 

Kan du have en god weekend, nu vil jeg male mit køkken færdig. Jeg glæder mig til at vise dig hvad jeg har lavet.

 

deppeandthelostsockkommentarfeltbilledeannedeppe

 

18 kommentarer

 • “.. Jeg vælger at blogge, ja, men jeg vælger ikke at du skal være en klaphat. Den har du helt selv æren for. Det er ikke mit ansvar at du sætter dig ned og sender galde afsted ind i mit univers. Det er dit.”
  Tak for dén tanke! Jeg klapper i mine små fede hænder, hver gang jeg støder på mennesker, der tager sit eget ansvar og lader andre bære det, der hører dem til 🙂 Styrke, varme og humor er så absolut værdier, jeg – uden at kende dig personligt – tillægger dig uden at blinke. Tak fordi du deler. Livet bliver lidt større. lidt sjovere, lidt mere kulørt, når vi tør “udlevere” os selv. Og samtidig tør trække grænsen. Jeg er ikke tvivl om, at din lille datter har fået lige præcist den rollemodel, der er den allerbedste for hende!
  Glædelig jul <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Skønne FM – jeg har da sjældent grinet så meget af HVOR meget man kan insistere på at du ikke selv ved bedst og at du HAR BRUG for de råd jeg VIL tvinge ned i halsen på dig -hæ hæ bekræfter mig teori om at de rigtig skøre det er dem der ikke er indlagt <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Jeg får lyst til lige at sende dig et kram. “Vi er flere af dine følgere der har undret os sammen på messenger.” Jeg får de værste flash-backs til skolegården og den der grimme vi-er-blevet-enige-om-at-du-ikke-er-ligeså-god-som-os slags mobning, som kun piger mestrer til ubehagelig perfektion.

  Hun kunne lige så godt ha skrevet “1.000.000 fluer kan ikke tage fejl – lort smager godt”.

  Så derfor. En rigtig stor krammer herfra. En af dem der som man fik af mor, når man kom hjem fra skole og grim pige-fnidder havde gjort verden til et grimt sted.

  Og for the record: vi er mange der er blevet enige om – udenfor messenger – at du er AWESOME.
  <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • W

  Hahahahaha- jeg har simpelthen haft en fest ved at læse dette blog indlæg. Hvor er det altså dybt interessant at studere mennesker. Og jeg tænker at den søde SMS skrivende læser ikke har stiftet bekendtskab med ” livets mandala” udarbejdet af Richard Moss. Dette kunne give anledning til konflikthåndtering på højere plan. Og endnu mere interessant den måde hun ønsker dig i tale på- hvilket budskab ønsker hun du formidler? Og hvad er hendes skyggeside? – siden hun i den grad føler sig afvist? Søde frejamay- vær taknemmelig for mødet med dette menneske, hvilken læring kan der trækkes ud af situationen? Og sikke en energi og dynamik der lægges for dagen.
  Vi sparker døren ind på mandag og er igang:) rigtig god mandagskarma

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak W. Jeg har tænkt de samme tanker, og tænkte dem allerede da debatten kammede over på FB. Hvad sker der lige her?

   Rigtig god mandags-kickass-karma til dig også!

   Kram
   Frejamay

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tillie

  Oh Jesus. Der er en meget insisterende, vedvarende, for mig, irriterende “jeg skal da have lov at svare Frejamay”. Øh, næh. Det skal du ikke. Hvis et andet menneske beder dig stoppe med noget fordi det er grænseoverskridende for det andet menneske, ja – så skal du stoppe.
  Så enkelt er det.
  For mig svarer det til at tvangsfodre et andet menneske med det du kan lide at spise, og se SKAL spise op. Det er kontrollerende adfærd i min bog.
  Kommentatorerne – som kalder sig debattører ud fra et selvbestaltet syn på debatter åbenbart – synes ikke de bør lade være fordi DE synes det er “barnligt” af en “professionel blogger”, som jo “må have røven i klaskehøjde”. Øh… Hvad?!?
  Så enhver forfatter der udgiver sin kunst til glæde for dem der kan lide den, enhver musiker, billedkunstner som udgiver kunst, eller enhver skrivekunstner bliver altså offentlig ejendom før de er mennesker og private personer, fordi de *gasp* bidrager til noget i det offentlige rum? Giver noget af sig selv til verden, deler noget?
  Ej, den må du sgu længere ud på landet med Granberg… -.-
  Det er fuldstændigt ligegyldigt om kommentatorerne synes det er LIGE det der skal stoppes ned i halsen på en anden, hvis den istoppede beder folk om at lade være, så lader man være. Samler sine meninger op, putter dem et sted hen hvor de er velkomne eller forstås sådan som meningen var med afsendelsen af dem – og som modtagerne gerne vil tage imod.
  Man lever sit eget liv – med egne meninger, egen moral, egen dømmekraft osv., videre for sig selv og med dem der gerne vil have det.
  Man bliver ikke ved med at proppe det ned i halsen på nogen, og slet ikke ved at fortsætte uden om en blokering.
  Hold nu op, altså. Det gør så træt.
  Almindelig pli, og dannelse – uagtet at de har ret til deres egen mening i deres eget liv – skulle vel føre til; “nå, pyt. Vi er ikke enige, og dette generer en anden selv om jeg ikke kender forstår det. Så jeg slutter her”. Roughly…
  Det er vel den prut.
  Så kan resten af os 9995 til 14995 nyde tankegangen hos netop denne blogger, og synes det er ok at hun synes som hun synes.
  Møs til alle. Agtigt. 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kiki

  Det der irriterede mig mest at der det blev påstået hele tiden at det er et faktum at en blog er en debat.
  For det er faktisk, faktuelt forkert. En blog kan sagtens indeholde et debatoplæg, men en blog er ikke en debat i sig selv. Så deeeet….

  Jeg er imponeret hvor rolig du alligevel er, Frejamay. Det må være VILDT grænseoverskridende at få SMS’er fra fremmede.
  Som du selv siger er bloggen dit digitale hjem, og her må man rette sig efter dig. Bryder man sig ikke om det, er man jo velkommen til at gå et andet sted hen 🙂 Jeg har aldrig forstået pointen i at blive ved med at køre i noget ret ligegyldigt. Jeg mener, jeg er vild med din blog, men om der er “censur” eller ej her, er ikke ligefrem et presserende problem i denne verden, som man behøver at kæmpe for 😀

  God karma til dig <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  Shit – bliver mega irriteret på dine vegne det jo SÅ VILDT det der! Især kommentarene om amning, og at der er flere følgere som har undret sig! (right, måske 2 ud af 15.000, fordi de er så fascineret over dig) Kæmpe virtuel krammer herfra! Du gør det mega mega godt!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Super vigtigt det du gør. Sætter tydelig grænse for folk der ikke kan stoppe sig selv. Jeg har et motto der passer drøngodt til netop sådan noget her: Pas dit eget rødbede-bed, så passer jeg mit. 🙏 Og nå ja synes du er for sej og super ætlig og ydmyg da du altid taler ud fra dine egne erfaringer og din egen sandhed ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maria

  Hun skal huske også at skrive til WHO, så de kan få ændret de der forfærdeluge anbefalinger om, at alle børn kloden rundt har gavn af at blive ammet i minimum to år. Tænk at de ikke ved, at de alle de stakkels ammede børn ikke kan knytte sig til andre mennesker og bliver socialt hæmmede. Det må være fedt at være klogere end verdens største sundhedsorganisation.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Kunne ikke være mere enig med dig 🙂
  Fantastisk indlæg og du rammer plet og vil derfor bruge mit eget yndlings citat: When life gives you lemonade, make lemons. Life will be all like WHAT ?! 🙂
  Kærlighed herfra <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Wow… At man ikke kan stoppe før at man har talt ud! Jeg er ked af, at du skal udsættes for alt det postyr omkring amning, for det er jo for pokker din egen beslutning lige meget hvad andre siger.

  Du er så sej og du har vendt mig 180 grader med din hjælp, uden du ved det. Igennem dine fede blogindlæg har jeg lært, at man ikke skal dømme andre ud fra deres måde at leve på og deres holdninger. At respektere det, som de har valgt.

  Jeg er blevet præsenteret for nye ting (f.eks. numerologi og amning efter 6 måneder – Jeg er ung og gjorde hvad jeg blev fortalt dengang. Nu har jeg en søn på snart 3 år og mere bevidst om mine og hans behov trods hvad andre har af meninger – TAK!)

  Jeg har lært meget af dig. Jeg lever nu efter Feng shui (Kendte du mig, ville du grine). Jeg er gået fuldtid med min virksomhed (Tak for at gøre mig modig). Jeg har endda været til numerolog for, at få en snak om energier og tal.

  Jeg har lært meget af dig og du har åbnet mine øjne igennem det sidste år til halvandet. Jeg suger dine ord til mig og vurderer hvad jeg kan bruge og hvad jeg ikke kan bruge. Det jeg kan bruge har udviklet mig, og du skal vide, at du, bloggen og dine ord er en stor del af mit liv.

  Du er sej og du har en kæmpe indflydelse på mit liv. Tak!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Jesus! Har hun overhovedet læst blogindlægget? Og ligefrem at sende sms’er efter du har stoppet dialogen på FB😳 Du skriver så fint og levende, og du er den bedste mor for Emma. P.S og hvad i alverden har amning og dit blog indlæg om det at lytte med hinanden at gøre? Keep up your writing👍💪 Kickass blogger og mama😘

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak 🙂 Jeg blev også ved med at spørge hvad det egentlig var vi diskuterede, for jeg kunne ikke gennemskue det ud fra den blog jeg havde skrevet. Som jo bare handlede om at lytte til hinanden.

   Tak for de søde ord 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Josephine

  Jeg kan godt lide din blog og jeg kan også godt lide at amme mit barn som både har tænder OG spiser rigtig mad 😂 Jeg ved , at som mor skal man være god til at sortere fra i hvilke råd/kommentarer whatever, man får fra andre. Men at være mor OG blogger !! Holy …. der skal man have en helt speciel styrke og psyke, åbenbart. Utroligt at nogle mennesker ikke har lært, at hvis man intet pænt har at sige, så skal man holde sin mund lukket ! tak for en fantastisk blog <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak 🙂

   Ja, det er faktisk noget af et skjold man skal have på nogen gange. Min datter var 6 uger gammel da jeg skrev “9 barselsråd” (link til det her, hvis det er). Jeg kan huske jeg tænkte “ej, det er der da ingen der gider læse, det er jo åbentlyst det her” da jeg postede det. Det er stadig et af mine 4 mest læste blogindlæg ever. Det blev oversat til norsk og svensk og jeg var i masser af medier med det indlæg. Det havde åbenbart delt Danmark i 2 dele. Jeg var simpelthen nødt til at slukke computeren i nogle dage, for det var for hårdt at læse nogle af de hadefulde kommentarer (fra andre mødre endda). De reagerede som om jeg havde skrevet “og jeg går ind for pædofili” eller noget.

   Tak for de rosende ord <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Kan jeg købe for 250 kroner lytte?