Vind en iPad Air 2 og et års digitalt abonnement af Information

Q&A torsdag: Overgangen fra udelukkende amning til anden kost

IMG_7336

Min skønne læser Julie har stillet et spørgsmål jeg gerne vil svare på:

“Hej Anne.
Tak for en skøn blog!
Jeg vil høre om du måske vil lave et indlæg om hvordan du har håndteret overgangen fra udelukkende amning til anden kost (jeg ved du fortsat ammer)? Min datter er ikke synderligt interesseret i grød/mos og kan endnu ikke tygge grov kost. Så for nu er det fortsat mælk som primær kost og ellers bløde madvarer, mest noget hun blot undersøger.
Vh Julie”

Det vil jeg rigtig gerne 🙂

Jeg ammer stadig 85% af tiden. Jeg har hele tiden haft den holdning at Emsen skal anerkendes når hun viser interesse for mad/drikke, og så har hun fået lov til at smage (med mindre det naturligvis var alkohol eller meget varmt eller på anden måde ikke rart for en baby). Det har betydet at hun i en tidlig alder har smagt både skumbananer, fransk hotdog, faxe kondi og alle mulige andre sjove ting. Smagt. Slikket på. Lugtet til. Ikke spist i grove mængder. Hun begyndte at udvise interesse omkring 3,5 måneds alderen.

Emsen kan heller ikke ret godt lide mos, og slet ikke grød, jeg har købt mange pakker grød, dyre øko-pakker med alverdens smagsvarianter, og hun vil ikke. Til gengæld vil hun rigtig gerne sidde og tygge i et stykke ananas eller agurk. Der findes noget de kloge kalder blw-metoden, som handler om at baby skal lære at spise selv i stedet for at man mader dem. Det er vel det jeg praktiserer herhjemme, uden at det er noget jeg har læst ret meget om. Det beskriver bedst den måde vi kører mad på herhjemme hos os. Læs meget mere her.

Til gengæld gider hun godt de der frugt-mos pakker man kan tage med på turen (dem med det runde skruelåg). SÅ længe der er masser af frugt i, så kan jeg godt få listet spinat, ærter og broccoli i hende. Og så har jeg opdaget at hun elsker kartoffelmos med sovs.

Hun kan også lide juice. Jeg laver en hjemmepresset juice hver morgen, og for noget tid siden begyndte jeg at hælde lidt op i en kop til hende, og hun slubrede det i sig. Også selvom der både var ingefær og citron i. Her til morgen gav jeg hende et lille stykke citron (ikke for at være ond, men mere for at se om hun kunne lide det). Hun spiste og sugede som om jeg havde givet hende en ispind med jordbæris.

Mærkeligt barn!

Skærmbillede 2016-04-25 kl. 22.02.48

Jeg forsøger at holde fast i nogle rutiner mht at give hende mad, men det eneste jeg er lykkes med at opretholde er morgen og aften. Fordi hendes søvn er så uregelmæssig om dagen, er det umuligt at planlægge mad.

Så her er en lille liste over ting jeg har haft succes med:

Juice (med masser af grøntsager)

Kiks og skorper (hun spiser dem ikke rigtigt, men tygger i dem, det er godt nok)

Et stykke ananas

Et stykke agurk

Et stykke banan

Et stykke rød peber

Jordbær

Leverpostejsmadder

Kartoffelmos med sovs

Sovs i det hele taget.

Emma Jo’s standard-udtryk i ansigtet er at vrænge hele ansigtet af led uanset om jeg så tilbyder hende is eller jordbær eller banan. I starten troede jeg at det betød at hun ikke kunne lide maden, men det gør det ikke. Det betyder bare at hun lige skal se “varen” an, og helst skal se at mor spiser lidt inden hun selv spiser. Jeg har i øvrigt en regel om at jeg ikke fodrer mit barn med noget jeg ikke selv vil spise.

Jeg ved ikke om det gav svar nok på dit spørgsmål Julie, ellers så spørger du bare igen 🙂 Og til dig derude, hvordan har I gjort hjemme hos jer?

Deppe+and+the+lost+sock+kommentarfelt+billede+anne+deppe

 

 

3 kommentarer

 • Kristine L

  Kære Anne,
  Tak for dette opslag. Jeg har knoklet de sidste måneder med at få Karlo (7mdr) til at spise fast føde – efter alle kunstens regler og det har ikke været med succes. Men efter jeg har læst om BLW har jeg ogsåfundet lidt ro i at han jo trives og vokser og ikke går rundt og er sulten.
  Dejligt at høre om dine oplevelser – for min mødregruppe omgangskreds snapper konstant tomme børne tallerkener som har indeholdt kg vis af grød og mos!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Julie E.

  Tusind tak for dit svar Anne 😊 Et helt blogindlæg med svar på spørgsmålet – top lækkert! Det var et brugbart og detaljeret svar, lige præcis hvad jeg søgte/håbede på 👍🏻 god aften ☺️

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tak Julie, det glæder mig, og tak for dit spørgsmål. Rigtig god aften til dig også <3

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Vind en iPad Air 2 og et års digitalt abonnement af Information