Indretningsdrømme i plakatverdenen

Hvor længe bliver du ved med at amme?

IMG_2922

And so it has begun.

“Hvor længe bliver du ved med at amme?”

“Har du ikke ammet de 6 måneder man skal nu?”

“Du skal vel også snart stoppe med at amme?”

Udover at amning er under “shaming-angreb”, og at jeg derfor pr. automatik får lyst til at amme EJ til hun bliver 7 år, bare fordi jeg kan, så er folk (ofte nogen jeg slet ikke kender ret godt, men synes at min amning er et godt small-talk-emne) virkelig optagede af hvor længe jeg (dog) har tænkt mig at amme min datter.

1de0f2acf8aedce10452f218ef31502f

Prø’li’å’hør’her. Jeg ammer hende så længe det giver mening for Emma Jo og for mig. Jeg gider ikke skrive et indlæg om alle de sundhedsmæssige fordele ved amning, dem kan du selv google. Jeg gider heller ikke bruge meget mere end denne sætning på at fortælle at der er en grund til at amning anbefales noget længere end 6 måneder. Jeg gider egentlig heller ikke hidse mig op over spørgsmålene, for jeg har helt fred med at Emsen bliver ammet så længe det giver mening for os begge to. Punktum.

Men Anne, hun skal jo også have rigtig mad? Ja ja, bevares, det får hun da også, men hun gider bare ikke grød og mos. Ikke meget mere end et par skefulde. Hun gider til gengæld godt tygge i agurker og gulerødder og er interesseret i ALT hvad jeg spiser (jeg spiser ikke grød og mos). Så Emsen spiser 99% brystmælk, og jeg har smagt det, det smager fint. Og hun er bestemt ikke et underernæret barn, hun har alle de elastikker om håndleddene og lårene som hun skal have.

Skærmbillede 2016-01-17 kl. 18.59.03

Der er for mig forskel på når folk spørger nysgerrigt, og når folk spørger med et hævet øjenbryn (jo, fordømmelse er både let og høre og læse – der er mange måder at spørge på). Nysgerrigheden gider jeg godt: “Hvor længe vil du amme Emsen?” men jeg gider ikke det hævede øjenbryn: “Hvornår har du tænkt dig at stoppe med at amme? Du skal ikke være en af de der langtidsammere, skal du?”. Det er åbenbart noget af det værste man kan være. En der ammer i lang tid. Puha.

Til gengæld synes jeg det er dejligt at vi ikke har større problemer i Danmark end at gå op i hvor lang tid andre mødre ammer deres børn (eller om de gør det på en bænk i en park). Hvis det er der vores bekymringer ligger, så kan jeg allerede nu spå en lys og lykkelig fremtid for landet.

Halleluja og go’ søndag!

Deppe+and+the+lost+sock+kommentarfelt+billede+anne+deppe

36 kommentarer

 • Regnvejr

  AM for filan! Am,am,am – nam,nam,nam ganske dejligt. Heldigvis var folk ikke efter hinanden på samme måde. Selv om mine børn kun er 12,10 og 7år, så har folk lidt mere travlt med hinandens sager nu. Vi skal altså huske at være gode ved hinanden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • GitteB

  Jeg ammede mine tre sønner født i 85, 92 og 94 i mellem 15 og 18 måneder. Aldrig fortrudt…..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gitte Sjöström

  Jeg har virkelig ondt af unge ammemødre i dag. Da jeg fik min datter i 1992 besluttede jeg mig for at amme så længe det gav mening for hende og mig. Det blev til 2 år. Selvom der kom kommentarer og et par løftede øjenbryn, så var der slet ikke den fordømmelse af ammende mødre, der er i dag. Så til alle ammemødre: Am jeres børn så længe i mener det giver mening og am, hvor i vil. I kan simpelt hen ikke give jeres børn og jer selv noget bedre. Og så blæs på alle andres mening, I kender jeres barn bedst!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er simpelthen så tosset!!! Jeg ku’ slippe afsted med lidt mere, fordi min datter var lille af størrelse, så kommentarerne begyndte først, da hun var omkring 11 mdr. Jeg ammede lystigt videre og stoppede først, da hun var 18 mdr. Ikke fordi hun eller jeg havde lyst, men fordi det et ‘krav’ i fht at starte i fertilitetsbehandling. Nu ammer jeg lillebror, og nogle gange spørger Ane, om hun må smage, og – OH THE HORROR!!!! – hun får lov. Hun kan dog ikke helt finde ud af det, så hun sætter bare munden på brystet og kigger op på mig med store ‘Se, nu er jeg med i jeres klub, mor!’-øjne:)
  Lillebror kommer til at blive ammet, så længe han gider, fordi jeg er et perverst og forskruet menneske. Eller…. Måske bare fordi, han er mit barn, og det er mine bryster, og så længe jeg ikke render og sprøjter mælk ind i gabet på tilfældige forbipasserende, så kan jeg slet ikke se, hvordan det kan være et problem for andre:)
  Am løs, søde Anne!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Ej hvor sjovt at læse – jeg sidder i en ammeboble i syd Californien og har en datter på snart 5mdr, de fleste jeg har talt med her i byen har ammet til barnet er ihvertfald 2 og enkelte til 4 år, jeg har slet ikke overvejet at stoppe – lyder så vildt at være nødt til at smug-amme efter vuggestue! Hun sover også mellem os, aldrig udenfor, og jeg har slet ikke tænkt på at skære ned på lure eller natamning – vidste ikke det var noget man skulle?! Da jeg hverken mødregruppe eller sundhedsplejerske må jeg jo kører på intuition og denne fantastiske blog 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Daniella

  Nu må folk lige tage sig en gevaldig slapper! Brystmælk er skabt til vores babyer!
  Når det er sagt, så ammer jeg stadig min søn som er knap 16 mdr. Jep, you heard me! Han nægter at lade sig afvænne, men who blames him? Babser er ret skønne.. Han får en godnat tår om aftnen.. Stod det til ham, så fik han meget oftere..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Åhhh, folk har så travlt at det er til at få lange dutter af! Her kører vi BLW (baby-led weaning), så i perioder fuldtidsammer jeg stadig min datter på 8,5 måned. Indtil videre holder jeg folk fra døren med SST’s anbefaling om amning til 1 år. En når nogle bliver ekstra pågående og indleder med fordømmelsen, der er pakket ind i honning og sukker fra starten, så holder jeg dem fra døren med flg.:

  Folk: Hvor lang tid har du tænkt dig at fortsætte med at amme?
  Mig: Åhhh, det ved jeg sørme ikke lige. Men jeg stopper i hvert fald, inden hun flytter hjemmefra.
  Folk: …
  Mig: Aj, det er selvfølgelig gas! Stopper helt sikkert inden hun starter i skole!

  Muahahaha… 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Astrid

  Det er sjovt, at det altid skal kommenteres (som om det er forkert), hvis man ammer, samsover, opdrager blidt, spiser øko osv. Men hvem kommenterer på dem, der lægger barnet alene i et mørkt rum for at sove alene, spiser aftensmad på mcD hver aften, serverer cola i sutteflasken osv.? Ej okay, den er sat ret meget på spidsen. Men jeg er bare så pissetræt af at folk ikke kan passe sig selv, og at man skal være mærkelig, fordi man træffer nogle bevidste valg for sine børn…
  Tak for et dejligt indlæg. Jeg har ofte lyst til at læse dine indlæg højt for folk, der kommenterer. Så tak for inspiration til at hvile mere i min morrolle ❤️

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Åh men altså! Tænk at noget så naturligt virker så frastødende på nogen! Har selv i denne weekend fået: jamen nu skal hun jo vel også vendes fra om natten, så hun kan spise om dagen? (Alma er snart 7 mrd)….. Øh næeh så får vi jo slet ikke sovet

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tænk at de gider 🙂

   Vi samsover også hjemme hos os, og det får vi også mange kommentarer for.

   “nu skal hun vel snart sove i sin egen seng” – næh, det skal hun ikke…

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rikke Schou-Hansen

  Er der nogen der spørger: hvor længe bliver du ved med at: løbe? Kramme dine børn? Grine? Gå en tur? Lege? Shoppe? Sove?
  Jeg ved ikke hvad det er med det amning…. Vi må love vi stopper igen, når vi bevæger os ud over den forventede tid…….
  SST anbefaler til barnet er 1 år. Så amme-festen er jo kun lige begyndt

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg vil gerne finde på nogle mod-lige-så-mind-your-own-business-spørgsmål a la dem du stiller der.

   Og teste dem af for at se et par reaktioner 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Uhh det er et spændende emne. Har ikke selv ammet, det fungerede ikke.. men synes det er vildt så andre går op i hvornår man stopper med det ene og det andet.. enten amning, flaske, middagslur og sut… tja – alle børn (og forældre) er forskellige. Og hvis alle skulle passe ned i samme kasse, så ville det hele blive lidt for kedeligt… så længe man gør det, som giver mening for en selv (og barnet); og så er der jo heller ingen som siger, at man ikke må ændre mening/holdning/retning, hvis man synes at det gavner mere at gøre noget andet eller helt tredie..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Heldigvis sidder den gode mor heller ikke i brysterne 🙂

   Ja, det er ret interessant hvor meget alt det med børn er alles business. Og hvor mange der gør sig (enormt meget) til dommere overfor andre.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Jeg ammede min dreng til han var ca. 14 mdr. Jeg lyttede desværre for meget på dem der havde et problem med det. Jeg tror nu nok jeg af mig selv havde stoppet deromkring på det tidspunkt men det ærgrer mig at jeg blev så påvirket af andres holdning. Vi var to mødre i vuggestuen der sad og ammede i skjul når vi hentede for at undgå kommentarerne. Jøsses! Denne gang stopper jeg når det passer min datter og jeg og ikke et sekund før. Hun har forresten heller ikke brudt sig om grød og mos men startede op på små madder og små bidder af vores mad da hun var næsten 7,5 mnd. Indtil da ammede vi bare og det fungerede så fint god os begge.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er ret vildt at læse hvad du skriver Marie, tænk at man skal amme i skjul. Godt at høre den der no-bull-shit-faktor har fundet vej til dig. Jeg har lyst til at “unleashe min indre new-yorker” og fronte dem der har et problem nogengange. Det er der ingen grund til, men jeg får det sådan lidt “vil du da holde op med det ævl om min amning din terning!”

   Halleluja 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Trine

  Uhh det er et spændende emne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann Kathrine

  Sådan. Jeg har også fået spørgsmålene …. Især da jeg fødte og min datters far følte at jeg fratog ham noget, ved at amme og ikke at give flaske (som exkonen gjorde med deres søn) Han sagde at han ikke kunne give sin datter kærlighed, fordi jeg ammede

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Wow… Jeg ved slet ikke hvad jeg skal sige til den kommentar. Udover at det måske er set før med de der fædre der får noget jalousi. Men jeg skal ikke gøre mig klog på det.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Amen… Eller, jeg tror du ved hvad jeg mener. I hvert fald er du spot on. Jeg får selv det spørgsmål. Tit.
  Den ældste (som jeg fik da jeg var 20) blev ammet frem til han var ca. 13 måneder. Grunden til at det stoppede der, var fordi han selv begyndte at trække min bluse op og ville “tage selv” på alle tider af dagen, også selvom han de sidste 2-3 måneder kun havde fået morgen- og aftentur. Det var lige en tand for grænseoverskridende for mig.
  Lillebror er 8 måneder nu. Han har det lidt lige som EJ. Alt hvad jeg spiser er spændende, og ellers er det meget begrænset hvad han spiser. Han får tilbudt 3 måltider om dagen; grød til morgen, rugbrøds hapsere med leverpostej (sidste nye hit) og mos/øllebrød til aften. Og så lidt gnave grønt i lænet af dagen.
  Jeg har det som dig – amningen stopper når det giver mening I forhold til både ham og mig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene Jensen

  Jeg får såååå lange (amme)patter på forhånd af at skulle få de spørgsmål der med hævede øjenbryn. Mind your own business people. Generelt oplever jeg, at så snart jeg blev gravid, så blev det tilladt for en masse mennesker at have en masse meninger om mig, min krop, mit moderskab mm., og at lufte disse for mig, når det passede dem.

  Jeg elsker dem, der spørger nysgerrigt og fordomsfrit men de hævede, kritiske øjenbryn?? Dem ville jeg holde LANGT væk fra mit efterhånden godt hormonpåvirkede temperament;-) Og det gælder også, når det kommer sig til amning.

  GO Anne og Emsen!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • HAHAHA! Hormoner for the win! Jeg har aldrig følt mig mere rødstrømpe-agtig end nu hvor jeg har været igennem en graviditet og er blevet mor. Jeg er imponeret over hvor meget man bliver allemands-eje når man føder et barn. Spørgsmål om alt fra fødsel til amning til om man er revnet i skridtet fra forholdsvist fremmede.

   Jeg gad godt se en satire video hvor det var mænd man stillede sådan nogle spørgsmål.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • L

  Am løs, sister! Jeg er lige stoppet med at amme min søn, som er 14 måneder. Havde besluttet at blive ved, så længe det var godt og rart for os begge. Pludselig tog det lidt magten, – eller, han prøvede at tage magten over hvornår og hvor tit han skulle ammes (fx om natten, selvom jeg ikke har natammet i mange måneder), så da det blev mere en krig, end noget hyggeligt, stoppede jeg. Og det er jeg egentlig okay med. Men jeg har også oplevet den småfordømmende adfærd. Jeg fatter den ikke. Lad sgu da andre mennesker amme løs, what do you care?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det giver jo god mening, både at amme, men også at stoppe. Jeg har tænkt mig at følge dit eksempel. Giver det mening for os begge, så yes, gør det ikke, så nej. Finito, end of story.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tanja

  Det er lidt pudsigt hvor forskellig ens oplevelse er ift kommentarer om, hvor længe man ammer er. Jeg ammede til min søn var 17 måneder og hørte aldrig noget fra nogen omkring det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fantastisk! Det lyder rigtig godt, især det med at du aldrig hørte noget for det 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Nu har jeg desværre aldrig ammer kun med min søn i 3 uger og da tvillingerne kom valgte jeg flasken de er nu 19 mdr og får stadig natflaske og der kan man også til tider fornemme at folk synes at det er vel på tide snart at stoppe men som du skriver stopper man når der giver menning for begge parter mine piger nyder flasken jeg er belevet alene med dem for 1 år siden og de har brug for trygheden 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Så enig og dejligt med dette indlæg.. Langtidsammer – ja, det er virkelig slemt;-) Jeg ammer stadig min 14 måneder gamle datter. Det fungerer også fint for os begge, og hun har en fin appetit når det kommer til alm. mad:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Fantastisk, og ja, det er mærkeligt at det, for nogen, er slemt at langtidsamme børn.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Stine

  Jeg ved du allerede er med i amning uden grænser, det er dejligt at ikke føles sig mærkelig synes jeg .

  Min bror spurgte her i julen “hvor længe amme man egentlig?” Og da han ikke ved en døjt om børn, men elsker at være onkel så var spørgsmålet helt reelt . Jeg svarede noget om at de fleste trapper kraftigt ned fra 5-6 måneder med det gjorde jeg ikke forbi bla bla bla. Da jeg ar talt et minut eller to kigger min bror op og siger: det der – det lyder som det er noget du skal forsvare ofte.

  (Og det er dere faktisk ikke længere, nu hvor hun re tæt på 1,5 år. Det var mere da hun var 7-9 måneder og igen lige omkring 1år. Men jeg oplever faktisk at blive dømt meget lidt på det).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nysgerrighed og uvidenhed synes jeg er super. Jeg tror også jeg er lidt farvet af at opleve shamingen der foregår omkring amning i det hele taget. Men godt spottet af din bror mht forsvaret 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Stine

   Jeg overså lige det lille komma og læste “15 år”

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Indretningsdrømme i plakatverdenen