Hjemmefødsel, hvem skal med og hvordan skal det foregå?

Gravide kvinde, har du husket at frygte din kassebon?

Gravide kvinde, har du husket at frygte din kassebon?

Og din Zapp-is? Og tun? og din lakridspibe? Og har du husket at man skal huske at lufte lidt ud hver dag? Hva? Gravide kvinde, har du det?

Der er helt enormt meget vi skal huske at være bange for, og der bliver mere og mere hver eneste dag. Derfor glæder det mig, at jeg i denne måned medvirker i et tema  i “Vores Børn – Gravid” magasinet, om “alt det forbudte” vi gravide ikke må udsætte os selv for, og hvor hysterisk og stressende det kan være at skulle sætte sig ind i 1.232 forbud og samtidig passe sin graviditet.

Rådgivning ud fra laveste fællesnævner

“Husk at lufte ud”. Armmen giver det ikke lidt sig selv? Ved de fleste danskere ikke at man dagligt lige skal åbne vinduerne og skabe lidt gennemtræk? Hvorfor skulle det være anderledes blot fordi man er blevet lidt gravid?

Forbudshysteriet for gravide minder mere og mere om amerikanske brugsanvisninger, som efterhånden fylder mere end biblen, fordi enkelte individer simpelthen er for dumme til at tænke selv. Derfor bliver resten af befolkningen tvangsindlagte til at få trukket en liste virkelig åndssvage råd ned over hovederne, fordi en eller anden papnæse engang har tørret sin kat i en mikrobølgeovn, og det endte mindre heldigt for alle parter.

Nanna, som har skrevet artiklen, har også snakket med sundhedsstyrelsen og miljøministeriet, som kan berette at det er korrekt at man rådgiver ud fra laveste fællesnævner – fordi man så er dækket ind. Det der så bare sker, det er at vejledning bliver til rådgivning, som bliver til regler som bliver til religion for en stor flok kvinder, og før vi får set os om, så kan du ikke poste et billede af en øl på facebook, før der står 18 disciple klar til at slagte dig, fordi de mener at sundhedsstyrelsen har sagt at du er i gang med at gøre direkte vold på dit ufødte barn.

Arjiih, ku’ vi lige starte forfra engang? Hvad var det nu der blev sagt? Det startede som en vejledning eller en anbefaling, og der er faktisk ingen forskning der viser et et par enkelte genstande under en graviditet skader noget som helst. Men pludselig er det blevet religion, og pludselig sidder vi som styrelsens lange håndhæver-arm og anklager folk, der godt kan tænke selv, for noget du ikke selv kan finde ud af at have en holdning til, og så skal vi andre tvangsindlægges til at høre på dine anklager. Øhhh, pænt nej tak til det!

Skad dit foster med masser af kemi!

Nej, det er sådan set ikke det jeg siger. Jeg mener bare at vi skal slappe lidt af. Når vi nu er begyndt at advare gravide kvinder mod at røre ved kassebon’er, så er vi efter min mening gået langt over sund fornuft. Jeg kan forstå at en gravid kvinde bag kassen i netto måske skal have sig et par stofhandsker, fordi den mængde af blæk fra bon’erne hun udsættes for, den måske kan skade hende, men jeg kan ikke forstå at jeg skal gå op i det.

Jeg siger bare at vi skal bruge vores sunde fornuft og vores mavefornemmelse. Jeg har spist tun flere gange mens jeg har været gravid. Jeg tror faktisk ikke jeg får et hjerneskadet barn eller et barn med 3 hoveder fordi jeg har nydt noget sushi et par gange. Jeg har også været i spa et par gange. Heller ikke det tror jeg skader mit barn. Jeg har ikke drukket alkohol, men jeg har spist ustyrlige mængder sukker og slik, fordi det var det eneste jeg kunne få ned. Jeg har også været på McDonalds flere gange. Måske kan jeg lige nå det en gang til inden jeg skal føde. Og ja, jeg har mødt himmelvendte øjne når jeg har fortalt om det. Som Anders Matthesen siger “gider du falde om og hækle?”

Umiddelbart tænker jeg at det nok skal gå. Jeg tror jeg får en fin og sund og rask lille datter ud af det, og jeg gider ærlig talt ikke gå rundt og være bange hele tiden.

I virkeligheden kunne vi, i stedet for at stresse alle dem der er i gang med at føde og skabe næste generation, undre os lidt over hvad i alverden alle de stoffer og kemikalier overhovedet laver i vores fødevarer og spa-bade osv. Hvorfor vi er ok med det?

Læs artiklen og slap af. Drik en cola hvis det er det du har lyst til, og nyd din graviditet. Selvom man er ramt af lortekvalme og lever af flødeboller fra Irma (dem med marcipanbund, uhmm) samtlige 9 måneder, så behøver man ikke gå og være angst for at gøre noget forkert under hele graviditeten. You’ll be fine! Med sund fornuft kommer du vældig langt.

 

3 kommentarer

 • Stine

  Hej Anne,

  Jeg har i flere dage tnkt over om jeg skulle skrive min kommentar, men her kommer den.

  Der er en dimension i den overdrevne mngde af rd, som man sommetider glemmer.

  De pfrer meget skyld p mdre. Det er efterhnden blevet sdan at alt der kan g galt under en graviditet og under et barns opvkst kan ledes tilbage til at den gravide. Det betyder at man som gravid og mor, kan fle skyld lige gyldigt hvad der skulle opst.

  Jeg er desvrre en af dem der har mistet et barn. Min ene sn dde kort efter fdslen pga en moderkagelsning. Det er en ekstremt sjlden komplikation, som man oftest ikke kender rsagen til. En af mine reaktioner var enorm skyld, for jeg havde tit glemt min vitaminpille og spist for fedt. Det har taget tid at n til erkendelsen at det er ikke derfor det skete.
  Mit tilflde er heldigvis ekstremt, men jeg kender andre mdre der fler sig skyldige over alle mulige udfordringer deres brn har, der MSKE kan skyldes ting de har gjort under graviditeten.

  Det er godt vi ved mere og mere om risiko faktorer i vores liv, men vi skal passe p at vi ikke altid skal placere et ansvar. Naturen kan ikke altid forklares.

  Jeg kan rigtig godt lide din tilgang til din graviditet.

  Med venlig hilsen
  Stine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • aneta

  Anne, s sandt som det er sagt. Jeg gar u der min graviditet bde spist leverpostej (som ogs er farlig) fet glas vin (med lgens tilladelse, for som hun sagde skader det ikke hvis man har sin sunde fornuft og ikke tager en af de store glas og heller ikke hver dag eller p uge basis) spist tun og rrt ved utallige kvitteringer da jeg arb i en butik. Min sknne sn har et hoved, 10 fingrer og 10 ter. Er sund og rask uden nogen allergier. Det eneste som skete var at han kom 5 uger for tidligt og jeg tror ikke det skyldes cola light, McDonalds mad eller for mange kasseboner… slap nu af med alle regler og lad gravide vre gravide og ikke syge…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jeg kan kun vre enig. Jeg tror der er virkelig mange der sagtes kan bruge deres sunde fornuft, som bliver gjort undigt stressede og bekrymrede p grund af alt det hysteri. Det har vi ikke brug for 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmefødsel, hvem skal med og hvordan skal det foregå?