Hej. Velkommen til,

Frejamay November

| leverpostej exotic |

Solomomboss til 2 piger.
Livsglad, normkritisk, feminist og minimalist. Jeg hjemmeunderviser højt begavet barn på
morskolen.dk og podcaster på Helle for familien podcast.

Hope you have a nice stay!

7 bøger jeg læser i marts 2024 - velkommen til min læseliste

7 bøger jeg læser i marts 2024 - velkommen til min læseliste

i 2024 har jeg besluttet mig for at prioritere endnu mere tid til min læseglæde, og der er heldigvis masser af fantastiske bøger at kaste sig over. Jeg er blevet spurgt om jeg vil dele min læseliste, og derfor vil jeg hver måned dele månedens læseliste, men også 2-3 boganmeldelser fra læselisten, så hvis du ikke lige ved hvad du vil læse, eller du bare har brug for ny inspiration, så kan du hente inspiration lige her. Jeg læser primært bøger fra biblioteket og på Mofibo, jeg elsker at veksle mellem papir-bøger og lydbøger. E-bøger bliver aldrig min ting. Her kommer listen:


Manual til dårlig stemning af Anne Kirstine Cramon

(find bogen her - reklamelink)

Jeg har glædet mig til at læse denne bog siden Anne Kirstine annoncerede på instagram at hun skrev bogen. Jeg har med stor fornøjelse fulgt hendes arbejde, klummer og kommentarspor, hvor hun ikke har fundet sig i ret meget pis, ikke er bange for at stå op for sig selv og tale imod bullshit, og derfor har jeg købt hendes bog, fordi jeg vidste at den er jeg bare nødt til at læse. Den tager både fat i myter, i historien, ligestilling og er fuld af power. Anmeldelse kommer snarest.

Pernille Melsted - Den vigtige vrede - Stå op for dig selv: Sæt sunde grænser, og giv udtryk for dine behov uden drama, aggression eller skam


(find bogen lige her - reklamelink)

Pernille Melsted er en fantastisk formidler, hun arbejder både med passion, skyggearbejde, grænsesætning og den vigtige vrede. Jeg har selv taget hendes online kursus om vrede, og er i gang med hendes online kursus om grænsesætning, så selvfølgelig skal jeg læse hendes nyeste bog, som handler om den vigtige vrede. Jeg har selv været på en lang rejse i forhold til overhovedet at komme i kontakt med min egen vrede, både den destruktive og den sunde vrede, og den her bog tror jeg - uden at have læst den endnu - skulle postomdeles til alle husstande, fordi vi som samfund har virkelig hårdt brug for at forbinde os til den sunde vrede, og kommunikere sundt med hinanden, især i disse tider. Jeg glæder mig helt vildt til at læse bogen, og jeg fornemmer allerede nu at det bliver sådan en bog hvor jeg bliver helt trist over at den slutter (sådan havde jeg det også med Glennon Doyles bog “untamed” - please skriv en til!).


Åleevangeliet af Patrik Svensson

(find bogen lige her - reklamelink)

Jeg har snydt lidt, for denne bog har jeg allerede læst (og skal skrive en anmeldelse af), men den skal alligevel med på listen denne gang. Af og til skal vi læse noget helt andet end vi plejer, og en dag sad jeg i en bil med Peter, som var tilrettelægger på min podcast “En farlig god veninde”, vi skulle til Jylland for at optage, og i bilen når man at snakke om alt og ingenting. Peter er sådan en der går på jagt og ved rigtig meget om naturen, og han fortalte at en af de fineste bøger han nogensinde havde læst, det var bogen Åleevangeliet. En bog om ål? Ej hva? Men Peter udfordrede mig, og jeg endte med at lytte bogen som lydbog og nu er det også en af de fineste bøger jeg nogensinde har læst.

Det er både en bog om ål, ålens historie, verdenshistoren fortalt via ål, men også en meget smuk fortælling om kærlighed, Freud, generaionsskifte, og forholdet mellem far og søn, og så er det en bog om et af verdens ældste mysterier, nemlig hvor og hvornår ålen yngler. Hvis du trænger til noget helt andet, men noget som stadig er fint og magisk, historisk, overraskende og rørende, så kan jeg klart anbefale dig at læse denne smukke bog.

Jean Liedloff - Kontinuum begrebet

(find bogen lige her - reklamelink)
Denne bog har stået i min bogreol i cirka 10 år, problemet er bare at den er på engelsk, og jeg kan ikke overskue at læse længere tekster (bøger) på engelsk. Artikler ja, nøger not so much, især ikke bøger jeg gerne vil forstå i dybden.

Denne bog er lidt af en bibel indenfor hjemmepassere, hjemmeundervisere og forældre som tror på at vi som familier ikke skal splittes, men at vi skal leve sammen, og at babyers gråd er præcis lige så alvorlig som den lyder. Bogen beskriver det gap mange af os oplever mellem de følelser og forbindelser vi har til og med vores børn, og den kulturelle adskillelseskultur som færre og færre af os trives i. Jeg har længe gerne ville læse denne bog, og nu skal det ske. Jeg er startet, og jeg er ikke skuffet!

Sebastian Lynggaard - “herlige Svend” - Mandsforræder - vores vrede, ansvar og potentiale

( Find bogen her - reklamelink )

Denne bog har længe været på min læseliste, men jeg har ikke fået læst bogen endnu, derfor skal den med på denne liste. For mig handler ligestilling både om at finde ud af hvad der sker i kvinders verden, men også hvad der sker i mænds verden. Jeg har gode snakke med veninder der er mødre til sønner, og følger lidt med i hvad der sker når man er dreng i Danmark i 2024,, og i Mandsforræder forråder Sebastian Lynggaard en generationslang tavshedspagt mellem mænd. Med udgangspunkt i sig selv kigger han tilbage på de følelser, der allerede opstår i unge drenge: mindreværd og skam, vrede og ensomhed.Hvad er det på godt og ondt, der forener mænd, og hvad hvis man begynder at snakke sammen? Hvordan går det egentlig? 

Derfor hopper jeg af Naoki Higashida

(find bogen lige her - reklamelink)

Denne bog har jeg fået anbefalet flere steder fra, den er helt unik fordi den er skrevet af en 13 årig dreng der bor i Japan og lider af autisme (forfatterens egne ord). Saxo beskriver bogen sådan: “Naoki Higashida stiller en masse spørgsmål, som han i ”Derfor hopper jeg” prøver at give svar på. Bogen er inddelt i små kapitler, og i hvert kapital beskriver han nogle fællestræk, som børn med autisme har. På denne måde får du som læser et indblik i en verden, som ikke altid synes helt forståelig.

“Derfor hopper jeg” er skrevet med fantasi, humor og empati, og du vil efter at have læst bogen forhåbentlig stå med en forståelse, som du ikke havde før.”

Der er mange steder man kan læse om autisme, men jeg glæder mig til at komme med ind i Naoki’s verden og læse hans spørgsmål og svar på autismens væsen, både fordi vi selv er neurodivergente i vores egen husstand, fordi jeg læser til lærer og fordi jeg synes det er spændende at lære noget om hvordan mennesker også er forskellige på indersiden. Jeg kommer til at høre den som lydbog på mofibi, den varer 2 timer og 26 minutter, og er læst på en aften.

Det binde øje - Mathilde Walter Clark

(Find bogen lige her - reklamelink)

Også her har jeg snydt lidt, for jeg har faktisk allerede læst bogen, men den skal med på listen, fordi jeg lige akkurat er blevet færdig med den, og det er et fantastisk værk som også skal postomdeles. Det var faktisk ikke meningen Mathilde ville skrive en bog om Mink, og hun vidste ikke ret meget om landbrug, men der skete noget i 2020 da minkene røg i mediernes fokus, som hun ikke kunne slippe, og det er der nu kommet en bog ud af.

Udover at være vanvittigt godt skrevet, så handler “Det blinde øje” lige så meget om vores brug af sproget, som det handler om minkene og minksagen. Bogen piller lobbyismens manipulation og forvrængning af virkeligheden fra hinanden, og når du har læst bogen, kan du bruge afkodningen på klimaet, fortællinger om iltsvind (eller påstande om at iltsvind ikke findes i vores fjorde), landbruget, svineproduktion og andre der forsøger at fortælle en romantisk fortælling om nedslagning af levende væsner. Det er helt sikkert ikke sidste gang jeg har hørt bogen (jeg hørte den på Mofibo), og det er skræmmende hvordan vi alle bliver lullet ind i en godnathistorie om noget der mere er et mareridt end nogen sød drøm. Bogen får mine allerbedste anbefalinger, og der er en god grund til at Mathilde Walter Clark netop har vundet Weekendavisens litteraturpris 2023. Stort tillykke, og intet mindre end velfortjent!



Hvad læser du for tiden? Og hvilken bog kan du anbefale? Hvilken bog har provokeret dig eller ændret dit syn på noget? Jeg har lyst til at lave en læseklub med alle der også elsker at læse bøger, er der nogen der har lyst til at være med i sådan en?



En nat i byen og meningsfyldt cirkusliv

En nat i byen og meningsfyldt cirkusliv

Farvel til alkohol i 2024

Farvel til alkohol i 2024